用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 deleted
樓主: FATSHIT
go

deleted [複製鏈接]

NeoMom 發表於 18-2-2 16:30
中學都未出OFFER LETTER比小學, 現階段玩下派位有乜所謂
「一條龍」學校的小六學生可以選擇直接升讀其連繫中學。若學生申請參加派位中學的自行分配學位或非參加派位直資中學的中一學位(無論取錄與否),或參加統一派位,他們將不能保留直升連繫中學的權利。

Unclejt 發表於 18-2-2 17:22
「一條龍」學校的小六學生可以選擇直接升讀其連繫中學。若學生申請參加派位中學的自行分配學位或非參加派位 ...
問題係而家中學部都未問小六生係咪揀直升, 即使參加左統一派位, 到中學部發出offer letter時再揀直升而放棄派位都得

ok3 發表於 18-2-2 13:34
Good advice除非係數字派或經濟有問題, 否則諗唔到要轉嘅理由. 小朋友可以同一班熟悉嘅同學喺一個熟 ...

龍校或直屬學校嘅教學理念同模式都係為咗學生升上自己中學而設,讀完六年小學之後轉校未必有著數,DBS係一間有質素嘅學校,無論其他同學成績如何,但叻仔都一樣可以喺DBS得到十分好嘅成績,所以除咗特別理由,其實冇乜誘因要轉校。

NeoMom 發表於 18-2-2 18:10
問題係而家中學部都未問小六生係咪揀直升, 即使參加左統一派位, 到中學部發出offer letter時再揀直升而放棄 ...

咁你係唔係認為,就算自己放棄直升的權利 by 参加派位,到時中學仍然會有 offer 呢?

Unclejt 發表於 18-2-2 20:49
咁你係唔係認為,就算自己放棄直升的權利 by 参加派位,到時中學仍然會有 offer 呢?
...
如果中學部派到張form比你要揀的時候而你選不直升咁中學部緊係唔會留位比你, 問題係而家中學部都未派果張form嘛

978212 發表於 18-2-2 13:53
DBSPD嘅家長應該唔會唔知DBS叻嘅學生唔會輸俾其他學校學生,如果小朋友係PD成績麻麻相信升其他機會唔大。DB ...
DBSSPD 學生唔會輸比其它學生, 除咗一樣: 中文
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

見到幾個LSPS小學生去DBS 面試

ericby 發表於 18-2-26 15:30
見到幾個LSPS小學生去DBS 面試

好正常!

反正就係知讀邊間都要靠自己努力讀
‹ 上一主題|下一主題