用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問陳守仁是否活動開心的教學?
go

請問陳守仁是否活動開心的教學?

假如有机會入到,之後妹妹或細佬有沒有優先

waymon 發表於 18-2-13 21:55

應無。

之後細佬妹都要過晒頭兩關先有得加分!

回覆樓主

應該是多課外活動的傳統教學。
有案例:弟妹如入到third-in可寫信,有機會有後補位或有機會fourth-in。

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果你有聽過briefing,應該會知道,TSL話自己係傳統教學嘅!
恐龍家

你心目中點先算開心活動教學呀?
自強不息 厚德載物

回覆樓主:

識得的小朋友都係讀得幾開心。其實學校收得,都係中英文幾叻,學術底子唔錯,開朗愛讀書的小朋友,兼有父母支持。呢類小朋友好少話返學唔開心的,何况Tsl又唔係喪逼喪多功課的學校。

如果TSL这样的多元化、低学费、英文授课小学,能够采用救恩那种的班内差异教学,就perfect了。

回覆樓主:

TSL升中成績如何?

tychow 發表於 18-2-21 12:19
TSL升中成績如何?

http://www.plkctslps.edu.hk/students-student_sspa-2015-2017.php

直资/私小都不一定收弟弟/妹妹, 但可能加少少少分, 如waiting, 可試寫求位信, 其中可提及哥哥/姊姊在校成績好好(如做到), 學校可能考慮收。

小曳人 發表於 18-2-15 09:24
如果你有聽過briefing,應該會知道,TSL話自己係傳統教學嘅!

請問幾時有?只去過開放日

醒目開學勳章 貢獻勳章

penguinding 發表於 18-2-22 23:20
請問幾時有?只去過開放日
以往係有嘅,好快full,錄影會放學校website
恐龍家

mtw0718 發表於 18-2-21 08:57
如果TSL这样的多元化、低学费、英文授课小学,能够采用救恩那种的班内差异教学,就perfect了。 ...

P1有split class ,小小班補底,又有課後補底拨尖班

HaYi 發表於 18-2-26 19:54
P1有split class ,小小班補底,又有課後補底拨尖班

請問只是小一定各級也有
謝謝

HaYi 發表於 18-2-26 19:54

請問拔尖係幾年班開始有?咩科?Thanks.

Milkmilkbobo 發表於 18-2-26 22:22
請問拔尖係幾年班開始有?咩科?Thanks.

是几年前(p3p4)上下見課後有吾同通告俾吾同人,補底中,芵,另有一些是有優良成績入的,是課外活動形式,現p1中有見分小小班上課,英有冇就吾知

HaYi 發表於 18-2-27 15:05
是几年前(p3p4)上下見課後有吾同通告俾吾同人,補底中,芵,另有一些是有優良成績入的,是課外活動形式, ...

oic, sounds good.. thanks..