用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Y12父母,有無後悔送子女去英國?
樓主: Iputa
go

Y12父母,有無後悔送子女去英國? [複製鏈接]

Iputa 發表於 18-2-13 00:25
謝謝大家分享! 一去就七,八年 (如讀到大學),真是唔捨得!
什會是七、八年!可相像佢讀完大學不一定回港,就算回港也不想和父母住……
有很多個案,是從此就離開父母家!

freespeech 發表於 18-2-19 12:46
什會是七、八年!可相像佢讀完大學不一定回港,就算回港也不想和父母住……
有很多個案,是從此就離開父母 ...

不是很認同!

我仔預計英國留學8年,今年已是第6年,我不感覺我們有生疏,反而関係好了,少了責駡,多了珍惜相處。將來回不回港,亦由他決定。就算回港,估計我不習慣同仔居住,因為現在兩公婆很自由。我估他仍想同我們住,自己一個在外多年,想回家有人依靠。就算將來結婚,都想他可以在外生活。

回覆 freespeech 的帖子

我本來都諗一去冇回頭,結果依家決定將來翻香港工作,將來就算外國落地生根都會想辦法接父母過去一齊住。所以也未必從此離開父母/唔想同父母住。

noel2010 發表於 18-2-19 22:34
我仔預計英國留學8年,今年已是第6年,我不感覺我們有生疏,反而関係好了,少了責駡,多了珍惜相處。將來回 ...

我跟你想法差不多,現在兩老自由自在,好舒服。XD

1998Ruby1998 發表於 18-2-19 22:56
回覆 freespeech 的帖子

我本來都諗一去冇回頭,結果依家決定將來翻香港工作,將來就算外國落地生根都會想 ...

同意,你亦好識諗,祝你心想事成!

我覺得就算離開父母家都冇問題,只要佢地可獨立生活,自己照顧好自己,我就安樂晒!

Iputa 發表於 18-2-12 02:02
大家可以share 嗎?
我囡囡Y9過去英國至今, 我最近咁啱都問佢呢個問題, 佢話病果時會有homesick, 但得到嘅嘢係超乎佢想像, 反而更加錫我地, 好open mind, 佢鍾意寫卡寄比我地, 講吓佢的心聲, 佢話佢有個同學就係因為 (唔捨得) 無去留學, 所以現在都後悔初中唔走, 但依家咁大個又唔想走, 但係都要視乎佢地性格

多謝分享!安心底!

醒目開學勳章

回覆 gogogo333 的帖子

我倆個細佬就係中學出國留學, 大學回來, 選擇獨立生活, 現在3X 歲人只是間中同家人短聚, 同父母開係疏離.

回覆樓主:

人大咗自己的生活/家庭,各有各忙,當有孩子時,父母幫手照顧,關係又更加好
‹ 上一主題|下一主題