用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請教阿仔美國讀緊書,但正值反叛期
go

[美國] 請教阿仔美國讀緊書,但正值反叛期 [複製鏈接]

阿仔今年在美國year 10, 已是第二年了,最近開始反叛期,每次FaceTime 把鏡頭對住幅牆,打比佢又話好眼訓唔想講,我唔知點做,我知在香港都會發生,或者關係更緊張,但咁遠,唔搵又怕關係好疏離,淡淡下就修補唔到,有冇經驗家長教下我

0    0    0    0

tontonma 發表於 18-2-7 12:50
阿仔今年在美國year 10, 已是第二年了,最近開始反叛期,每次FaceTime 把鏡頭對住幅牆,打比佢又話好眼訓唔 ...

你有呀仔或佢D朋友IG, FB...?我是靠呢D來了解呀仔近況及做D乜,正常問佢唔會答理我,但在IG, FB觀察佢D最近做緊咩唔駛估估下,會安心D

回覆樓主:

丫10可能讀書有壓力,幾時回來?

scso 發表於 18-2-7 14:29
你有呀仔或佢D朋友IG, FB...?我是靠呢D來了解呀仔近況及做D乜,正常問佢唔會答理我,但在IG, FB觀察佢D最 ...

沒有,他是住在姑媽屋企,不是Boarding school

brother4 發表於 18-2-7 14:43
丫10可能讀書有壓力,幾時回來?

我相信佢未有壓力,因為佢依家都未發力,不過我也有哦佢叫佢努力啲

回覆 tontonma 的帖子

唔好成日打比佢

tontonma 發表於 18-2-7 15:41
我相信佢未有壓力,因為佢依家都未發力,不過我也有哦佢叫佢努力啲

今個5⃣️月放暑假返,通常一年返二次

cow 發表於 18-2-7 15:43
回覆 tontonma 的帖子

唔好成日打比佢

咁大家咪好生疏?以前成日打,今年約一星期一次,多嗎?

tontonma 發表於 18-2-7 15:46

美國既情況就唔清楚,我兩仔係英國,冇事唔會搵佢地,佢地有事先搵我,而且只係whatsapp,冇問題!

tontonma 發表於 18-2-7 15:46
唔多

亮燈 發表於 18-2-7 16:17
美國既情況就唔清楚,我兩仔係英國,冇事唔會搵佢地,佢地有事先搵我,而且只係whatsapp,冇問題!
...

咁你地幾時會聯絡一次,點解唔好成日聯絡?

tontonma 發表於 18-2-7 16:31
咁你地幾時會聯絡一次,點解唔好成日聯絡?

冇話幾時會聯絡,如果冇事可以兩星期都得,我就慣左,太太就梗係掛住,但都要忍,因為小朋友會覺得煩,佢越覺得煩,就會越疏遠你,何必呢?佢有事自然會搵你,而我更教兩仔,叫佢地自己學習解決問題,因為就算有問題搵我,我都未必幫到佢地,我只會提供意見,實際解決都係要佢地自己去做。

亮燈 發表於 18-2-7 16:46
冇話幾時會聯絡,如果冇事可以兩星期都得,我就慣左,太太就梗係掛住,但都要忍,因為小朋友會覺得煩,佢 ...

明白,多謝晒你們的意見,其實我相信可能覺得我煩,因為成日提佢讀書,佢唔係咁aggressive, 去到咁遠,更也冇皇管,所以咪唔想同我講,以前在香港我和阿仔的關係好好,所以都唔知送佢咁遠啱唔啱,搞到關係唔好

tontonma 發表於 18-2-7 12:50
阿仔今年在美國year 10, 已是第二年了,最近開始反叛期,每次FaceTime 把鏡頭對住幅牆,打比佢又話好眼訓唔 ...

你地冇約好先 facetime 嗎?
我自己會傾向用 whatsapp,因為冇咁多限制,幾時 read 和 send 都得。
我仔女已經係大學生,我基本上們仍然常用 whatsapp 和仔女傾計 。
facetime 就要大家都舒服先會用,我女就有時夜晚做功課悶悶的,就同我長開 facetime ,佢同學行過都會同我傾兩句。我仔就麻麻地 facetime,因為佢其實好貪靚,但而家在外國佢會較求其(外表),可能怕比我見佢幾日唔 shave ,但佢好多芝麻綠豆小事也會 whatsapp 我。

其實而家有 whatsapp 已經好好,以前冇 internet 冇 whatsapp 又唔會話去外國讀書幾個月就生疏咗。

tontonma 發表於 18-2-7 17:03
明白,多謝晒你們的意見,其實我相信可能覺得我煩,因為成日提佢讀書,佢唔係咁aggressive, 去到咁遠,更 ...

其實會唔會住Boarding會好啲?因為住親戚度,始終寄人籬下,有問題都唔敢同你講。
而住宿舍起碼有同學朋友一齊,學校又會安排活動,可能會開心啲!充實啲!

E家都糸2星期到才傾一次電話,雖然想知佢多d野但又吾想煩到佢,始終佢地一個人去,又要面對新環境,一定很多誘惑和挑戰,我地唯有靜觀 (只有自己擔心放在心) 我都嘗試緊平衡。

我都唔建議成日聯絡,真係會好煩。而且做父母嘅,一定會忍唔到口不斷咁「哦」(我屋企果個就係咁,每次都 2 小時重複同一個道理)。我有另一個親戚,佢退休冇野做,就日日 Facetime 我,問黎問去都係「食左飯未、努力讀書、保重身體」,我煩到要熄機。

我都係一星期聯絡一次,真係忙的話 WhatsApp 個 emoji 就算。反而咁樣會更懂得與對方相處。人與人之間本身係應該有各自各嘅隔離、空間。就比如,你同老爺奶奶相處得唔錯,但係住埋同一間屋,日對夜對冇左個隔離感,侵入左人地空間,好容易發生摩擦,分開住就會好 d。就好似我同朋友儘管性格、興趣、生活模式夾,但係都需要各自各一間房。

高見,問問題系亞媽,答系男人,一定不同做法。阿媽要學放手。關系會好D

亮燈 發表於 18-2-7 17:11
其實會唔會住Boarding會好啲?因為住親戚度,始終寄人籬下,有問題都唔敢同你講。
而住宿舍起碼有同學朋友 ...

其實對我來說都係一個教訓,我親戚對佢好好,照顧得好好,但係我親戚好緊張佢成績,成日想佢可以高啲分,同我expectation 有好大落差,佢哦我,我不能唔哦佢,但阿仔唔想去boarding , 因為佢心目中覺得冇自由,佢話自己已適應依家學校

corkwok 發表於 18-2-7 18:11
高見,問問題系亞媽,答系男人,一定不同做法。阿媽要學放手。關系會好D
...

要學放手,即係唔好搵咁多,其實每次佢咁對我,我都好嬲,但我做唔出仲要好聲好氣咁對佢
‹ 上一主題|下一主題