用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 阿仔話閱讀boring :(
go

阿仔話閱讀boring :( [複製鏈接]

阿仔5歲半. 我由佢未夠一歲開始晚晚讀書比佢聽。但佢平時唔會自己主動睇書。佢認字ok. ORT可以自己讀 level 6, peppa pig d 故事書 (有d故事未喺TV or Youtube 睇過) 都可以自己讀,但佢唔中意讀出黎,中意我讀比佢聽。
佢冇睇電視習慣, 有時一日只睇下半小時至一小時youtube. 並不太喜歡睇電視卡通!也不喜歡玩lego, transformer, 車,廚房之類既玩具。只喜歡拋吓波,玩下 Uno, boardgame or 其他運動。
呢排放長假唔駛返學,佢朝早起身時問我佢有咩做 (嗰日冇同佢約playdate),我話我要返工,佢喺屋企可以睇吓書啦。佢話睇書so boring! 之后就攞個波拋吓拋吓。
我都有睇開呢個版,好羡慕呢版d 家長d小朋友書不離手! 喺巴士or mtr 上又羡慕有d小朋友攞住本書睇!
好想請教呢度d家長點樣令小朋友喜歡閱讀?
   2    0    0    0

未揾到佢喜歡的題材吧

5歲半男仔,可以幫佢擴闊閱讀的題材,不限於兒童故事,這年紀的男仔開始喜歡看知識性的factbook

最簡單是看雜誌,去圖書館的雜誌架,讓他揀,再借每本幾期回家看,例如小小紅蘋果,story box,良友之聲,每一期各類內容也有涉及,觀察他看幾期的情況,就大約知道他興趣係邊方面,再介紹有關那方面的書給他,好快就會覺得閱讀唔boring

WTWOO 發表於 18-2-16 22:15
阿仔5歲半. 我由佢未夠一歲開始晚晚讀書比佢聽。但佢平時唔會自己主動睇書。佢認字ok. ORT可以自己讀 level ...

pegga pig 又係悶d,咁佢中意什麼?non fiction 通常較難,不過都有短和少字的,去livrary 借幾本亦無防

LeeCC 發表於 18-2-17 08:10
未揾到佢喜歡的題材吧

5歲半男仔,可以幫佢擴闊閱讀的題材,不限於兒童故事,這年紀的男仔開始喜歡看知識 ...

Thanks LeeCC. 我有借 StoryBox 比佢睇。裡面d故事佢中意聽,但唔會自己攞黎睇。StoryBox 裡面每期都有關於動物既知識,但可惜佢唔中意動物。
我由佢未夠一歲同佢讀左咁耐書,我大概都知佢中意邊類型既書。故事性的,佢中意d比較adventure e.g. big bad wolf, 有monster出現既書。呢排喺學校借左一本Horrid Henry (4 stories in one) 既書,佢要續借要我從頭到尾讀多次。我試過讀淨個結局叫佢自己得閒時自己睇個結局,佢都冇睇,要我讀。可能佢有d字唔識所以冇信心讀(佢係d冇乜信心同怕錯既人,亦唔中意靠估)。
知識性的,佢中意天文地理國家,e.g. world map, weather, planets.  我都有買呢d or Kids National Geographic 既書,但佢都係要我讀唔會自己好奇攞黎睇。
阿仔係運動型,中意follow 遊戲規則 and then try to 攞高分。佢喺屋企冇野做會係咁拋個波入個籃之后自己計分自娛! 一係叫人同佢玩氣球當排球咁玩之後又計分! 有時我地話唔玩叫佢做d靜d既野e.g.睇書,佢都唔中意。咁我地又唔想太迫佢睇書令佢更討厭睇書!
佢學校老師話佢reading係唔錯的,佢每星期學校借既level books 佢都讀倒9成。
我仲可以做d咩令佢有動機去主動睇書?

MrBeast 發表於 18-2-18 16:00
pegga pig 又係悶d,咁佢中意什麼?non fiction 通常較難,不過都有短和少字的,去livrary 借幾本亦無防 ...

Thanks MrBeast!  Peppa Pig d書係佢4歲時中意睇的。佢冇睇好耐了,話boring.
呢排佢中意Horrid Henry 系列既書,我同佢讀緊。
之前同佢讀過Elephants and Piggie. 佢ok. 但睇左兩三次笑完之後就唔覺得好笑所以冇番睇。
4歲半時佢有一排中意睇(其實係中意我讀) Julia Donalson 既書,但而家睇厭左唔肯聽我讀了。

WTWOO 發表於 18-2-18 22:14
Thanks MrBeast!  Peppa Pig d書係佢4歲時中意睇的。佢冇睇好耐了,話boring.
呢排佢中意Horrid Henry 系 ...

你讀下讀佢自然會攞來看,最重要是故事或書中的知識能引起佢興趣、適合小朋友的年齡和能力,介紹:
https://g.co/kgs/M74YDa

另外一本真狗真事講隻狗在大風雪中運藥,唔記得名,plato or something ,lib 有,幾十頁的版本,我小朋友都中意,當然興趣呢家野人人不同,trial n error

另外唔知你小朋友ready 未,magic tree house 都好看,尤其是喜歡adventure 故事

WTWOO 發表於 18-2-18 22:14
呢排佢中意Horrid Henry 系 ...

同意magic tree house 好值得看,我女的第一套chapter books .

其實每日一小時you tube 太多,可以調節下

MrBeast 發表於 18-2-19 08:55
另外唔知你小朋友ready 未,magic tree house 都好看,尤其是喜歡adventure 故事

謝謝你的建議!

lui 發表於 18-3-2 01:18
同意magic tree house 好值得看,我女的第一套chapter books .

其實每日一小時you tube 太多,可以調節 ...

謝謝你的建議! 我都有揭過吓 magic tree house. d字好似好多好細,同埋會唔會好耐都未入戲肉? 另外我見有1set有28本,是否由 No.1 開始讀?
唔知阿仔是否太好動,太喜歡玩運動,同埋屋企太多玩具,佢真係一得閒就攞個波拋or玩玩具!  至於睇youtube or 電視,放假是睇一個小時,平日可能睇半小時 or less. 比佢睇電視or youtube 原意是想他多聽英文。不過他喜歡玩波多d!

MrBeast 發表於 18-2-19 08:31
你讀下讀佢自然會攞來看,最重要是故事或書中的知識能引起佢興趣、適合小朋友的年齡和能力,介紹:
https: ...
correction: 隻狗叫 balto

WTWOO 發表於 18-3-3 11:59
謝謝你的建議! 我都有揭過吓 magic tree house. d字好似好多好細,同埋會唔會好耐都未入戲肉? 另外我見有1 ...

Magic tree house 字巳算大隻。我個人認為是chapter book入門版。建議頭十本都跟次序。否則會lost 左。故事情節吸引架。努力!

WTWOO 發表於 18-3-3 11:59
謝謝你的建議! 我都有揭過吓 magic tree house. d字好似好多好細,同埋會唔會好耐都未入戲肉? 另外我見有1 ...

係架,環境很重要。

我家不只書櫃放書,周圍順手都可以拿到。

當然佢會玩玩具,小一至現在測驗考試都係一邊温習,一邊玩。有時大富翁,有時捉棋,有時還會落樓下打羽毛球。

不過平時D玩具放櫃頂,或櫃裡。只有小量佢可以即時拿到手。

不要因佢一兩句話就放棄睇書,細路仔一時一樣的。

回覆樓主:

樓主你已經做得好好,但明顯個仔係運動型,要明白好多野都係天生,可以引導佢,但要明佢未必配合。

happiemm 發表於 18-3-4 07:10
樓主你已經做得好好,但明顯個仔係運動型,要明白好多野都係天生,可以引導佢,但要明佢未必配合。
...

以前我都有呢個觀念,運動型是否就唔係讀書型。

後來發現只是一部分人係,一部分人可以兼顧兩樣。

WTWOO 發表於 18-2-16 22:15
阿仔5歲半. 我由佢未夠一歲開始晚晚讀書比佢聽。但佢平時唔會自己主動睇書。佢認字ok. ORT可以自己讀 level ...

我小孩細嗰時,除帶公園外,返屋企都有玩波呢個情況。

大小小,運動也不錯。請左教練學游泳,一個暑假學了四式基本。教練對我說,她有潛質可以試比賽,佢分享自己細時讀書只要求達到阿媽標準,然後去操水。她見我嗰跳下跳下,暗示如果讀書唔得,不如找運動操下。

其實佢唔知道雖然孩子表面上跳跳紮紮,屋企可以坐定定睇書好耐。昨天才一氣過睇了本300頁的書。

happiemm 發表於 18-3-4 07:10
...

多謝你既鼓勵,我有能力做既都做左,我唔知仲可以做d咩。呢d野又冇得迫,有時都幾氣餒.

Rachelmummy2008 發表於 18-3-4 10:10
我小孩細嗰時,除帶公園外,返屋企都有玩波呢個情況。

大小小,運動也不錯。請左教練學游泳,一個暑假學 ...

我都唔知我個仔幾時先可以一口氣讀300頁既書! 唔通真係要收埋哂d玩具,等佢悶自己攞書睇?

回覆樓主

我覺得繼續伴讀是非常重要,而且仔仔只是5歲半,不用急於要他自己睇書。當他認識字詞多了,便會自然自己睇書。
以我女為例,我由她九個月開始伴讀,直至k3前都是以英文為主,而她亦有學習phonics,所以ORT stage 6都能自己看,我便開始引人短的chapter books, 見她尚能自己看,我便開始伴讀中文書。此時,她對中文書沒有興趣,但只要我伴讀,她便一起看。因阿女已開始看英文橋樑書,所以中文書也以橋樑書阜杭為主,稍為有點故事性能吸引她看。由k3開始伴讀中文書,加上在學校亦有認識不同字詞,終於在小二看到她自己拿起中文書看了⋯⋯
我相信只要堅持伴讀,從中介紹不同類型的書本,終有一天你也會看到他自己睇書睇到唔放手的。
媽媽們,加油!我自己仍在努力中,兼珍惜還能伴讀的日子。

Rachelmummy2008    發表於 18-3-15 08:58

媽媽加油!每人性格不同,他可能未準備好姐
‹ 上一主題|下一主題