用戶登錄
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 世界數學測試(World Class Test)
go

世界數學測試(World Class Test)

有無人考過呢個試呢?難嗎?

回覆樓主:

我二女兒考過,學校叫考的。我以為是選人去考,還喜滋滋。考完才知道全級派表格,但是參加的很少。幾年後,到三女兒的時候,甚至沒有派表了。

看報紙資料,小學組考獲優的比例有三、四成,似乎不難。

asweetmom 發表於 18-2-8 22:09
我二女兒考過,學校叫考的。我以為是選人去考,還喜滋滋。考完才知道全級派表格,但是參加的很少。幾年後, ...

謝謝,扒文了。我報了名,試試看。

醒目開學勳章 貢獻勳章

考過,唔算難,好睇孩子資質

但全年嗰個挑戰賽就真係精英雲集喇!
恐龍家

小曳人 發表於 18-2-9 11:31
考過,唔算難,好睇孩子資質

但全年嗰個挑戰賽就真係精英雲集喇!

我聽老師講,個測試同平時既計數好唔同,要用語言來表達,唔止運算。我仔運算唔叻的,但邏輯思考比較強,語文能力都中上,會難嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

IloveJJ 發表於 18-2-9 11:35
我聽老師講,個測試同平時既計數好唔同,要用語言來表達,唔止運算。我仔運算唔叻的,但邏輯思考比較強, ...
網上好似有sample question,你可以睇睇
我見過一d係日曆題,要諗嘅
恐龍家

小曳人 發表於 18-2-9 12:19
網上好似有sample question,你可以睇睇
我見過一d係日曆題,要諗嘅

老師都話遲啲會有,本來係想出帖問完先報考既,不過而家都報咗囉!遲啲先算。謝謝你!

回覆樓主

Uppp

回覆 IloveJJ 的帖子

我女都玩左!無記錯problem solving那份卷是要用文字解釋的!反正個試無得預備,玩下都好的,大人小孩也開心!

scyauchris 發表於 18-3-1 09:09

我女都玩左!無記錯problem solving那份卷是要用文字解釋的!反正個試無得預備,玩下 ...

點解大人都會開心?

因為無野要預備,不用温書!如果要温書或操卷去考試,我是無可能叫到我女温習,咁我咪好有壓力!下星期佢考試,我都叫唔到佢温,你話我幾大壓力!

scyauchris 發表於 18-3-1 09:32

因為無野要預備,不用温書!如果要温書或操卷去考試,我是無可能叫到我女温習,咁我 ...

哦!原來係咁。咁我不嬲無呢種壓力,讀書係佢既,無需要你比佢更大壓力呀!我同我仔講,我係你媽咪,我有責任講俾你知你唔讀書既後果,但講完,你唔讀,我就無責任,係你自己為自己作既決定,我唔會迫你既,你為自己既決定負責任就得,唔好到時話我,唔關我事既。

這番說話,我講咗好多次啦! 我現在係講你唔讀,將來一定會後悔,等你第時生個 細路係要温所有科目同要温默書嘅,你就會明白! 我同佢講咗我係唔會送佢去外國讀書㗎,讀唔到就出去做嘢啦! 佢覺得自己科科會拿到9字頭,數同英都有可能,不過中文同常識唔温,加上佢今年上堂唔聽書,所以我睇唔到佢有乜能力囉!一叫佢温書,一定唔會坐定定!

scyauchris 發表於 18-3-1 09:50

這番說話,我講咗好多次啦! 我現在係講你唔讀,將來一定會後悔,等你第時生個 細路 ...

咁佢成績無問題,即係將來升學無問題啦!咁又點會後悔呢?我都覺得無問題喎!

最大問題佢今年上課唔專心, 冇聽書。 今年又睇少咗中文書, 我最驚係佢科中文。 

scyauchris 發表於 18-3-1 10:48

最大問題佢今年上課唔專心, 冇聽書。 今年又睇少咗中文書, 我最驚係佢科中文。  ...

咁你太擔心啦!佢都未衰。我通常等佢衰咗先講,唔係佢哋唔信。

回覆樓主:

好奇問, 見8~11歲 一個組別, 咁8, 9 歲 去考會唔會比 10, 11 歲去考 蝕底?

回覆 ren 的帖子

我估是分開睇,不過通常8歲考得,個小朋友一定唔簡單!越細個去考,個d先勁!

ren 發表於 18-3-17 23:20
好奇問, 見8~11歲 一個組別, 咁8, 9 歲 去考會唔會比 10, 11 歲去考 蝕底?

唔會蝕底的,我無同我囡講歲數,叫佢盡力做。

阿囡話好好玩,仲問我可不可以玩多次。

ren 發表於 18-3-17 23:20

老師話,其實考試既內容同平時既數學好唔同。不過,都有可能有啲範疇細既未學,會蝕底咗。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊