用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 GH幾時會出結果啊
樓主: dannyczx
go

GH幾時會出結果啊   [複製鏈接]

也不關事神校與否,呀女同學找到適合的直資,我也覺得可以輕鬆一下。到中一再博過!

97881313 發表於 18-2-11 13:46
我嘅意思係:如果dgs,hys,spcc,spcs,都唔收(或以上學校收就放棄GH)如gh收,就只好上山讀GH,(因為好多家長 ...

呢句話真係應該post俾中學部校長睇(譯番英文),與其收d咁唔願入來的外人,不如收多d自己學生算。

os_ecu 發表於 18-2-12 08:38
又唔可以話難為既, 家長做兩手準備好合理. 搵水泡有乜咁出奇 ?

最後如果所有心儀既都不幸落空, 係人都會有 ...

有無奈感都唔駛咁踩人呀?有咩好無奈,入唔到其他咪代表未夠實力囉。

咁工作上做唔到大老細或CEO又好無奈?唔通又同d同事講,你做唔到CEO或坐board, 要做一個小經理,真係一個最後,最後,最後,最無奈的選擇。

whitepurin 發表於 18-2-15 08:44
有無奈感都唔駛咁踩人呀?有咩好無奈,入唔到其他咪代表未夠實力囉。
咁工作上做唔到大老細或CEO又好無奈?唔通又同d同事講,你做唔到CEO或坐board, 要做一個小經理,真係一個最後,最後,最後,最無奈的選擇。

如果返工做嘢自問已全力做好, 但得唔到心目中的回報. 有時除咗嘆句無奈又真係無乜嘢可以做.

師兄, 嘆句氣都得啩  

各位[GH]家長共攰.

os_ecu 發表於 18-2-15 08:52
如果返工做嘢自問已全力做好, 但得唔到心目中的回報. 有時除咗嘆句無奈又真係無乜嘢可以做.

師兄, 嘆句氣 ...

呻也應該要尊重吧,難道你對住老婆講,我娶唔到李嘉欣(唔好拗咩我唔鐘意李,請隨意代其他女神),娶你真係最後,最後,最後,最無奈的選擇。

我知本來呢句說話也不是你講,但希望大家不要下下踩人地學校來抬高其他學校。

b3410    發表於 18-2-15 12:53

whitepurin 發表於 18-2-15 10:20
呻也應該要尊重吧,難道你對住老婆講,我娶唔到李嘉欣(唔好拗咩我唔鐘意李,請隨意代其他女神),娶你真 ...

講得好

迷你人 發表於 18-2-15 10:45
講得好

其實我不是鐵粉,要幫佢講咩好說話,問心,你問我我都會咁排, 但排在後面也不代表佢好差,不用咁negative去貶低人地學校。咁樣對該校的學生極不尊重,連offer都無的人更是情何以堪!

若果位或其他家長個女咁巴閉,”應該”入其他神校而最後只有咁無奈嘅選擇,我真心勸佢千祈唔好註冊,費事怨足6年。

2jkidsfather    發表於 18-2-15 11:29

whitepurin 發表於 18-2-15 10:20
呻也應該要尊重吧,難道你對住老婆講,我娶唔到李嘉欣(唔好拗咩我唔鐘意李,請隨意代其他女神),娶你真係最後,最後,最後,最無奈的選擇。
我知本來呢句說話也不是你講,但希望大家不要下下踩人地學校來抬高其他學校。
鹹魚白菜各有所愛啦

os_ecu 發表於 18-2-15 08:52

師兄, 嘆句 ...

要共勉的不是GH家長,而是其他太喜歡比較,而往往自己小朋友又不是在該校讀的家長。

whitepurin 發表於 18-2-15 08:28
呢句話真係應該post俾中學部校長睇(譯番英文),與其收d咁唔願入來的外人,不如收多d自己學生算。
...
其實我知德望小六生‘起碼90%都有in個幾間名女校’’唔好講到德望小六生,唔會走。(如果其他名女校收嘅話)
喜蓮之星

97881313 發表於 18-2-15 12:06
其實我知德望小六生‘起碼90%都有in個幾間名女校’’唔好講到德望小六生,唔會走。(如果其他名女校收嘅話 ...

人望高處是正常,但不用睬低處。其實如果你只說第二句,一般人咁排是沒有問題的,我也不會強說GH是最好。甚至你說GH是幾間女校最後的選擇,都是fair comment, 我也不會留言。但你是強調了三次「最後」,仲要說是「無奈」的選擇,咁唔係貶低係咩呢?

作為GH家長,我絕對承認佢不是大家心中最神級的學校,但也不希望其他人常常只是因為佢不是排頭幾位,就有意無意講到間學校籮底橙,俾都唔要,無得㨂先讀咋。難道你不及d女明星靚,就要日日俾老公話「乜你咁醜,唔及xxx咁靚架?」

你可以說是我玻璃心,但我覺得forum始終是公眾平台,除了我也有很多人看到,不要因為其他人不知你的身份而講得太盡。

whitepurin 發表於 18-2-15 12:40
人望高處是正常,但不用睬低處。其實如果你只說第二句,一般人咁排是沒有問題的,我也不會強說GH是最好。 ...

完全同意
要比一定有比GHS好,但GHS確實有其優點強處是無容置疑!所以選合適就是了!不要免強自己而去選擇

其實我知德望小六生‘起碼90%都有in個幾間名女校’’唔好講到德望小六生,唔會走。(如果其他名女校收嘅話 ...

GHS未出offer前, 相信好多人都會報定其它學校先。但你話起碼90%? 請問數字從何而來?

whitepurin 發表於 18-2-15 12:40
人望高處是正常,但不用睬低處。其實如果你只說第二句,一般人咁排是沒有問題的,我也不會強說GH是最好。 ...
你唔知ek好多神級家長咩?真係除咗第一, 攞第二, 三名都唔開心㗎!

“起碼90%”肯定是主觀+斷估,呢d根本無法証實。

wanmum 發表於 18-2-15 14:53
真係唔洗打死我, 我都唔信

wanmum    發表於 18-2-15 15:46

whitepurin 發表於 18-2-15 11:09
其實我不是鐵粉,要幫佢講咩好說話,問心,你問我我都會咁排, 但排在後面也不代表佢好差,不用咁negative ...

我心態係覺得家長想讀哪一間都好,都無必要去用一個負面的形容詞,如「無奈」的心情去選擇入讀,一來無必要踐踏人地的學校,二來用「無奈」先去讀,帶點唔尊重學校和師生吧!
雖則鹼魚白菜,各有各想,其實無問題的!
不過講到其實我都唔係好想娶你,不過我娶唔到老婆先娶你,既然咁難為,倒不如唔好娶啦,為人何必太難為自己!

os_ecu 發表於 18-2-15 11:12
鹹魚白菜各有所愛啦

之前太涼薄的說話,而定比人地咁樣話番轉頭,你咁樣打圓場,都算好失禮

迷你人 發表於 18-2-15 15:46
我心態係覺得家長想讀哪一間都好,都無必要去用一個負面的形容詞,如「無奈」的心情去選擇入讀,一來無必 ...
你話派位冇得揀就話啫!唔明點解要去“考”一間入咗要“無奈”嘅中學?!

wanmum 發表於 18-2-15 14:53
我係補習社識德望小六有十多個家長,全部都有報其他直資中學(叻嘅想去其他高一級嘅女校,成績中等及差嘅就怕學校唔收佢,報其他一線或二線嘅直資中學,有冇90%盡在不言中,如果你係德望小六家長你會唔會報其他買個保險,(可能你真係咁清高啦)一生上山德望,但係如果唔收你中一點算,哈哈
喜蓮之星
‹ 上一主題|下一主題