用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男仔40深水埗or 34九龍城,求意見,謝謝
樓主: cameo
go

男仔40深水埗or 34九龍城,求意見,謝謝 [複製鏈接]

回覆 貓頭雀 的帖子

親戚一對仔女讀瑪神(校內應該頗為出名嘅一對兄妹 )。我冇研究其他科,但係瑪神英文唔算深,同我接觸過嘅其他一線學校接近。親戚話小三先正式英文作文。“there are three elephant next to the pond” 小一作文黎講,算係正常吧?

樓主仲要計計: 40網嘅一線津小,好似荔天、旅小、協和,B1率五成幾,點都高過34網你心儀嘅CSK(約40%)、合一堂等校。如果小朋友六年後升中,成績不是最Top嘅一群,這一點極需要考慮。
還未到真正選校嘅日子,樓主大可於9月份出席各校嘅簡介會。上年40網學校簡介會分佈喺唔同時間,值得逐間去聽聽。自己去感受下學校係咪重學術、老師有無愛心,總好過聽別人所講。

cameo 發表於 18-2-6 18:30
我仔係性格派,所以我係隨佢自願去教,操卷對佢應該暫時未可行。佢現K2,會每日自己做功課,而家KG算係學 ...

我小朋友唔叻架,我都無諗過佢會叩到架,但如果佢宜家先K2咁就真係太早,K3下學期開始啦

ying8 發表於 18-2-6 20:43
樓主仲要計計: 40網嘅一線津小,好似荔天、旅小、協和,B1率五成幾,點都高過34網你心儀嘅CSK(約40%)、合一 ...

謝謝你的寶貴分析。
如揀小學,我都相信40網穩陣過34好多,入唔到乙一,有機會去乙二也會不過不失。
我其實係勁勁勁勁怕升中嗰part,我大女係ssp網升中,如果我呢個細嘅都係女,二話不說一定40網。
我而家又再諗,touch wood我34網抽獎衰左,有幾多機會又可以叩番40呢⋯有冇邊間只考慮111(唔洗諗)?有冇邊間甲部填過都可以叩?又有冇邊間出名冇愛心等等等等⋯
多謝你提醒我,我會多留意小學搞嘅簡介會,親身去感受吓,都會繼續喺ek聽聽大家寶貴意見,始終當局者迷,大家分析對我都有用的
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

1998Ruby1998 發表於 18-2-6 19:41
回覆 貓頭雀 的帖子

親戚一對仔女讀瑪神(校內應該頗為出名嘅一對兄妹  )。我冇研究其他科,但係 ...

因為有d happy KG真係好happy,功課好淺,甚至每星期得2堂英文,咁呢類學生可能小一上學期跟英文會吃力d。加上多數年幼小朋友學野以喜好為大前提,語文方面未必中英同時兼顧得好好,我仔已明顯偏向鍾意英文,聽講讀都比我預期理想(佢現讀KG每天有net),但就好明顯對中文興趣弱,寫中文字會反感。再講,就算叩門、考直私,我都覺得反而中文叻可能更實用吧?反正老師面試亦唔會同佢以英文對答,所以對住呢個仔,我暫未有能力迫到佢做到乜,唯有依佢喜好去開心咁教咋

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

1998Ruby1998 發表於 18-2-6 19:41
回覆 貓頭雀 的帖子

親戚一對仔女讀瑪神(校內應該頗為出名嘅一對兄妹  )。我冇研究其他科,但係 ...

開學兩個月, 其他學校未到這程度呢。
當然,不難的。 好多幼稚園小朋友也做到,特別是私幼小朋友,對他們而言,濕濕碎啦

另外, 小朋友不會覺得自去年學校是深或淺, 因為活在其中,無從比較。
不過呢, 人的小宇宙是強大的,即使開學未追到,小朋友慢慢都會追得上呢。

貓頭雀 發表於 18-2-6 22:10
開學兩個月, 其他學校未到這程度呢。
當然,不難的。 好多幼稚園小朋友也做到,特別是私幼小朋友,對他們 ...

認同,其實一個學期其實可以改變好大。
反而由KG每日玩3小時,突然變左要坐定定全日上堂,加上lunch之後飯氣攻心,呢樣係最辛苦

我的小朋友也是讀happy KG (沒有上任何叩門班),當年有幸叩入瑪神,亦都追得上進度,所以如可入讀,不用擔心。
至於功課,大部分在家一小時內完成,有時在校已完成。

twlo 發表於 18-2-6 22:38
我的小朋友也是讀happy KG (沒有上任何叩門班),當年有幸叩入瑪神,亦都追得上進度,所以如可入讀,不用擔 ...

小朋友真叻
請問你填表時,有甲乙部填過瑪神嗎?如果冇填過,都有機會叩嗎?thanks

cameo 發表於 18-2-6 22:53
小朋友真叻
請問你填表時,有甲乙部填過瑪神嗎?如果冇填過,都有機會叩嗎?thanks
...
我是填1-1-1的,可能印象分也加了一些,總之叩入就是幸運。升中可以煩小次。

kuri_ma 發表於 18-2-6 18:22
囝囝叩到CSK,其實叩門唔係想像中咁難,我識好多朋友都叩到34,佢地都唔係谷果班,不過當然你想有把握d要 ...

CSK叩門一向只睇portfolio揀人去考嗰個超過1小時既筆試,相信讀happy school唔谷學術係連俾人揀去考既機會都無。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-2-7 09:10
CSK叩門一向只睇portfolio揀人去考嗰個超過1小時既筆試,相信讀happy school唔谷學術係連俾人揀去考既機 ...

我囝囝唔係讀名幼,都可以講係happy school,學術都唔係好,直私第二輪全部入唔到,只係3月開始同佢經常做練習同睇書,其實點解會收佢,我到宜家都係一個迷
不過間間學校收生準則唔同,每個小朋友潛力都唔同,一試無仿

cameo 發表於 18-2-6 21:10
謝謝你的寶貴分析。
如揀小學,我都相信40網穩陣過34好多,入唔到乙一,有機會去乙二也會不過不失。
我其 ...
不要低估叩門的難度, 亦不要高估40網小一派位的情況.

現實係, 熱門學校叩門一般至少都係200-300人選10-15人

40網小一派位只是好過34網一點點, 某些二線放乙1都大機會入, 但放乙2機會都唔高, 只係無34網咁地獄, 可以原區安置, 但一樣係天地網

堅持為自己選校設限制, 有好處也有不好處, 自己衡量.

簡單而言:

40網升小派位較好34網一點點, 但升中呢..... 要有3理準備, 即使係B1學生, 都有30%機會入唔到B1中學

34網升小派位近乎全港最惡劣 (其實幾年前未借位已經連繼至少4年係派獲首三志願最低既一區), 除咗坊區所稱既寶校外, 近乎無學校係可以乙1必入, 而且唔好彩仲要派去外區 (升中派位亦不見得比SSP理想很多既區)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ying8 發表於 18-2-6 20:43
樓主仲要計計: 40網嘅一線津小,好似荔天、旅小、協和,B1率五成幾,點都高過34網你心儀嘅CSK(約40%)、合一 ...
不同區既學校, B1比例其實無得直接比較.

荔天, 協和, 旅小, 相信如果轉咗去九龍城中學網, 升B1比例都會大跌

要怪只怪九龍城區有太多怪獸級既學校

APS, KTS, LS, MCS, HY, 民生...... 每間都至少有50%既B1學生

cameo 發表於 18-2-6 21:10
謝謝你的寶貴分析。
我其 ...
以今年升小龍年效應計; 40網乙2應該 善導,深水埗官立 機會較高

.

hkpapa852 發表於 18-2-7 10:37
不同區既學校, B1比例其實無得直接比較.

荔天, 協和, 旅小, 相信如果轉咗去九龍城中學網, 升B1比例都會大 ...
我本身住41網, 但女41網小學抽獎抽吾好 (去到黃大仙), 最後扣門入左40 網一小學。現讀小一。
我都諗住抽中學返九龍城抽,但見好多九龍城一線中學, 都有自己附屬小學,可抽的中學學位不多,二來又怕40網 BAND1 去到九龍城會跌BAND....

現都考慮緊 小二試下插班返九龍城(41網)讀。。。

ericdozo 發表於 18-2-7 11:11
我本身住41網, 但女41網小學抽獎抽吾好 (去到黃大仙), 最後扣門入左40 網一小學。現讀小一。
我都諗住抽中 ...

女仔,如果唔係中途入返41 ,一心一意kln2升中好過。當然,如果係級一二資質,都可以考慮返kln3。

ericdozo 發表於 18-2-7 11:11
我都諗住抽中 ...

瑪利諾修院,天神 都值得一試
‹ 上一主題|下一主題