用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四選科,學校用全级名次先後去簡科? ...
樓主: minmin
go

中四選科,學校用全级名次先後去簡科?   [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 18-2-13 07:01
回覆 ANChan59 的帖子

要上黎,實抽到時間上黎。正如呢度唔少人都係打工仔但係照樣上到黎。成績冇影響就得 ...

学业为重!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

scooper 發表於 18-2-11 16:17
有些學校除了睇級排名,個別科目也有cut off score的,例如今年Physics的cut off score是60分,就算你是級 ...
呢個安排幾合理,就好似M1/M2咁,好多學校要求數學70分以上咁。

October. 發表於 18-7-9 11:51
呢個安排幾合理,就好似M1/M2咁,好多學校要求數學70分以上咁。

我覺得學校一成不變, 簡直資源錯配啦……

Charissema 發表於 18-7-9 18:23

m1, m2 睇數學好正常,但係其他科就唔應該用平均分

minmin 發表於 18-2-10 21:28

點解唔用科名次去簡該科先呢?
我仔學校好犀利, 揀邊科讀邊科, 100%入, 普通津校
Phy, chem, bio, econ, bafs 各開2班, VA/ ICT/ Chi Lit/ Chi Hist 一班, 咁就做到按各人意願分派

chocolatebean 發表於 18-7-9 21:06
Phy, chem, bio, econ, bafs 各開2班, VA/ ICT/ Chi Lit/ ...

邊間咁好?
~easybring~

ANChan59 發表於 18-2-11 10:56

你這樣安排,會令學生只讀喜歡及較好成績科目,而忽略其他 ...

十分同意 ,各科的重要性!
早年前我 做記者訪問 ⇒有個醫生仔,AL理科成績好好, 但係完全無法用中文同佢溝通到, 問非所答( 有啲似而家嘅高官)!

心想: 咁點樣同病人溝通呀?

回覆樓主:

我仔學校用加權指數。主科x2, 選修科x5,沒修科x1⇒ 逐一選修科排名次,分高者入。

而且中三試卷講明會出得深一些, 沒有僥倖的成分, 全班女仔冇一個數學合格。

yovin 發表於 18-8-22 12:54
全班女仔冇一個數學合格。
...
殘忍啊

chocolatebean 發表於 18-7-9 21:06
Phy, chem, bio, econ, bafs 各開2班, VA/ ICT/ Chi Lit/ ...
直得一讚的學校!選自已有興趣的才會讀得好,就是咁簡單。其他的任何講法都只是方便學校分配资源,不是為學生着想!

直得一讚的學校!選自已有興趣的才會讀得好,就是咁簡單。其他的任何講法都只是方便學校分配资源,不是為學生着想!

elbar 發表於 18-2-12 10:40
佢真係小妹妹? 如果係全職大學生咁多時間上嚟EK

完來真係小妹妹!

細仔有幸一早排隊得到暑期補習時間,一口流利英國口音,人品又好。我细仔今日發燒忘記whatapps請假,佢來到代為照顧,仲替我擔憂(我不在家)。

我仔發燒都 lu住RUBY 教!勁。

Ruby記住,你應承我畢業回來「留位」教我细仔架!

前面有家長提及中四因選科而轉校,我好擔心個仔真係中四都仲想轉校。
今年升中三暑假己經兩次提到想轉校,原因係幼稚到難以置信。
雖然講服左佢下年升中四想清楚先決定,真係想轉先幫佢搞,始終我唔肯定轉左校,新學校在學術上對佢既幫助會比原校好。
仲有就係選科問題,轉校中四選科唔知會唔會變左無得揀,始終兩間唔同學校,人地唔知佢能力,新生係咪憑筆試就決定選科?(其實佢學術能力根本唔夠轉,但係細路同大人計算方式始終唔同)
如果我要佢俾筆試打消轉校呢個念頭係咪最佳選擇?佢唔會再諗,亦唔會怨我。
點解做人係咁煩,唔同階段都有人出難題俾自己!

唔好意思,借問如何得知同學揀邊科就一定入邊科?100%入倒?若學校指定某啲科只開2班,其他開1班,咁有多於2班的同學想選该科亦會基於控制人數理由而未能獲派,這種方式或许同學只可以就住去選,亦只能说大部份同學能獲派心儀科目吧!反而有部份資源充足的學校,做法並非指定開幾班,而是會為學生做统計,多於幾位同學選擇该科就會開,這種彈性最大,但要學校資源較充裕才能做到。

Charissema 發表於 18-7-9 18:23

家長及學校站係各自角度, 真係好明白家長對選科既忐忑不安及冇奈.

我仔讀B1B, 總平均分排名 TOP 3, 都揀唔到自己心目中組合, 可想而知其他人.....

佢冇科特別差, 唔存在俾差科拖累, 係學校SETTING 既問題.

October. 發表於 18-8-24 12:18
家長及學校站係各自角度, 真係好明白家長對選科既忐忑不安及冇奈.

我仔讀B1B, 總平均分排名 TOP 3, 都揀 ...

其實咁樣安排,學校有乜好處?

LingChiBaBa 發表於 18-8-24 14:07
其實咁樣安排,學校有乜好處?
我都唔知. 到依家都唔明.

October. 發表於 18-8-24 12:18

我仔讀B1B, 總平均分排名 TOP 3, 都揀 ...

阿仔原本想讀邊幾科?
結果要讀乜嘢科?

BallBallMaMa 發表於 18-8-24 16:52

阿仔原本想讀邊幾科?
3X 學校一定要有PHY, 先可以TAKE M2.  

October. 發表於 18-8-24 16:57
3X 學校一定要有PHY, 先可以TAKE M2.
派咗Econ同M1?如果亞仔唔想讀Physics,咁都唔係壞事。
‹ 上一主題|下一主題