用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 重新比大家選擇, 選英小定中小?
樓主: SeaOtter
go

重新比大家選擇, 選英小定中小?   [複製鏈接]

....

somoon 發表於 18-2-28 08:49
其實幾歲開始會自己思考?宜家D小朋友好早熟……
俗語云:三歲定八十。當然是越早越好

回覆 somoon 的帖子

唔難想像,年年都接近一半人中文冇 3,有範文之後應該會多 d 人合格。17 年 有 14 個人中文 2 但係英文 5**。好彩就屋企有錢送去外國讀書,冇錢就早抖。之前名校 Secret 有個學生 post 自己成績,所有科目 5**,中文 2 左(作文 1),可惜佢屋企冇錢送佢出國,好似佢最後唯有認命讀副學士。
的確掌握英文可以學到好多資訊,但係連大學門檻都唔過,可惜!

somoon 發表於 18-2-28 08:49
其實幾歲開始會自己思考?宜家D小朋友好早熟……
當个女同你講唔要著裙要著褲、佢最憎粉紅色、佢唔要学樂器、佢唔要剪头髮……时,咪会自己思考~问題係你会鼓勵定扼殺?

somoon 發表於 18-2-28 08:45
在香港生活很難想像中文3都無……會唔會學校用英文,家中又係不停比資源去學英文?
掌握英文學習能力不只為 ...
我lum 幾年前星展d家長都想像唔到。最ideal 當然是中英都得

....

....

....

.....

Yanamami    發表於 18-2-28 09:14

somoon 發表於 18-2-28 09:07
應該話中英數都好得!
又係,以前數唔得可以讀文科,e加好似要考埋⋯

somoon 發表於 18-2-28 08:45
在香港生活很難想像中文3都無……會唔會學校用英文,家中又係不停比資源去學英文?
掌握英文學習能力不只為 ...

有幾奇?好多少数族裔係HK出世,除听同講,讀寫-样差……當然,身為HK人,中文語境-定比佢地豐富,但如屋企同小朋友已倾向英文,好难番轉头。
我地細个时睇电视听中文歌甚至广告既中文水準比而家高(以前睇陸小鳳、楊门女將……学四字詞啦),加上而家上網多過睇書,DSE中文係1st lang水平.....好多因素会令人中文無3既~

但係可惜中文攞 2 同 1 嘅人多過英文。

MrBeast 發表於 18-2-28 08:17
事實research papers, qed ⋯都是英文,地位很難取代,但要子女有獨立思考和反思,家長和老師較language 重 ...

獨立思考,要引導,但基礎係認知要廣,所以睇書要雜,忌偏。如讓完全自由選擇睇野,一定偏硬。

英語一定係世界語言。近年有人將普通話捧上天,我認為係些市場利益大於實際。

題外話,我哋從少學英語及評考既方式係重應用,中文係重技術。回歸後可能考局中文科更多參考內地材料,考評更重技術性。

對某些港孩從少以英語為認知系統,係巨大考驗。

somoon 發表於 18-2-28 09:06
有D預左會出國。再細D果批,我見好多都中英兼備

再細果批中英俱備?小学雞中文点同中学中文比呀?幾級跳吖~我細女小学时中文都幾好呀,上到中学又係最差果科,从未讀过既Eng Lit仲好过佢,死未?中文难学难精吖~

回覆 Yanamami 的帖子

咁我應該好早好早就自己思考,一返幼兒園就已經話唔要剪頭髮。
我諗起以前去買衫,個 sales 問「你鍾意咩顏色吖?」我答「深藍色!」個 sales 話「女仔衫冇深藍色」。結果日阿媽不斷鬧我麻煩。

MrBeast 發表於 18-2-28 08:42
回覆 retriever 的帖子

其實若開字幕,我自己會看字幕多過看片,外語片就冇得講,最近看了出貓特工隊,起 ...

因為電影內容會較故事書複雜,說話快又有情緒口音影響,細路有時會跟唔上。

不用字幕,由佢知道電影故事大概?

還是用英文字幕讓細路跟到對白?因為電影劇情,很多時細節交代在對白中。

....

我個數字唔計 U。U 應該係咩都冇填/極度亂填,所以不能算數。

醒目開學勳章

somoon 發表於 18-2-28 09:04
大圍數字,同樣一半人英文無3
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat17_5.pdf
跟據統計,中文攞3以上仲多過英文少少

retriever 發表於 18-2-28 09:22
因為電影內容會較故事書複雜,說話快又有情緒口音影響,細路有時會跟唔上。

不用字幕,由佢知道電影故事 ...
細时睇卡通,大人先会好似你禁諗:佢明晤明㗎?但當佢日日睇,日日浸,-套唔明两套唔明,浸浸下就明。 阿媽同BB仔自言自語講野,大概唔会expect佢明啩~講講下就明。阿女細时睇卡通,唔知佢明唔明,总之佢有兴趣繼續睇唔走左去,有日仲識笑,即係明啦~
‹ 上一主題|下一主題