用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 刪除
go

刪除 [複製鏈接]

請刪
   0    0    0    0

刪除

crystal媽咪 發表於 18-2-9 20:15
poor

點解而家特殊老師質素咁差嘅

又未必完全係質素問題,反而有機會由黎自上層嘅行政安排影響更大。

上層或者上上層壓落黎嘅數要幼兒導師被迫硬食,額外硬食唔知幾多TSP (每多1個TSP小朋友就一月做多4節,更何況唔會淨係比多1個咁少)攪到幼兒導師連本身E/S位備課同基本休息嘅時間都唔夠。見好多俾個心出黎幫小朋友/家長,但到最後攪到身心俱疲,寧願選擇辭職唔做、返屋企輕鬆啲只照顧自己嘅家人算數。

tintin0614    發表於 18-2-16 18:07

刪掉

RE: 學前訓練津貼 訓練 大家要小心選 唔好比機構昆

回覆 Letter_lalaland 的帖子

我都不喜歡自己個仔上ST,有另一個人坐係度“監察”
更唔知條友會唔會口多多浪費我們時間

tintin0614 發表於 18-2-13 15:59

我覺得佢地都是夾埋嚟搵社署,家長笨。。。社署又好像無乜監管

哈,陪都冇用,佢係幼兒導師唔係ST,而ST亦未必鍾意其他人入埋黎上堂。

之前冇咁跨張,近年越來越離譜

tintin0614    發表於 18-2-14 00:01

我覺得佢地都是夾埋嚟搵社署,家長笨。。。社署又好像無乜監管
申請tsp須知有寫明

”認可服務機構會為合資格的兒童安排評估及提供建議,並在兒童的父/母或監護
人的同意下安排建議中的服務類別。”

但似乎唔少機構都只是按自己需要,亂出package
正如我而家呢間,我暫時仍是普通額,政府智力評估講明,我仔最需要是言語,都敢比半個鐘St我。。。

我直接同佢地講,我比較過其他中心,無人比得半個鐘咁少St(其他是幼兒導師堂)、更直言高津會考慮其他機構

佢就緊張起來,竟然開出咁的“優惠”:“你個堂ST,我(幼師)會陪埋你地上、咁言語治療師之後無case,你可以同佢傾耐啲都得!@@”

回覆 ChinoB 的帖子

真要命。。。

tintin0614 發表於 18-2-5 12:15
我仔仔係普通額,之前在某慈善團體幼稚園以津貼做學前訓練。
上課時間只限5:30後,
還要直接安排星期五,

如果你高津,而間機構又答應咗社署會提供職業治療(OT)同物理治療(PT),咁佢其實唔可以連評估都唔做淨係俾言語治療(ST)堂。尤其高津小朋友一般都有需要OT/PT 需要,佢請唔到人係佢嘅事,但唔可以用ST堂話代替咗、有俾堂就算。

社署有俾足夠既錢佢另外請人手而唔係用叫機構取用本身E/S 位資源。

明明社署放俾機構嘅人力物力資源係話明俾E/S 位,點知有啲機構會暗暗地又喺冇諮詢或知會持分者(如家長同社署)攞咗去用做掙錢嘅TSP,成日話冇時間冇人手,但又可以用中心嘅人力物力去做TSP?  見識過有幼兒導師連備課時間都冇埋(平日同星期六 中心開放時間都要做TSP) 。所以你見過超攰又冇精神嘅幼兒導師一啲都唔奇。

E/S 位家長唔知自己小朋友既訓練資源被減咪冇過問囉,如果佢哋知應該唔肯俾機構亂咁黎。始終原本既堂已經少,訓練堂更少嘅原因若然系為咗掙多的錢,重要係唔知駛咗去邊,先至令人激氣。

https://www.swd.gov.hk/storage/asset/section/2785/tc/List_of_RSP_for_HL_C_20171123.pdf

唯有自己小心啲選,大小肌力弱就搵協x夠穩陣,起碼見佢TSP 有齊治療師;不過就算佢話有,你最好都係自己打去問清楚有冇究竟有冇職業治療師或者物理治療師。 兩者做嘅嘢有分別,唔會取代對方,唔好俾人誤導話有其中一個就夠。  

究竟高津淨俾ST堂,對有大小肌力弱、協調能力差、感統問題嘅小朋友足夠嗎?

tintin0614    發表於 18-2-13 14:38

慘了。。。特殊教育呢邊咁多呢啲人。。。

tintin0614 發表於 18-2-13 10:08

咁大鑊?我仲諗住轉去x康現在都排緊x康個別言語治療+密集。。。@@

係,不過每間協康都唔同導師,祝你好運!佢啲堂起碼半堂係教家長技巧點同小朋友講嘢,我想講,佢講嗰啲我一直做緊,唔好再花時間教我啦。佢以為個個家長都係懵懵地。

tintin0614    發表於 18-2-14 00:00

咁大鑊?我仲諗住轉去x康現在都排緊x康個別言語治療+密集。。。@@

tintin0614 發表於 18-2-6 17:26
回覆 connie001 的帖子

佢呃你!!!我個時轉,慈善機構幼稚園總部社工話幫我寫是“私人理由”轉

我上過幾堂協x言語堂,我都o咀。幾堂嘅內容完全一模一樣。要家長一齊聽,悶到我嘔。我自己教一定教得好過佢。

回覆 crystal媽咪 的帖子

我對住佢地係O 曬咀。。。

回覆樓主:

poor

點解而家特殊老師質素咁差嘅

回覆 connie001 的帖子
刪掉

回覆 tintin0614 的帖子

你現在在那間上堂? 我現在讀緊的那間, 我問若時間就唔倒, 可否轉CENTRE, 佢話政俯好少會俾人轉CENTRE。

呢二日打去不同機構
應該是特首”零等候”政策
好多間高額都有位
大家可以比較下不同package先參加。。
‹ 上一主題|下一主題