用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 浸信會呂明才小學 和 九龍塘宣道小學
樓主: andycarol
go

浸信會呂明才小學 和 九龍塘宣道小學   [複製鏈接]

kennyklt 發表於 18-2-23 15:42
一般宣小家長唔會當音樂同樂器為課餘興趣班,而係好認真去學,視音樂為常規學習嘅一部份。
我阿仔小五小六 ...
宣小不单乐团有名,有很多运动都有好成绩。学生是二选一,还是音乐是必修,运动再添加?如果是后者,乐器已经佔了那么多时间,再加运动校队训练,另外学术到高小也不是讲笑的,那么学生怎样分配时间?

回覆 猴子爸 的帖子

樂團、運動校隊都是經過選拔,但如果學生自己不願意,其實可以一項也不參加。也有同學又樂團又校隊。各適其式。
宣小唔多抄寫功課(長假期好多時係零功課或只少量功課),平時有d 功課都係一星期之後才交,各科project, report ,測考也會一開學就出曬全年schedule 等學生預早安排。,另每日放學前有兩節做功課堂,有同學也會用呢段時間練波或樂器,搵老師問嘢。我諗就係從小培養時間管理。

小Monkey    發表於 18-2-23 19:47

Heihomami 發表於 18-2-23 19:04
回覆 猴子爸 的帖子

樂團、運動校隊都是經過選拔,但如果學生自己不願意,其實可以一項也不參加。也有同學 ...

關校長從小一開始便提醒同學要懂得time management.

回覆樓主:

功課量少吾一定輕鬆。
寫得少, 而又要默書, 测驗高分, 背後家長是下了功夫同小朋友默寫, 練習多次。

回覆樓主

公平嚟講,無論讀津校私校還是直資,有家長跟功課測驗考試,成績一定更有把握,要家長跟讀書並非宣小獨有。

Heihomami 發表於 18-2-23 19:04
回覆 猴子爸 的帖子

樂團、運動校隊都是經過選拔,但如果學生自己不願意,其實可以一項也不參加。也有同學 ...

有咁長嘅功課堂真係好(emoji)難得嘅係教書堂少d,但成效高,學生回家後不用再花多時間在功課上,可focus多d溫習及其他體藝練習

回覆 猴子爸 的帖子

當然上到五、六年級係真正忙,每星期有補課, 主要係對升中預備而並非機械式操練,例如中文有文言文教導、英文係drama 練oral, 數學有少量英數。 中英文平時好多功課其實係要佢地做備課、查字典、做初步探討之類,類近中學的學習模式。初期會辛苦,但應該升中後反而易於適應。

Heihomami 發表於 18-2-24 10:10
回覆 猴子爸 的帖子

當然上到五、六年級係真正忙,每星期有補課, 主要係對升中預備而並非機械式操練,例如 ...

所以我話宣小學術不見得一定會比另外兩私小弱,各有各強

Heihomami 發表於 18-2-24 10:10
回覆 猴子爸 的帖子

當然上到五、六年級係真正忙,每星期有補課, 主要係對升中預備而並非機械式操練,例如 ...

咁樣嘅課程又真係非一般學校可以offer, 加埋學生嘅樂器and/or 運動,難怪d中學咁鍾意收aps d 學生

猴子爸 發表於 18-2-24 11:10
咁樣嘅課程又真係非一般學校可以offer, 加埋學生嘅樂器and/or 運動,難怪d中學咁鍾意收aps d 學生
...

家庭可以俾出一皮學費+雜費, 點冇能力提升小朋友學習能力。 所以, 学校好只是其中一個因素。
有村小考到好好中学, 最重因素是父母好教導。

assado 發表於 18-2-24 11:19

家庭可以俾出一皮學費+雜費, 點冇能力提升小朋友學習能力。  ...

唔係話津校唔好,只是如果有經濟能力,當然想提供更好的學習環境和各種資源去培養小朋友,此乃人之常情,像私立小學,如宣小所能提供的,真的不是一般政府學校又或者在外面使一萬蚊就可以做得到,完全冇經濟能力定係有但唔想比,真係要自己考慮清楚

回覆 Wmacy89 的帖子

每間學校都有優勝的地方,都有叻嘅小朋友,並無所謂「最好」,重要係適合自己小朋友同家庭需要。

Heihomami 發表於 18-2-24 11:47
回覆 Wmacy89 的帖子

每間學校都有優勝的地方,都有叻嘅小朋友,並無所謂「最好」,重要係適合自己小朋友 ...

當然明白,我澄清並非指某一間就是最好的學校,只是表達如果有能力我會點選擇而已

回覆樓主:

私小因冇支助, 要交學費, 一般都會教快些或其他特別賣點吸引家長, 家長自己選合適学校俾小朋友。
‹ 上一主題|下一主題