用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs 灣仔St joe 如何取捨?
go

SFA vs 灣仔St joe 如何取捨?  

假若不用考慮學費和地點,大家會點揀?
SFA可以長期作戰,學術足以應付上中學,到中學輕鬆無憂。加上近年多畢業生入St. Joe, 咁小學已入St joe好, 定打好學術根基好?
但St. Joe有中學,龍年效應可以無咁大壓力,資助學校感覺資源不夠直私好,如何選擇?

hppa    發表於 18-3-2 12:09

我覺得 St Joe 資源都 OK 啊,老師都好好。既然大部份 SFA 仔仔都會入 St Joe,而你又冇話想入 QC、聖保羅男女、LSC 等的話,咁倒不如去 St Joe 小學讀。

St Joe 小學或者係比 SFA 輕鬆少少,但係唔代表 St Joe 學術唔好。

回覆樓主

bblovepigpig 發表於 18-2-10 01:13
SFA可以長期作戰,學術足以應付上中學,到中學輕鬆無憂。加上近年多 ...

要打好學術基礎,SJPS做唔到? 是否太神化SFA,若認為SJPS學術未如SFA好,要考慮下SJC成績好,坊間評為1A中學,主力仍係原校小學部學生~~~

1998Ruby1998 發表於 18-2-10 01:38
我覺得 St Joe 資源都 OK 啊,老師都好好。既然大部份 SFA 仔仔都會入 St Joe,而你又冇話想入 QC、聖保羅 ...

想問St joe中文係粵教中,對嗎?咁佢地有無普通話堂?同埋平時教既野考試照出返?定係平時會教淺,考試時份卷難,要靠父母幫手或外補呢?唔好意思,好似好多野問(emoji)(emoji)好驚幫阿仔揀錯學校,謝謝您(emoji)(emoji)‍♂️

mcl203 發表於 18-2-10 01:57
要打好學術基礎,SJPS做唔到? 是否太神化SFA,若認為SJPS學術未如SFA好,要考慮下SJC成績好,坊間評為1A ...

我唔係咁意思!我當然知道St joe係一間好學校,祗係聽聞資助學校資源較直資私小少,又唔清楚學校課程係點教好小朋友,所以才上來問問。因為網上很少St joe用家分享學校如何可以跟教署課程而又令小朋友學術根基好。知道某些名氣較大的資助或津校都是靠家長谷的小朋友才有好成績,所以才想了解多點。同埋我仔性格係受學校谷,如果家長谷佢,佢又唔多合作,所以想知St joe算唔算谷既學校。

bblovepigpig 發表於 18-2-10 02:07

我唔係咁意思!我當然知道St joe係一間好學校,祗係聽 ...

家長主動參與谷成績係活現於各小學,包括SJPS 和 SFA,我了解係SFA比SJPS更催谷學生,就讀於一間有自己中學部點都優勝於係升中要搏成績去考B1中學。試想下若你囝仔最終只係成績係B2組別,如何可以考取SJC級別既中學,男校成績可以優於SJC坊間可以有幾多間? 只要你囝仔位置係前列60%,直升SJC機會極大,這就係直屬小學既優勢,況且SJPS係全港唯一成績好既男仔英文小學~~~

回覆 bblovepigpig 的帖子

當然有普通話課啦(普通話課唔係必教的嗎?)!用嘅教材同出面其他一線津貼學校近似,英文深少少但係唔係難,冇教快,幾間好 top 嘅女子中津小都可以有一樣程度。教淺考深我唔覺得有,亦冇咩刁鑽位。至於父母幫手/外補,睇學生自己。不過如果你有能力考到 SFA,資質唔會差,讀 SJPS 唔會有難度。谷唔谷...我覺得 OK 啦,正常學校一間,不過肯定嘅係讀 SJPS 只要生生性性考頭 60% 就安全入返中學。男仔讀 SFA,真係需要時時刻刻「鞭策」,除非你係一心一意決定考直資中學。靠派位的話,深水埗 Band 1 男仔一直都唔夠分,而且派位好多入九華,但係九華成績一定不及 SJC。
咁你係咪想入聖保羅男女/LSC/中學去外國?如果 SJC 係你其中一間心儀中學,眼前有條直路,我唔明點解你要揀條難行 d 嘅路?

回覆樓主

如果你自行入SJCPS 仍走來問SFA定SJC, 我覺得你似「曬」多過想問。如果你只是手執SFA而大抽獎填左乙一SJCPS,我會說「你以為咁易抽中SJC嗎?」;當大部份家長也希望入到好學校之餘不用過份催谷也可上Band1英中時,你呢個「打好基礎」定「好大機會上band1A英中」的考慮,可說是「神邏輯」。難道「考入」的一定比「派入」的「值得讀」?當然, no free lunch, 讀SJCPS要穩上中學,要付出的必不會少。

bblovepigpig 發表於 18-2-10 02:07

我唔係咁意思!我當然知道St joe係一間好學校,祗係聽 ...
你真的覺得一間呈度高的學校家長可以唔跟(大部分人來說),就算可以,有幾多可以夠分/名次入到b1a

回覆樓主

你真係要問?!

回覆樓主:

好多入SFA的家長係諗谷一年,第二年去插LS ,St Joe! 另我真係未聽過人詰st joe 出黎學術基礎唔得,當然要睇同邊間比啦

mcl203 發表於 18-2-10 01:57
要打好學術基礎,SJPS做唔到? 是否太神化SFA,若認為SJPS學術未如SFA好,要考慮下SJC成績好,坊間評為1A ...

小學train到學生有能力係B1A中學生存其實無乜特別,真係有本事既應該令佢小六畢業後馬上夠料入大學。

不過俾得錢,總要搵D理由合理化自己既選擇嘅。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實真的不用問,除非樓主完全不了解St Joe. 又或者樓主快D放St Joe 個位出來,比真正認識又心儀的家長及小朋友,他們一定好多謝樓主!

回覆樓主

一間好學校係睇你點樣令學生識要識的學問,自訂課程有彈性但同教處訂的課程方向係一樣,咁決定好唔好就睇學校的學習氣氛. 樓主如有機會就去感覺下st joe 的學習環境就明白點解津校都有好野

回覆樓主

其實入SFA最終目的都係想升中考入St Jo呢d級數的學校,直接入St Jo小學係咪容易好多?咁你仲要問?

hkpapa852 發表於 18-2-10 12:00
小學train到學生有能力係B1A中學生存其實無乜特別,真係有本事既應該令佢小六畢業後馬上夠料入大學。

不 ...

始終都係SFA雖然係好學校,似乎坊間真係太神化SFA和某D直私,令人深信就讀後就能人所不能~~~

bblovepigpig 發表於 18-2-10 01:13
SFA可以長期作戰,學術足以應付上中學,到中學輕鬆無憂。加上近年多 ...

偶然間也見到ek部分家長有個迷思,就係直私資源較官津好,可能就係概念上攞左豪華直資與火柴盒校舍的津校比。這觀念放在直資可能正確,直資既收學費又有政府津貼。但私校沒政府資助,收入主要靠學費,某些私校資源反而未必如官津多。加上部分津校歷史悠久,校友網絡強大,校友捐款源源不絕,不愁額外資源,LS, MCS, 樓主猶豫的St Jo,來自校友的資源一定多!

至於津校是否家長谷才令小朋友學術好,樓上已有不少家長解答過。今時今日香港的教育生態,無論學校是教淺考深定教咩考咩,家長發功也不可少。學校唔谷家長自行谷、學校谷家長更谷!除非你選多新移民或少數族裔學校(即俗稱寶校),很多家長也沒能力或不會谷,咁就真係只靠學校也可應付囉。SFA和St Jo均沒可能家長不「參與」子女學習吧!

Sfa好像唔係直資,係私小。