用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 浸信會呂明才小學 和 九龍塘宣道小學
樓主: andycarol
go

浸信會呂明才小學 和 九龍塘宣道小學   [複製鏈接]

swarovski2011 發表於 18-2-21 22:36
我見Suzmic2004提到「選宣父母要有心理準備跟功課」,所以好奇一問一呂是否都要跟功課,我預左點都要在初 ...

津高小/冇龍直/私小更加要跟足, P5, 6 要呈分. 萬一失手就上不到 B1 英中。

回覆 assado 的帖子

其實兩間都要跟功課, 只是宣道功課更多元化如: 有常識, science project, 音樂會報告, 家長都會幫小朋友一起預備, 還有 英文, 普通話考試, 同學要預備,一, 兩分鐘講稿,  project presentation 等...

suzmic2004 發表於 18-2-21 23:41
回覆 assado 的帖子

其實兩間都要跟功課, 只是宣道功課更多元化如: 有常識, science project, 音樂會報告, ...

明白了,謝謝分享

回覆樓主

我也是宣小用家
其實入讀宣小,應該會是鐘意音樂或被學校樂團等吸引才會選擇. 因入到樂團每個小朋友係非常享受。
家長也感光榮

學校教既,同出去學既係兩件事來,因學校冇要求學生要考皇家音樂試. 所以學校音樂堂係唔會教皇家考試既範圍.

出去補既,應是家長想小朋友考皇家試,所以出去學!
完全一點地獄感覺也沒有!
現在很多學校,要學牧童笛,再加一樂器,相對比較,宣小較為自由度大

回覆 catcat333888 的帖子

我當年跟好多家長一樣,幾乎俾傳聞中的APS 音樂壓力嚇親,曾想放棄改投二缐一條龍校。但入讀後發覺唔係嗰回事。
其實只要想想幾間私校直資,家長自動去報考、甘心俾學費、時間心機,家校合作,所以先培養到比較水平高d 嘅小朋友,呢d 都係自然不過的事,沒有付出,就唔會有結果。我都伴讀伴學樂器咁多年,與其話辛苦同花時間,我會看成係同d 小朋友一同成長嘅一個重要過程。多年來家長之間的互相扶持支援也多。

到現在仍很慶幸當年的選擇,不單單是成績,而係切實如校長所言,見到d 細路都學會做有實力但樸實嘅人。

Heihomami 發表於 18-2-22 22:10
回覆 catcat333888 的帖子

我當年跟好多家長一樣,幾乎俾傳聞中的APS 音樂壓力嚇親,曾想放棄改投二缐一條 ...
我本身很喜歡音樂,宣小學音樂氣氛濃厚,我也很希望我小朋友可以係呢種環境下被熏陶長大,可以培養下音樂氣質,十分唔錯!

andycarol 發表於 18-2-14 16:56
背景: 男仔, 無弟妹跟尾, 幼稚園已經多功課. 成績ok, 零樂器底子.
請教大家, 浸信會呂明才小學 和 九龍塘宣 ...

用家,現在讀小四。小四開始明顯比較忙。初小不算谷。音樂上,學小提琴,如果要學得好,一般私人學,每月約三千多。小提琴老師會谷,希望五年級前考到八級,而學校音樂考試也要考皇家試的Scale, 小學二年級要拉皇家試三級scale, 三年級拉四級scale 如此類推。學校音樂分數也會計入成績表平均分。所以家長也會努力爭取音樂分數。入樂團加五分音樂分,校際音樂節比賽會加五分,但成績要有75分以上才有得加。
五年級開始要補課至約下午四點。學團每星期要練兩小時,比賽會加練。在家也要練習學團曲目及準備考皇家試。一星期練習小提琴、上樂園及上小提琴課約需六至七小時。開支,學費四千多,校車千四左右,學小提琴約四千,午餐及樂團約六百。如果要再學其他,自己再加。我的每月支出就約萬三左右。

tocheung 發表於 18-2-22 23:10
用家,現在讀小四。小四開始明顯比較忙。初小不算谷。音樂上,學小提琴,如果要學得好,一般私人學,每月 ...
請問學小提琴每月四千是一個月四堂計?朋友女兒宣小,佢跟私人導師學管樂至七級每月才千幾蚊咋喎,差咁遠嗎?

Wmacy89 發表於 18-2-22 23:21
請問學小提琴每月四千是一個月四堂計?朋友女兒宣小,佢跟私人導師學管樂至七級每月才千幾蚊咋喎,差咁遠嗎 ...

我小朋友五級小提琴,每月都係千幾蚊,上次考完三級,13x分 .都係四年級,入左樂團,
我四千幾學費,千四校車,每月一萬左右.

請問學小提琴每月四千是一個月四堂計?朋友女兒宣小,佢跟私人導師學管樂至七級每月才千幾蚊咋喎,差咁遠嗎 ...

八百元一小時,考試及比賽要加鐘,一年琴費取開約四千一個月。因為自己唔識,考試及比賽時還要係樓下琴行搵個哥哥伴練,四百一個鐘。教試及比賽搵伴奏的費用仲未計。小提琴老師是學校樂團的指揮

catcat333888 發表於 18-2-22 23:44
我小朋友五級小提琴,每月都係千幾蚊,上次考完三級,13x分 .都係四年級,入左樂團,
我四千幾學費,千四 ...

小兒考完六級130分,九月考八級,一開始私人教無論什麼級都係咁多錢一個鐘

每月四堂計,每堂一小時,每小時八百

tocheung 發表於 18-2-22 23:47
小兒考完六級130分,九月考八級,一開始私人教無論什麼級都係咁多錢一個鐘
...

哦.你學校既導師甘唔同既價錢! 我就慢慢考上去就算,因學校都冇迫我地,係我地自己考上去

tocheung 發表於 18-2-22 23:44
八百元一小時,考試及比賽要加鐘,一年琴費取開約四千一個月。因為自己唔識,考試及比賽時還要係樓下琴行 ...
原來學一小時,怪不得,如果以宣小搵嘅導師計,咁嘅價錢算公道了!外面搵名師學會再貴D

Wmacy89 發表於 18-2-22 23:52
原來學一小時,怪不得,如果以宣小搵嘅導師計,咁嘅價錢算公道了!外面搵名師學會再貴D ...

是的,琴老師要求很高,低級時同小兒一起上課,我都感到壓力,返到屋企都不停捉住佢練,才敢下星期去上課(emoji)。不過看見他學有所成,回想起來是值得的。

回覆 Wmacy89 的帖子

我地管樂一個月四堂$2000左右

回覆 Heihomami 的帖子

也是常常被學校導師chur 住,不過都係著緊d 細路,係教得好好

Heihomami 發表於 18-2-23 00:14
回覆 Heihomami 的帖子

也是常常被學校導師chur 住,不過都係著緊d 細路,係教得好好 ...

是的,教得十分好。每年出去比賽就會比較到宣小D小朋友好掂。

回覆 tocheung 的帖子

妳小朋友係葉Sir教? 十分有褔, 佢十分風趣, 教得好好, 有幸小組跟過佢葉Sir 桃李滿門, 許多學生升了名校仍同佢繼續聯繫成好友
兒李本身好喜歡佢
亦許名中學搵佢介紹學生

回覆樓主

一般宣小家長唔會當音樂同樂器為課餘興趣班,而係好認真去學,視音樂為常規學習嘅一部份。
我阿仔小五小六時參加兩個樂團,一星期樂團已經四個鐘,再加校際ensemble同solo,再加皇家試,但只要分配時間其實又冇咩大問題。
再者比較其他直資名校,其實宣小已經唔算激進。其實小朋友大部分唔會抗拒音樂,亦唔會話完全冇天份,主要都係睇家長態度。
‹ 上一主題|下一主題