用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四選科,學校用全级名次先後去簡科? ...
樓主: minmin
go

中四選科,學校用全级名次先後去簡科?   [複製鏈接]

洋蔥頭媽咪 發表於 18-8-24 10:49
唔好意思,借問如何得知同學揀邊科就一定入邊科?100%入倒?若學校指定某啲科只開2班,其他開1班,咁有多 ...
學校之前已做統計
受歡迎的 E.G. CHEM/ECON...開2班, 迎合同學需要...因此100%派位不出奇, 也辦到

LingChiBaBa 發表於 18-8-24 17:04
派咗Econ同M1?如果亞仔唔想讀Physics,咁都唔係壞事。

唉,唔係. 3X係冇得讀M1既, M1 留俾2X讀, 真係匪疑所思

自己諗辦法.

1998Ruby1998 發表於 18-2-13 07:01
回覆 ANChan59 的帖子

要上黎,實抽到時間上黎。正如呢度唔少人都係打工仔但係照樣上到黎。成績冇影響就得 ...
咁咪蝕好多錢?!乜學校可以咁兒戲架

artroboy 發表於 18-9-20 20:26
咁咪蝕好多錢?!乜學校可以咁兒戲架

好多間大學都罷工,我同學仲要去到課室先知道老師罷工。

我大學係少數冇罷工,算係好彩。

1998Ruby1998 發表於 18-9-20 21:13
好多間大學都罷工,我同學仲要去到課室先知道老師罷工。

我大學係少數冇罷工,算係好彩。

咁不負責任⋯

minmin 發表於 18-2-10 21:28

點解唔用科名次去簡該科先呢?

我囡間學校以數學名次㨂M1,M2,級36名內同時需符合中英合格才可揀M1及2,只開一班。

lucial 發表於 18-9-21 13:28
我囡間學校以數學名次㨂M1,M2,級36名內同時需符合中英合格才可揀M1及2,只開一班。
...

M1, M2用數學成績看收生可以理解,但揀科基於全級排名就 一啲都諗唔明, 加上 床 埋block仲死

October. 發表於 18-8-24 17:11
唉,唔係. 3X係冇得讀M1既, M1 留俾2X讀, 真係匪疑所思

自己諗辦法.

好多學校要成績好嘅同學才能修3X,學校亦因資源問題,M1&M2一般只會開一班,M2一向感覺上比M1困難些,所以學校為怕麻煩,便會安排修3X嘅同學才能修M2,2X修M1. 怎樣安排真的好視乎學校。
我兒學校選科彈性算比較大,一般有6個以上同學選修,该科學校就會開,M1/M2都一樣,除了成績較差嘅同學不能選修3X外,並不會規定要修 3X才能修M2……

洋蔥頭媽咪 發表於 18-9-22 19:18
好多學校要成績好嘅同學才能修3X,學校亦因資源問題,M1&M2一般只會開一班,M2一向感覺上比M1困難些,所以 ...

我囡間係校一定要揀3科elective.

Charissema 發表於 18-9-22 13:53
M1, M2用數學成績看收生可以理解,但揀科基於全級排名就 一啲都諗唔明, 加上 床 埋block仲死
...

當時開家長會都係話要依overall 成績揀ge. 因為老師解釋考大學都係睇 overall, 唔會偏單一科咁話。

lucial 發表於 18-9-22 23:47
我囡間係校一定要揀3科elective.
個人覺得若學生成績真的太差,强行要修3X未必係好事。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-9-23 00:09
個人覺得若學生成績真的太差,强行要修3X未必係好事。

如讀唔到,中五可 drop 科ga

lucial 發表於 18-9-23 00:13
如讀唔到,中五可 drop 科ga

若明知學生能力唔夠仍强迫要修3X,到中五才drop根本就浪費學生時間,倒不如早早集中火力修2X好過啦!

洋蔥頭媽咪 發表於 18-9-23 00:16
若明知學生能力唔夠仍强迫要修3X,到中五才drop根本就浪費學生時間,倒不如早早集中火力修2X好過啦! ...

各有各睇啦,有興趣唔讀又唔知掂唔掂,何況學校都係覺得學生有能力handle 到先會俾咁ge 選科方式的。

lucial 發表於 18-9-22 23:51
當時開家長會都係話要依overall 成績揀ge. 因為老師解釋考大學都係睇 overall, 唔會偏單一科咁話。
...

但係大學overall成績唔包括文科(如果揀Science)/理科(如果揀文科)……overall成績包括中英數通識就夠了……

...

全级排某程度上未能乎合學生需要,但资源不足都沒辦法,學校只會用佢認為最公平嘅方法。

lucial 發表於 18-9-23 00:19
各有各睇啦,有興趣唔讀又唔知掂唔掂,何況學校都係覺得學生有能力handle 到先會俾咁ge 選科方式的。
...

問題並非在於學生有興趣唔讀,要知道若中三成績差,基本上選修科只會是其他人没選而仍有位嘅才能獲派,通常獲派嘅未必會是該學生嘅心儀科目,這時學校仍一刀切硬性規定學生要修3X,對學生其實绝非好事,高中课程時間緊迫,唔少嘅學校中四已經開始安排補課/做卷,學生明知自己能力不足仍强行去修,捱一年去drop只會浪費心機同時間。所以很多band 2學校只會要求學生修2X(部份3X /2X),就是明白到學生嘅能力。我只是指出學校一刀切規定對學生帶來嘅影響,家長覺得大包圍好只是個人想法。Anyway 唔再和你爭論啦!

...

從學生角度諗就會明白:

如果只用選修科名次先揀科, 咁4 core可以hea温, 甚或唔想修嘅科完全唔温, 集中火力去温想讀嘅選修科, 對一D各科成績都平均嘅學生公平嗎??
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 18-9-23 19:34
從學生角度諗就會明白:

如果只用選修科名次先揀科, 咁4 core可以hea温, 甚或唔想修嘅科完全唔温, 集中火 ...
若只計算選修科成績當然不可行,但以整體成績計對學生而言亦非最有利,因整體成績高並不代表同學所選修嘅心儀科目能力亦高,同學有機會因某科成績差而影響了選修嘅结果,錯失了入讀强項科目嘅機會。所以有學校在计算選科成績時,會加大同學選修科成績的比重,這些計算方法對學生較為公平,但學校為怕麻煩,沒有太多學校會有這些安排。

回覆 ANChan59 的帖子

我都係咁樣同啲仔講👍🏻
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2
‹ 上一主題|下一主題