用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 重新比大家選擇, 選英小定中小?
樓主: SeaOtter
go

重新比大家選擇, 選英小定中小?   [複製鏈接]

somoon 發表於 18-3-1 08:37
今年要親自去體驗下DSE死亡之卷!到時再分享!
一齊la 喂,今次芧波算德正,比機會偏英家長親身體驗下

尼个数据可能说明能够英文或者中文有能力拿5*的,亦好难差到肥英/中。

bobbob    發表於 18-3-2 12:10

somoon 發表於 18-3-1 08:37
今年要親自去體驗下DSE死亡之卷!到時再分享!

下年dse免費,用自修生考中文,報咗先,有空去考

MrBeast 發表於 18-3-1 08:52
一齊la 喂,今次芧波算德正,比機會偏英家長親身體驗下
h免費好吸引... 搞到真係想睇下自己中英可以點衰.......  但見報評說好多人會搞亂檔, 其實又真係, DSE 是拉curve 定咩 ?

deleted

somoon 發表於 18-3-2 12:15
從無數無棱两可的報導中,我get 到既係5或以下按"分數", 摘星就計%
那無謂人多, 會更影響尖子....唉, 我朋友的仔女好多個是下年呢...

HaYi 發表於 18-3-2 12:28
那無謂人多, 會更影響尖子....唉, 我朋友的仔女好多個是下年呢...
多人考應該多d **?

HaYi 發表於 18-3-2 12:28

最惊係科中文oral啫……無謂人应該考到5或以上会有d难度吧~無謂人—係無業-係part time....我唔信佢地会禁神心專登去考讀卷同作文,要玩最多玩oral. 又点会考到高分呢?最多果年中英文合格率越低,因為太多absent同乱答甚至白卷~如oral成組人俾粒老鼠屎玩就真唔抵。

Yanamami 發表於 18-3-2 15:19
最惊係科中文oral啫……無謂人应該考到5或以上会有d难度吧~無謂人—係無業-係part time....我唔信佢地会 ...
而家其實考DSE自行有咩限制, 年紀學歷?   網上見:

但凡符合下列條件中其中一項者,均可以自修生身分報考2018年香港中學文憑考試:
(a)曾應考香港中學文憑考試,或相等考試,或
(b)以本考試年分之一月一日計算,已足十九歲,或
(c)非修讀香港中學文憑考試課程,但於考試前一年已修畢或正在修讀等同中六之課程。

如果咩都冇限又唔駛錢, 如果一個高學歷無聊又得閒人士, 只是想八下自己個程度等於DSE咩而去報, 考晒全部卷, 都唔會其他人的影響成績?

HaYi 發表於 18-3-2 15:36
而家其實考DSE自行有咩限制, 年紀學歷?   網上見:

但凡符合下列條件中其中一項者,均可以自修生身分報考2 ...
高学历無聊人留意下个股市好过啦……DSE有乜禁有挑戰性呢?假切……佢真有誠意認真考……英文好易……中文起碼要咪範文……我估会英文科*/**会比中文科*/**更受影响~

......

D人邊有咁得閒,過一排都無人記得了。

我估就算有去報,最後好多放飛機,咪仲有利D(成績較差)的考生。

我又分享一下,我囡快6歲,天主教中文幼稚園,K2報考劍橋英語Starters前無接受過期他操練補習, 同年下學期先開始返Kumon中英數,平時不會主動睇中文電視,放假會上佢自己話喜歡的唱歌班(流行曲)和跳舞,我放假時會帶佢同去我的外國人上司家玩狗仔,全程大人小朋友都係用英文溝通,無任何問題,打算中三後送去加拿大。
9月升小一,上年自行時長沙彎協和已收,但知道現已變成普教中,同埋中文科的一人一書和假期必讀計劃和小一已要做的閲讀報告、延伸寫作等功課,已給不是返office hour的爸媽一個極度苦惱的問題。
因發現得太遲,大部份直資/私校英小已不再接受Interview, 國際學校嘗試過,又因家庭背景並不是擁有外國護照而不收,但並沒有放棄,最終面試了Delia 美孚, 現正等待好消息。
比我選,一定係英小,因到最後讀書只為將來工作的一個踏腳石,雖然好多人話未來會係普通話天下,要從小學好中文普通話,但我看不到未來30年,有什麼中國品牌/公司能成為世界性品牌,就算有,都不能只有一兩間,如只有一兩間的話,需要請多少人?這只佔小數目,因此不能成為氣候。未來30年必然還是外國公司/品牌天下,高層只會係外國人,你英文唔好,中文普通話幾好都無用。

guccitung 發表於 18-5-30 23:17
我又分享一下,我囡快6歲,天主教中文幼稚園,K2報考劍橋英語Starters前無接受過期他操練補習, 同年下學期 ...

選校好個人, 你認合適你小朋友就可以。
Delai 好, 還是協和好, 見仁見智。
我選校就不會以英小作為主要考慮條件, 會考慮各方便因素才決定。

你可以看通30年, 但到時你小朋友都是3x歲, 你起碼多看20年至50年。

只識英文好, 還是識三文兩語好, 你自己考慮。

我又分享一下,我囡快6歲,天主教中文幼稚園,K2報考劍橋英語Starters前無接受過期他操練補習, 同年下學期 ...
zte, huawei, oppo, lenovo, transcend, alibaba, xiaomi, geely, just a few off my head

1998Ruby1998 發表於 18-2-28 08:57
回覆 somoon 的帖子

唔難想像,年年都接近一半人中文冇 3,有範文之後應該會多 d 人合格。17 年 有 14 個 ...

想問3係咪即等如當年會考的E grade?還是當年高級程度會考的A-S Level的E grade?

其實那個全5**,但fail英文的,如果佢讀外國的遙距大學課程來取degree又得唔得呢?會唔會平好多?

英文流利就ok,你得閒去美孚食下野,去公園

SeaOtter 發表於 18-2-17 01:43
現在有一中小傳統龍校 和 一間英小直資的offer, 冇細佬妹, 其實我覺得學好英文有助上好的英中, 以及之後讀U ...

英小中小太簡化。其一選校不止語言;其二,就算語言重要,也不是英中小分有最大關係。

語言上,如只選一種流利,當以英文更重要。

回覆 kwokbobo 的帖子

DSE 中文程度應該係會考同 A Level 之間,記得 A Levels 係自願選修中文,DSE 冇得揀,所以咪死得人多。
外國大學遙距課程都會要求 IELTS 有返咁上下,IELTS 可以無限考。遙距課程畢業會寫「遙距」,但係大家都知道,讀遙距嘅人多數都..... 如果 all 5** except 英文,咁去內地/台灣讀書都應該會好過讀遙距,又或者事前不斷考 IELTS,考到夠分為止。內地唔少學生都係英文其實唔多掂,但係考 IELTS 考幾次,然後去讀大學嘅 pre-sessional 英文暑假課程,之後就開學。

去過英小(二、三缐英小)的講座,聽到校長和副校長的英文,真的聽不下去....小朋友將來講不到native英文不緊要,但如細細個就學古怪英文口音,仲以為自己講得好就大件事......就算屋企人英文好好,如屋企人成日同小朋友講"你校長、老師英文講得不夠好,應該講.....",之後衍生既問題仲大....

坦白說,中學情況不同,因大部份質素高的中學是英中。

‹ 上一主題|下一主題