用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小朋友讀德望嘅家長,入一入黎,有事一問(純八卦) ...
樓主: 馬騮狗
go

小朋友讀德望嘅家長,入一入黎,有事一問(純八卦)   [複製鏈接]

bearbear2003 發表於 18-2-27 22:34
Good !我只係講呢個叩門case 的事實,我地级名次係以三次呈分試级名次排,没粉飾任何數字 ...

其實真正原因好難講,可能識人,可能面試表現超水準,可能某次呈分試失準才令名次大幅下滑。但從SFA去年的派位結果,我又覺得只是可能剛好家長較偏好津校,如果唔計學費地選擇,我又唔覺得前面d同學個個都唔揀,先留番個位到佢。可能是天時地利人和,叻嘅又有其他選擇,中間嘅又無報,始終呢一兩年升中人數仲算少,我個人還是相信幾年後係另一回事。

bearbear2003 發表於 18-2-27 07:49
上面已開咗啦,有JM估到啊,學校個list 都有入GH 係全級考11X名,而呢個係叩門入的,佢叩其它直資都收,只 ...

係呀!8到全級考11X ,7月去叩GH 即收 ,沒有特異

siden 發表於 18-2-27 15:11
全級9x 入SJC

中間冇嫁妝或人事,打死都冇人信la
咁全級7X都入DBS ,所以9x 入SJC 不奇

HM168 發表於 18-2-28 09:33
咁全級7X都入DBS ,所以9x 入SJC 不奇

你可以覺得不奇

我覺十分稀奇

只計成績9x 入SJC?

傻子先信

siden 發表於 18-2-28 10:01
你可以覺得不奇

我覺十分稀奇
是事實不同你爭議, 只8到原本有人派長天之後叩入SJC 但不知咩名次

HM168 發表於 18-2-28 10:09
是事實不同你爭議, 只8到原本有人派長天之後叩入SJC 但不知咩名次

我冇懷疑9x 入SJC

但肯定,呢位人兄一係面試表現超班,一係某些科目有特異天賦,一係有體藝嫁妝,一係識人。再唔係,可能人地畢業試忽然追前到全級頭20叩門入,呢啲你又點知?

只靠9x呢個名次,憑乜SJC要收佢唔收其他全港精英?

siden 發表於 18-2-28 10:17
我冇懷疑9x 入SJC

但肯定,呢位人兄一係面試表現超班,一係某些科目有特異天賦,一係有體藝嫁妝,一係識 ...

其實近呢幾年都仲係比較少人升中,有執雞case不足為怪,可能好多人見抽到不錯都費事周圍叩門。部分家長亦變得眼角極高,不是終極神校就不屑一顧,但隨著出生率從05打後急速上升,我始終覺得情況會轉變,只要每區多十個八個叻學生出來出來爭,已經少百幾個位俾各名直私小去搶。

1998Ruby1998 發表於 18-2-19 02:16
回覆 Ahbepapa 的帖子

教得深又跟得上,當然型啦,證明自己個小朋友夠班,天資聰穎吖嘛。

我們Happy school 官小也三篇comprehension.

Yanamami 發表於 18-2-23 09:58
唔知……阿女而家黎澳洲升学,d人話唔講以為佢係美国华人,煲美劇多,变左美国囗音……不过考ielt ...

我女考 ielts oral 係特登改用英國口音去考㗎

1998Ruby1998 發表於 18-2-23 10:00
回覆 Sophie0804 的帖子

Oral 我係不斷睇同一條片/同一個演員,然後跟佢地發音。之前我睇 Pride and Prej ...

我女初中時都係咁去練d美國口音返嚟

回覆 dannyczx 的帖子

突破盲點

馬騮狗 發表於 18-2-18 22:06
今年拜年時,親友同我講(佢個小朋友讀德望六年級).德望讀六年級,已經教梗中二嘅課程,係咪真有此事?佢話,德小 ...

我是德小家長, 大約明白你親友所講的情況, 六年級整級計, 上中學部當然不止20人, 我估計你親友所講的應該是用班計, 我們是一班45人, 大約半班人左右, 所以她說20人, 當然是每班收的比率一定有出入
另外你說是不是中二課程的問題, 可以簡短地回答到你
英文科的確是高程度, 有時候學校的worksheet 的確會是去到出面一般津中的F.2 or above , 所以你親友並沒有說得誇張

Confident 發表於 18-7-5 13:58
我是德小家長, 大約明白你親友所講的情況, 六年級整級計, 上中學部當然不止20人, 我估計你親友所講的應該 ...
how about DSE results of GH graduates in recent years ? Reports do not cover such information. Do parents have any figures for reference? thx

回覆樓主

想知道到現時為止,今年德小升上中學的有幾多?
‹ 上一主題|下一主題