用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大抽獎放榜流程
樓主: Penipony
go

大抽獎放榜流程   [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 18-2-7 12:19
即係軒小定唔軒小?有軒小仲叩咩鬼

無註冊到軒小呀,亦無去統一派位。咪話左求其有書讀就得,有力教好小朋友既學校就得。統一放榜前兩星期,問負責人係咪仲去叩佢當年dream school(即係你研究左多年仲未知佢用甚麼準則揀學生面試果間),佢話機會唔大費事搞,我話反正唔使再搞D乜,又無期望下點解唔掟份求位信去,求其update 下份舊portfo交去,3星期後來電叫面試,見完話下一工作天覆,似乎已講左會收,果然又搞定,所以我小朋友讀書係有D運仔,幾個階段都係最後有變既~~~

mcl203 發表於 18-2-7 12:32
無註冊到軒小呀,亦無去統一派位。咪話左求其有書讀就得,有力教好小朋友既學校就得。統一放榜前兩星期, ...

都係!有時都靠小朋友自己既讀書運仔!

回覆樓主

請問扣門interview 多數在放榜後星期一、二、三嗎?怕請唔到咁多假。

lcyesther 發表於 18-2-8 09:39
請問扣門interview 多數在放榜後星期一、二、三嗎?怕請唔到咁多假。

咁就要做下功課, 睇下想叩的學校是幾時交表/面試 !
基本上, 交表星期六放榜日上午, 交已經可以 !

我是食個早餐先去取表 (食早餐時朋友重打來, 你重未去取表)
, 12點前已經ko了 ! 不過我只交了 4間叩門

回覆樓主

上年放榜前1 個月 預備:

影印定所需文件-8-10 份
製作個人資料
文房四寶
相片
推薦信等等

另要作最壞打算即派寶校 ,定區內邊幾間同區外邊幾間會叩 。

定交表路線圖。

而我貪心少少 ,定左如果我中乙一都會叩區外2-3間。

最後中乙一,輕輕鬆鬆坐定粒六叩區外2間心儀的

祝大家好運

edmond96 發表於 18-2-5 17:51
"簽左名先俾你睇" 應該係教育處工作指引

極有可能
‹ 上一主題|下一主題