用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 GH幾時會出結果啊
樓主: dannyczx
go

GH幾時會出結果啊   [複製鏈接]

睇返之前幾幾年的post ,討論德望同其他名女校比較,啲維護德望嘅人就會走出嚟熱烈討論,保衛德望
喜蓮之星

97881313 發表於 18-2-15 16:06
睇返之前幾幾年的post ,討論德望同其他名女校比較,啲維護德望嘅人就會走出嚟熱烈討論,保衛德望 ...
德望 fans ,怕俾人睇低及唔衰得,所以年年都火爆討論回應,年年如是慢慢習慣啦

97881313 發表於 18-2-15 15:57
我係補習社識德望小六有十多個家長,全部都有報其他直資中學(叻嘅想去其他高一級嘅女校,成績中等及差嘅就 ...

其實你說很多人外考,同你踩人根本係irrelevant 的,我正正想說,縱使學校有其缺點,排名未必最好,也沒必要去踩低人。

更何況你自己都提到,有部分人外考亦只是買保險,我相信學校如肯承諾收更多小學部,或有更清晰指引,應該很多中游分子不用再買保險。所以我真係希望學校能從善如流,唔好再收埋d怨婦家長,搞到人咁無奈就無謂啦。

97881313 發表於 18-2-15 16:06
睇返之前幾幾年的post ,討論德望同其他名女校比較,啲維護德望嘅人就會走出嚟熱烈討論,保衛德望 ...

討論排名沒問題,但你夠膽說自己的三個「最後」與及「無奈」不是很負面及不尊重嗎?

面對這樣的家長,我也只是覺得非常,非常,非常無奈

whitepurin 發表於 18-2-15 16:36
討論排名沒問題,但你夠膽說自己的三個「最後」與及「無奈」不是很負面及不尊重嗎?

面對這樣的家長,我 ...

唔洗無奈的、梗有這類人!
盲都見到,有D人專去踐人地學校點點點,唔想讀就咪讀啦,聲稱唔讀又要踐,咩心態
其實全港九好多學校都會唔想讀,咁樣咪好唔得閒

野良犬 發表於 18-2-15 16:24
德望 fans ,怕俾人睇低及唔衰得,所以年年都火爆討論回應,年年如是慢慢習慣啦 ...

唔係有人下下都踩人兩腳,哪來熱烈的討論?我相信過往從沒有人要拗GH比SPCC, DGS好,爭拗往往就是當有人說埋呢d「俾我都唔揀」的說話時才出現。

如果你認為有人同你講,「你咁嘅衰樣,抵你嫁個普通人」或「你咁鬼咁無用,抵你成世打份牛工」,而因為當時人真係一個普通人,就代表講說話的人無問題,咁咪無問題囉。

而我亦衷心希望,既然咁多人咁不屑呢間學校,就不要再咁多熱烈討論了。

迷你人 發表於 18-2-15 16:45
盲都見到,有D人專去踐人地學校點點點,唔想讀就咪讀啦,聲稱唔讀又要踐,咩心 ...

我都覺得好奇怪,咁唔鐘意,人地出result又關佢咩事

97881313 發表於 18-2-15 15:57
我係補習社識德望小六有十多個家長,全部都有報其他直資中學(叻嘅想去其他高一級嘅女校,成績中等及差嘅就 ...
唔好忘記你係講緊"碼90%都ind名女校",而唔係二線直資。老實說,補習社十多個學生係咪真係咁報都不能確定,更何是全級! 不要忘記很多德小女生對GH有深厚感情,如果中學收是不會考慮其他,你話我清
高都係咁話。

迷你人 發表於 18-2-15 16:45
盲都見到,有D人專去踐人地學校點點點,唔想讀就咪讀啦,聲稱唔讀又要踐,咩心 ...

唉,其實最嬲只係,有d人踩完人地之後,仲覺得自己沒問題,你自己聽者有意唔抵得玻璃心之嘛。無人撩起個火頭,又何來惹火?

各花入各眼無問題架,你鐘意劉華,我鐘意黎明,但若果黎明出埸劉華fans走去噓,咪為之無品,但劉華fans反話咁黎明係走音嘛,你自己怕被人睇低,唔抵得。咁我真係無言。

whitepurin 發表於 18-2-15 17:33
唉,其實最嬲只係,有d人踩完人地之後,仲覺得自己沒問題,你自己聽者有意唔抵得玻璃心之嘛。無人撩起個火 ...

係啊!不過你真係好有心,係好有品的家長不過有D人...嘥氣!
家陣...佢地瀬左屎就鳥獸散走左去,無人再夠膽出聲

whitepurin 發表於 18-2-15 17:33
唉,其實最嬲只係,有d人踩完人地之後,仲覺得自己沒問題,你自己聽者有意唔抵得玻璃心之嘛。無人撩起個火 ...
唔好勞氣啦! EK (甚至呢個社會) 好多呢啲人
‹ 上一主題|下一主題