用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一統一派位遞表 1300萬九龍城置業 新移民冀子入喇沙 ...
go

小一統一派位遞表 1300萬九龍城置業 新移民冀子入喇沙

一連兩日的小一統一派位申請展開,部分家長昨一早趕到北區80校網的統一派位中心、香海正覺蓮社佛教正慧小學排隊交表。適逢龍年效應,今年升讀小一競爭激烈,教育局預計新學年年滿6歲學齡人口約67,900,較本學年增加1700。

來自重慶的汪太(圖)4年前與丈夫經投資移民來港,用1300多萬元在九龍城置業,希望兒子能在港成長。她首選喇沙小學,認為該校學生日後升讀大學的成功率高。

【明報專訊】小一統一派位一連兩日接受申請,適逢龍年效應,新學年小一學額競爭激烈。有新移民為了兒子能入讀喇沙小學,不惜花逾1300萬元在九龍城置業,亦有港媽希望兒子入讀喇沙小學,替讀幼園的兒子報讀8個興趣班。另有跨境學童家長以月租約4000元與他人合租上水單位,為子女報讀北區的小學。

在龍年效應下,新學年適齡升小學童人數創新高。教育局預計在2018/19學年,年滿6歲學齡人口約67,900,較本學年增加1700人,即上升2.6%。在名校林立的九龍城41校網,統一派位有598個學額,其中150個由黃大仙43校網借調。在昨早9時,已有約20名家長到該校網統一派位中心、九龍塘官立小學排隊交表。

來自重慶的汪太於4年前與丈夫投資移民來港,並在九龍城用1300多萬元置業,她形容「香港的教育是亞洲第一」,希望兒子能在港成長。她說,兒子已獲7間直資或私立小學錄取,不過她首選還是喇沙小學,若「抽不中」便會叩門。

首選喇沙 港童讀8興趣班

港人家長呂太育有兩子,她亦首選喇沙小學,認為該校師資優良,能令兒子成為有修養的人。她稱兒子喜歡學習,為他報讀了8項課外活動,包括以遊戲方式教學的中、英、數班,以及鋼琴、畫畫、跳舞、足球和游泳,每月花約5000元。對於內地人來港讀書,她認為人人平等,說家長都會望子成龍,不應歧視他人。

北區家長:由生仔牀位一路爭

另一邊廂,北區80校網的統一派位學額有665個,該校網的統一派位中心、香海正覺蓮社佛教正慧小學昨開門前1.5小時,便有大批家長到達排隊交表。本港家長范女士形容,交表時「10個有8個(家長)都持內地身分證」。她說,兒子出生時便要與內地人爭牀位,報考幼稚園又要爭一輪,如今又再爭小學學位。由於需獨自照顧兒子及工作繁忙,她說沒能力帶兒子到太遠的學校上學,若最終未獲派上水的學校,只能見步行步。

跨境童家長合租上水單位

周女士一家原居於深圳,為方便「雙非」兒子報考北區的學校,遂與3名跨境學童及其母親租住上水一單位,每人每月需付約4000元。鄧太的女兒則是單非童,希望入讀北區的小學,去年9月一家三口由深圳搬到上水居住,單位月租9500元。鄧太說知道有香港家長對跨境學童來港讀書有微言,但她認為女兒在港出生,應享有同等權利。

I don't think we should blame the new immigrants. As far as the kid is born in Hong Kong, the kid is one of us.

Parents' being rich is not a sin and should not be blamed.

If we want to pick someone to blame, then blame the policies.

AndrewHo_FB 發表於 18-2-5 12:48
I don't think we should blame the new immigrants. As far as the kid is born in Hong Kong, the kid is ...

相信大家只覺嬲嬲另類人仕啫
大陸幾層樓,落黎拎综援,公屋哥批
衝閘公院走数哥D

回覆樓主:

尐傳媒真係易做,每年呢個時候嘅所謂新聞都一樣(只係日子唔同),又係講大陸新移民搶香港人資源嘅文章.........抽津校喇小同學8樣嘢有乜關係?不過近年記者到派位嗰日都搵唔到啲鄉音未改人仕抽中喇小或隔離女校,如果唔係又可以大做文章。

好奇一問, 點解講親都係抽LS, 好似冇聽過抽maryknoll

@[email protected] 發表於 18-2-5 13:11
相信大家只覺嬲嬲另類人仕啫
大陸幾層樓,落黎拎综援,公屋哥批
衝閘公院走数哥D

十分同意!

NeoMom 發表於 18-2-5 13:40
好奇一問, 點解講親都係抽LS, 好似冇聽過抽maryknoll

因為紅磚女校警衞深嚴,會落力摳趕門外無謂人仕進行攝影採訪,喇小就喺呢方面不設防,做就咗機會俾傳媒作文。

回覆樓主

其實真正有錢嘅大陸人又點會咁麻煩,成功率又唔太高,走去買一個41網物業為咗抽喇小咁冇效率,咁麻煩吖?有得錢,根本就有好多更直接,更有效率,更啱心水嘅選擇而唔會係拘拘一間津貼學校囉。

NeoMom 發表於 18-2-5 13:40
中國人傳統: 重男輕女

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

AndrewHo_FB 發表於 18-2-5 12:48
I don't think we should blame the new immigrants. As far as the kid is born in Hong Kong, the kid is ...

見報道係幾奇怪。

港人住41 怕抽唔到,唔敢報喇叭。

內地人出盡辨法,點都報喇叭。

hppa    發表於 18-2-9 14:17

Soundervolt 發表於 18-2-5 14:32
因為紅磚女校警衞深嚴,會落力摳趕門外無謂人仕進行攝影採訪,喇小就喺呢方面不設防,做就咗機會俾傳媒作 ...

係咪喇叭今年係收表中心?

hppa    發表於 18-2-9 14:17

retriever 發表於 18-2-5 15:15
係咪喇叭今年係收表中心?

No,一路都係九官,我講緊係自行階段情況

retriever 發表於 18-2-5 15:14
見報道係幾奇怪。

港人住41 怕抽唔到,唔敢報喇叭。
佢地碌到寶校都好過係大陸讀... nothing to lose

回覆樓主

以前有冇報導過抽唔到喇叭的單/雙非爆哭實錄呢⋯⋯

zebrabb 發表於 18-2-5 17:33
以前有冇報導過抽唔到喇叭的單/雙非爆哭實錄呢⋯⋯

嚟香港買得樓嗰類係投資移民,都屬於香港人,雙非係指父母都並非香港人,佢地大抽獎都會target北區學校,可以跨境返學,所以除咗甲部,跟本唔會有機會抽到喇叭㗎!老實講,如果派咗去東涌、屯門、黃大仙等有預留學額俾雙非人仕嘅地區,都唔知點樣返學。

Soundervolt 發表於 18-2-5 17:51

嚟香港買得樓嗰類係投資移民,都屬於香港人,雙非係指父 ...

當年黃大仙Google Glass小學, 安排專車仲有校車津貼俾雙非學童, 深圳灣到黃大仙校舍只需45分鐘車程

隨時快過本區係其它小學係頭站上車既學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-2-5 18:06
當年黃大仙Google Glass小學, 安排專車仲有校車津貼俾雙非學童, 深圳灣到黃大仙校舍只需45分鐘車程

隨時 ...

你講得啱,阿仔當年派去嗰間本區學校行路需要半個鐘,但撘校車因為頭站就竟然要大半個鐘。

Google Class小學因當年臨近被殺校,所以迫不得已要咁做,都係各取所需嘅自救方法。不過我認識有雙非人仕因派得太遠已放棄香港學位,而且子女係香港人嘅身份,喪失國內戶藉,未能喺大陸編配學校而有尐後悔當初。

Soundervolt 發表於 18-2-5 17:51

嚟香港買得樓嗰類係投資移民,都屬於香港人,雙非係指父 ...

唔可以有九龍城地址? 住同報可以分開~~~

hkpapa852 發表於 18-2-5 18:06

隨時 ...

GOOGLE GLASS校長 直頭上深圳最受歡迎網站解答疑難及宣傳。

佢嘅努力無白費。

mcl203 發表於 18-2-5 18:21
唔可以有九龍城地址? 住同報可以分開~~~

當然可以俾囝仔寄住41網嘅親戚朋友屋企去抽喇叭,不過我做咗咁耐PTA都未見過有雙非俾個六歲囝仔為咗呢間學校要咁做。而且報同住係唔可以分開,咁樣做係違法嘅行為,而且抽得中又要跨境真係唔知點返學,喇叭冇校巴好似Google class學校咁有特別照顧垮境學童。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊