用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 保良局國際學校
go

保良局國際學校 [複製鏈接]

小兒在傳統小學讀小二,有機會轉至PLKIS,請問有沒有谷友分享下這所很新的國際學校?校風,師資,推介嗎?沒有最好,只有適合與否!謝謝(emoji)(emoji)
   3    0    0    0

我囡剛剛1月先轉去呢度,so far 讀左1個月,我感覺幾滿意
囡話老師都會罰架,總有小朋友玩得癲d,不過有老師睇住。
我囡好喜歡呢間學校,住元朗返天后都冇問題
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

小寶貝兒 發表於 18-2-19 21:43
我囡剛剛1月先轉去呢度,so far 讀左1個月,我感覺幾滿意
囡話老師都會罰架,總有小朋友玩得癲d, ...

那不錯啊!女兒grade幾呢?

heihei2007-1 發表於 18-2-20 22:14
那不錯啊!女兒grade幾呢?
係呀, 尋日問佢, 下星期一返學, 問佢期唔期待? 佢即刻話, 好期待返學! 返學好開心!聽到呢句已經覺得即使要山長水遠送佢返學, 學費又比之前果間貴差不多一倍都非常值得!

佢而家G1呀, 本來想申請G2, 但G2當時冇位可以插班, 我地又想盡快轉, 加上佢係12月細女, 覺得讀G1或G2都冇所謂, 所以最後決定考G1做大女, 用半年時間去適應下新的學制~
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

小寶貝兒 發表於 18-2-22 15:38
係呀, 尋日問佢, 下星期一返學, 問佢期唔期待? 佢即刻話, 好期待返學! 返學好開心!聽到呢句已經覺得即使要 ...

Great to know!  (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

very happy with the school.
Teacher and principal are awesome.
My daughter improved a lot , loves reading now.
However, I wouldnt say its a very acadamic school.
No homework
So depends what you looking for.
我的小朋友 不是很喜歡考試 很多功課
所以這間學校很適合他
之前考了很多IS 都沒收
唯一不好是只有到year 5,
但是 之後還很久 之後再說

caca0924 發表於 18-2-26 16:00
Teacher and principal are awesome.
My daughter improved a lot , loves re ...

Got you!  Good to know!  BTW, do you know what they are learning in school? Which grade  your kid in now?

caca0924 發表於 18-2-26 16:00
My daughter improved a lot , loves re ...

如只係開班到YEAR 5,之後升學又要再諗,最大問題係怕考唔IS函接。

學校有講如何協助YEAR 5學生升學? 學校有冇計劃短期開YEAR 5之後的班級?

ChocoMilk33 發表於 18-2-28 09:52
如只係開班到YEAR 5,之後升學又要再諗,最大問題係怕考唔IS函接。

學校有講如何協助YEAR 5學生升學? 學 ...

有問過職員, 佢地話校長其實不太擔心, 因為校長都去過好幾間國際學校度同D校長傾過, 其實好多學校中學部都係長期有位, 所以叫我地唔洗太擔心啊!
但我就冇問學校會如何協助, 因為我女先G1, 距離我仲有D遠, 所以我打算收集下資料, 但就唔會太煩惱住, 享受下美好既小學生活先~
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

回覆 heihei2007-1 的帖子

my girl is in grade 1,

in fact , I feel their learning is quite diversify
not like the old style learning from textbook.
Like learning body organs // material type// resued products
Makes kids learn many aspects
and lots of open questions for the kids to learn
My daughter comes home and keep asking about the objects we see and what are they made from.

I can certainly see the progress of her learning since august till now

回覆 ChocoMilk33 的帖子

我個人也不是很擔心
因為五年還很久
而且現在很多新的國際學校
中學也很多小朋友出國
所以應該不是完全沒選擇

請問媽媽英文程度唔太好,會唔會好難幫到小朋友功課測驗?同老師溝通係咪都有難度?

littleoioi 發表於 18-2-28 15:02
請問媽媽英文程度唔太好,會唔會好難幫到小朋友功課測驗?同老師溝通係咪都有難度?
...
功課冇乜, 只係平日用下APP睇英文書同埋做數學, 我完全放手比個囡自己做, 而且唔係每日都有的, 通常星期六日先有~另外星期六日會有一份中文功課, 都係寫下字
測驗考試G1未有

我會先試下慢慢同老師講, 如果真係D比較複雜既情況, 應該可以找OFFICE既人幫手的, 我未試過要佢地轉達比老師, 佢地好NICE, 有時我有D其他問題都會問佢地, 因為STAFF都係香港人可以講廣東話~
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

caca0924 發表於 18-2-28 13:38

係呀, 呢樣都係我好驚喜既發現, 因為同樣既內容其實佢上年係私校小一時都已經有學, 但當時水過鴨背咁, 而家講緊環保, 佢就成日提我記得帶環保袋, 唔好用咁多膠袋, 假期的功課我問佢用reuse paper做定搵幾張白紙做呀? 佢即刻話梗係用reuse paper啦!
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

回覆樓主

上星期五interview, 校長話今個星期會有result, 唔知大家收到email未呢?我係咁check住,希望有好消息啦!

heihahei 發表於 18-2-28 18:14
上星期五interview, 校長話今個星期會有result, 唔知大家收到email未呢?我係咁check住,希望有好消息啦!
...
加油! 祝你成功!!
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

回覆 小寶貝兒 的帖子

totally agree

Its more important on teaching our kids to be a good person and do the right thing

課業程度 我覺得沒其他學校那麼深

但是 沒有十全十美的學校啦

我已經很滿意了

caca0924 發表於 18-2-28 13:38

So good to know !!!!!!!

你地係咪都參加完SCHOOL VISIT ,覺得感覺良好先順便申請埋面試?
GRADE  1的面試幾時截止呢?如果等埋大抽獎結果先去申請,會否太遲了?

回覆 小寶貝兒 的帖子

謝謝!
‹ 上一主題|下一主題