用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 衷心請教Stamford American IS 分享
樓主: heihei2007-1
go

衷心請教Stamford American IS 分享   [複製鏈接]

leo妈妈 發表於 19-9-26 12:36
回覆 aray2 的帖子

首先说明,我的孩子在Stamford学习了一年后转学(2018-2019)

「我无法体会所谓在学校课堂上已经有足够练习,无需回家再做homework的经验,所以无法认同。」  

香港的國際學校整個小學都是這樣運作的,他們是沒有功課之下,最後也升到中學,到中學便會有功課,但G7可能還是適應期,不過所有學校都可以有hea的老師。
你轉了培僑/黃錦輝?應該更符合你的期望。

新校學費貴同埋相對易入,所以學生質素一定有參差,personlised learning 都係有需要嘅。有時真係睇吓同間學校同老師夾唔夾,其他人讀得開心又未必代表適合自己個仔,總之搵到適合讀得開心就好啦。

eurosport1 發表於 21-1-20 01:35

1, 中文唔好佢地會評估,並编去適合嘅中文班,或選西班 ...

Can you please add me as well? Big thanks! My daughter admitted for G5

wmcjyh 發表於 20-5-4 20:39
選擇學校最緊要是老師,以我認識的那個在這裡工作的老師來看,質素真的很令人擔心!各位家長慎重呀!!! ...

可以多說一點?

回覆 JuliaCKL 的帖子

我都想幫我小朋友in g 6 , 可以傾下,點解會揀呢間嗎?
Candy

幸福的小寶 發表於 21-4-21 22:06

我都想幫我小朋友in g 6 , 可以傾下,點解會揀呢間嗎? ...
我小朋友已經讀緊第四年,而家 grade 7。 當初選學校我都係揀地區,學費,學制同個 STEM 課程吸引。 篩選完覺得 Stamford 最適合。 當年入讀時係第一年開辦嘅新校,亦冇任何 track record, 但我並冇擔心,因為對學校有信心。 讀咗幾年尚算滿意,仍會繼續讀到中學畢業為止。

多謝你回覆!小朋友之後會出國讀書嗎?
Candy

幸福的小寶 發表於 21-4-21 23:03
多謝你回覆!小朋友之後會出國讀書嗎?
中學畢業後會出國讀大學

我有個問題,如果讀美制,到時去英國,會唔會銜接唔到?
Candy

幸福的小寶 發表於 21-4-21 23:17
我有個問題,如果讀美制,到時去英國,會唔會銜接唔到?
行IB, 任何國家都銜接到

謝謝你!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
Candy

幸福的小寶 發表於 21-4-21 22:06

我都想幫我小朋友in g 6 , 可以傾下,點解會揀呢間嗎? ...

其實我都係跟據地區,ib,學費等等嚟揀。另外由仔仔幼稚園到小學我對學校track record 一向不太在意,我唔介意佢新校,我介意學校在唔在意每個小朋友,所以我唔太鍾意大校。記得約去open day 時Stamford 嘅人已經同我傾過幾次電話同email, 包括問我仔仔玩開咩興趣,鍾意邊科等等。去到open day 經過music room, music teacher 仲話如果學生有咩樂器想學,佢哋會請專人嚟教,咁啱我仔打開鼓,原來佢哋有間鼓房添,呢個我幾欣賞(因為我覺得中學係發掘興趣嘅黃金時間)運動方面,佢哋除咗有籃球場、泳池呢d外,仲有hockey team ,所以運動方面我都希望Stamford 可以培養我仔玩多d唔同嘅運動。
之後再去到一間房有個老師喺度,我仔走去問老師教邊科,原來呢個老師係學校心理輔導員,仔就開始同呢個老師傾同同學嘅相處狀況,叫老師比意見,佢哋仲傾下對心理學呢科嘅感覺,我仔仔之後講返佢好鍾意。
另外我仔仔小學都係讀IS, 但我發覺揀中學時,而家越來越多IS偏向本地學校理念(有d IS 偏向收local school 轉IS 嘅學生,所以我仔唔係佢哋杯茶,間學校都唔係我杯茶),例如有間IS 中文要學文言文,有d interview 要考好難嘅嘢,我唔鍾意呢d模式,所以真正可以適合我仔嘅學校真係唔多,得好少。
另外我聽ek有人嫌語境問題,我又係無乜所謂,因為我仔而家就算對住香港人同學/內地人同學,佢哋都係用英文溝通,所以我唔介意有咩國籍嘅同學。

謝謝你的分享🙏🏻
Candy

JuliaCKL 發表於 21-4-22 03:31
其實我都係跟據地區,ib,學費等等嚟揀。另外由仔仔幼稚園到小學我對學校track record 一向不太在意,我唔 ...
可唔可以share下邊d學校係偏向收local school 轉IS 嘅學生? (你講緊係year 7+ 既observation?)
‹ 上一主題|下一主題