用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 剛收九龍塘宣幼call,請問大家覺得學術如何? ...
go

剛收九龍塘宣幼call,請問大家覺得學術如何?

剛收call waiting 電話注冊下午班

回覆樓主:

有龍讀龍, 雖然係得50%機會升小,都好過係幾千人競爭幾十個位。 但宣小係好谷 同 一定要學一樣樂器, 睇你buy 唔 buy 宣小啦。。。如果唔諗住升宣小, 讀宣幼就唔太值, 因為要交學費又係happy school , 要靠家長谷

回覆樓主:

朋友個仔讀左6年宣小,谷得好辛苦,學樂器方面都花費很多, 不過中學就考到男拔。

回覆樓主

已有小學backup,目標是考直資和較出名資助小學,私小不考慮、這間有ok嗎?

bonnieleong 發表於 18-2-12 17:36
已有小學backup,目標是考直資和較出名資助小學,私小不考慮、這間有ok嗎?
...

有小學backup梗係唔俾錢讀間happy school啦,對考直資私小都無幫助,要俾錢都揾st sat KV個啲啦

回覆樓主

宣幼聽聞都係happy school
如果唔係對宣小好有興趣又有backup
其實宣幼唔太大吸引力

回覆樓主:

很多人話這間是happy school,但身邊認識的人、他們的小朋友都能入到一些直資和資助的小學、如陳守仁、沙呂、天神!

bonnieleong 發表於 18-2-12 11:21
剛收call waiting 電話注冊下午班

請問你有冇寫到求位信?

回覆樓主:

有、但無想過這個時候call!可能估計都有幾多人唔讀!

bonnieleong 發表於 18-2-12 17:36
...

咁讀村校算吧

回覆樓主:

我們都要學術要求,為小朋友自身知識、成長,是為有學校入就算個D,希望他日後易D承接中小學

回覆樓主:

浸大附幼、宣道咁點揀?

回覆 bonnieleong 的帖子

同你一樣,尋日做左註冊,有小學backup, 諗住讀得上上到宣小就緊係好,上唔到仲有家姐嗰間,同你一樣諗法,唔係有好學校就算,入到去都要讀得上,家姐讀名幼,靠叩門現在讀得都唔算太吃力,幼稚園唔打好個低,小學好辛苦,都有人同我講有家姐嗰間,讀村校就算,我唔認同

joanne81 發表於 18-2-14 11:50
回覆 bonnieleong 的帖子

同你一樣,尋日做左註冊,有小學backup, 諗住讀得上上到宣小就緊係好,上唔到仲 ...

thx

回覆樓主

想問吓有冇宣幼用家知道,由於宣幼係 happy school,有 50%升宣小,如果升唔返宣小,其餘 50% 會升其他咩類型小學?近幾年派位派得好唔好?