用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 對德望估值折讓的解讀
go

對德望估值折讓的解讀  

近日閱讀了不少女生家長對德望的評價,發現德望有估值折讓現象。

雖然以德望的DSE成績,絲毫不比其他三大女直遜色很多,但不少家長現階段即使收到德望錄取通知,卻不如收到其他三間般興奮,總是猶豫不決,甚至不少人打算「拒絕」。

另一現象是德望的錄取要求較其他三大女直為低。(即無被DGS、HY、SPCS錄取的女生卻不難獲得德望青睞)

折讓的成因有三:交通不便、學費不便宜和學位多。

再三細想:雖然德望生源不及三大女直和搶手的幾間傳統女津,但經過六年錘鍊能出品比各大津直名校毫不遜色的女生,所以,德望的實力不容小窺。

以上係男人老狗的邏輯分析,無意褒貶任何學校,不喜勿插,歡迎不同意見理性討論。

回覆樓主

唉,你放過佢啦,又叫人適當時候要「忽略」,我都「忽略」緊,但又要再開多個post講,想點?

王家爸爸    發表於 18-2-19 10:53
siden    發表於 18-2-19 10:27
Yanamami    發表於 18-2-19 00:26

whitepurin 發表於 18-2-19 00:21
唉,你放過佢啦,又叫人適當時候要「忽略」,我都「忽略」緊,但又要再開多個post講,想點?
...

會唔會因為樓主個女收到waiting letter

或者幾日長假期無巿睇,太得閒

回覆樓主:

我冇報,純因交通問題!但心目中係同HYS同級的好學校。
但女兒好多同學仔有報,多口問句,多數收到級幾?

dannyczx 發表於 18-2-18 21:51
近日閱讀了不少女生家長對德望的評價,發現德望有負溢價現象。

雖然以德望的DSE成績,絲毫不比其他三大女 ...

「雖然以德望的DSE成績,絲毫不比其他三大女直遜色多少」

淨係呢句,已經知你對呢間學校一知半解

dannyczx 發表於 18-2-18 21:51
近日閱讀了不少女生家長對德望的評價,發現德望有負溢價現象。

雖然以德望的DSE成績,絲毫不比其他三大女 ...
負溢價者,物超所值也!

ABC-DAD 發表於 18-2-19 07:20
或者幾日長假期無巿睇,太得閒
溢價(Premium)即係要俾多啲錢,所以我哋呢啲長線投資既,好少買溢價過高既。有負溢價(有折扣),揸到尾,一定會賺多啲。

王家爸爸 發表於 18-2-19 11:00
溢價(Premium)即係要俾多啲錢,所以我哋呢啲長線投資既,好少買溢價過高既。有負溢價(有折扣),揸到尾, ...

王家爸爸 發表於 18-2-19 11:00
溢價(Premium)即係要俾多啲錢,所以我哋呢啲長線投資既,好少買溢價過高既。有負溢價(有折扣),揸到尾, ...
新正頭祝你心想事好多嘢唔可以揸到尾。無咁大隻 蛤乸隨街跳。

王家爸爸    發表於 18-2-20 09:55

瞭解點去估值真係唔係靠把口去噏下就係。
埋單計數賺左真係偷笑。
賺定蝕,得自己知就正常。

whitepurin 發表於 18-2-19 00:21
...

我係讚德望呢

回覆:dannyczx 的帖子

唔使咁客氣,就算你點讚呢,呢度d家長都唔會睇上眼,你只要無視佢就相安無事。

你令我諗起bk 林俊賢

whitepurin 發表於 18-2-19 13:16
唔使咁客氣,就算你點讚呢,呢度d家長都唔會睇上眼,你只要無視佢就相安無事。

你令我諗起bk 林俊賢:sosic ...

德望是間好學校,硬件又十分好,自己喜歡就可以,何必介意其他人説三道出。

....

whitepurin 發表於 18-2-19 13:16

你令我諗起bk 林俊賢:sosic ...

我篇文意思係,如果女拔班女在德望培育六年,(估計)出來的結果也不會比女拔差。

fatman69 發表於 18-2-19 10:00
我冇報,純因交通問題!但心目中係同HYS同級的好學校。
但女兒好多同學仔有報,多口問句,多數收到級幾?
...
我校地区一線津小,上年有2个同學仔考入,级1X, 有活動强项&presentable.

somoon 發表於 18-2-19 13:47
討論區不就是讓人分享資訊、討論的嗎?!
其實德望家長亦不用太介懷,可能正正是討論區的言論令GHS 去改善、 ...

德小五個班,225人,德中其中收120人。

TLHE 發表於 18-2-19 13:56
我校地区一線津小,上年有2个同學仔考入,级1X, 有活動强项&presentable.

請教 presentable 是什麼意思?

dannyczx 發表於 18-2-19 13:53
我篇文意思係,如果女拔班女在德望培育六年,(估計)出來的結果也不會比女拔差。

點解要將2間學校既學生去比較,昜生事端~~~