用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 死而不僵TSA(邵家臻)
樓主: elbar
go

死而不僵TSA(邵家臻) [複製鏈接]

ANChan59 發表於 18-2-11 12:36
我又唔覺得佢當你係豬,但我就是豬年出世!我先至係豬咁春。

就是教改的情況,我先要更小心選校, ...

係學校老師家長議員把事情政治化在先,放左上枱講,而家要非政治化解決,無乜可能。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ANChan59 發表於 18-2-11 12:36
我又唔覺得佢當你係豬,但我就是豬年出世!我先至係豬咁春。

就是教改的情況,我先要更小心選校, ...

你真係以為咁多年來圍住學生的牆就是TSA?拆除TSA,孩子就鬆綁了?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-2-11 17:59
你真係以為咁多年來圍住學生的牆就是TSA?拆除TSA,孩子就鬆綁了?

我會認為政府及教育局有行政權及有資源,其他持分者不這樣抗爭,政府根本不會聽到聲音!

現在大家有契機一人一步,點解唔做!妥協是政治藝術,我見到教育局局長有讓步跡象,是好事,為何不試試,亦讓局長為拆下一個炸彈,攞番d 正能量及政治本銭!退一步、海闊天空!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

陳sir 真正睇得通透,老實講,作為家長,有責任了解香港教育現況,自己都叫有資源去加多自己嘅選擇,但亦唔會對其他小朋友嘅現況視而不見,仲幫手踩多腳……
如果我喺教育局,我第一件事就先撥資源做好家長教育……

【文:田方澤@教育工作關注組】

湊巧五月初幾日假期,一口氣讀了教育大學鄭燕祥教授的《香港教改三部變奏》和獨立記者林茵談香港兆基創意書院的《教育不只一條路》。都在近期出版的兩本書、兩種不同的教育觀。自己每天在教育現場,卻更經常叩問,教育是甚麼?

兩種「教育」

鄭燕祥教授的書,是很主流探討教改的學術著作,通篇討論主權移交後教育改革的成敗。如果論斷成敗?學生成績、教師壓力、政策的認受性,都是成敗。但當中卻透視了一種極其主流的教育觀點-教育要為經濟發展、為社會穩定,即便談到大專和升學機制,也是考慮到為社會貢獻。談到高等教育,是創建教育樞紐、發展教育產業,甚至為整個亞洲區服務。

林茵談香港兆基創意書院,在書中看得出用心。用了兩年時間在學校與老師和學生接觸、寫出另類的教育故事。如何做學生自治的實驗、如何做藝術教育的嘗試、也嘗試更個別的照顧和跟進。相信自主、相信每一個學生的潛能,也不將升讀大學視作唯一出路。

針對教育觀的專書和學術理論甚多,不同社會有不同的要求。光是課程取向,就有不同學者不同分析,人文主義、自我實現、文化灌輸……各千百樣,公營教育應如何選擇、落實,終歸在於社會是否有共識'

教育可以不一樣嗎?

讀完林茵的書,厚厚的四百幾頁,最深刻的不是學生自治、也不是薈藝教育,反倒是後面一段提起,為甚麼兆基要是直資,而不是私校。

書中引述校監黃英琦解釋為甚麼不做私校,因為「在框內去做一些框外的事,試試在教育制度裡think outside the box。」老師梁璇筠提及,「若能在體制內部都改變,才可對其他主流中學有參照作用」(411頁)。

教育可以不一樣嗎?客觀的事實是,香港大多數的中小學都是政府資助學校。在早前的TSA爭議中,支持TSA的小學校長邵苑芬修女回應說,「拿公帑做事應有問責精神」。大概是今日辦教育的真相,與困境。受政府資助,則應向政府問責、也受一定的條例規管,在框框之下如何創造突破,成為有志者永恆的挑戰。

不少人批評香港汰弱留強的教育體制(包括陳美齡),但如果不競爭,卻又未能滿足一部份人。教改說樂善勇敢、學會學習,「求學不是求分數」,美麗,但也只能是浮華。

現在香港教育的詭異之處,大抵是一方面說要迎接未來、能力為本,卻又嫌學生的知識不足;說畏平等教育、卻又嫌無法選拔精英;新高中要多元出路,但舊有的職專教育卻反而更受忽視。

有人信仰教育要選拔精英發展經濟,相信要操練競爭,但也會有人認為教育要解放思考要自我實現,認為要自由學習。700萬人的社會,可以有700萬種教育理念、有700萬種不同的學習志趣、700萬種不同的學習法。要平衡不同的理念,注定是烏托邦才可能出現。要怪責今日的教育制度、要改革,社會是否已有充分共識?至少這是自教改以降也沒有看見的。

當然,如果再進一步思考,受公帑資助一定要向政府問責嗎?政府是否有責任支持百花齊放的教育理念?但如果沒有一定的問責機制和框架,又如何確定納稅人資源用得其所?有人談學校體制已經失效,但沒有「學校」又會如何?

對教育可以有多一點的想像、但要落實也總要面對掙扎。也最實際的,與香港社會的發展、在世界上的競爭、市民的生活水平等等掛勾。也變成面對整個世界的結構性問題。

從來教育都係一個好複雜嘅問題,不是所有議題都有非黑即白嘅共識。上文講得最到point是 "700萬人的社會,可以有700萬種教育理念、有700萬種不同的學習志趣、700萬種不同的學習法。要平衡不同的理念,注定是烏托邦才可能出現。要怪責今日的教育制度、要改革,社會是否已有充分共識?"
所以應該由家長教育做起,再鼓勵多些不同理念嘅學校,令唔同資質用發展速度、專長嘅小朋友多些選擇,尤其是現今幼教嘅生態仲愈發展愈離譜,其實影響仲大。

shadeslayer 發表於 18-2-11 17:59
有十個鎖,拆得一個就一個。都係嗰句,唔十個鎖一齊拆不如拉倒對事情唔會有幫助。

akys 發表於 18-2-12 00:25
有十個鎖,拆得一個就一個。都係嗰句,唔十個鎖一齊拆不如拉倒對事情唔會有幫助。 ...

你講得啱,但拆嗰最唔直接影響學生的 TSA 有乜用,學校的偽君子行為令人作嘔。校本的校內測考多如牛毛,個個排名,精英班分班。要人信一個TSA害死孩子操練, 萬惡之源,自己減左小一考試,取消排名精英班,示範下先? 拆得一個得一個,校本自己話事,唔使求人係未?

講咁鬼多次都係唔明,呢種選擇性失聰係無得醫,我地講咗好多次,冇人話TSA係操練嘅根源,但絕對係火上加油嘅油……你係都唔承認都冇辦法。人地叫你唔好加油,你就問人地做乜唔淋水,咁水未到,你就話啲火係咪都未熄㗎啦,堅持唔停咁去加油,跟著就叫,啲火都唔係我放,你叫潑火啲人停先啦,你地就乜賴我啲油啫……真叫人無語。

anixon    發表於 18-2-12 02:12

Doray 發表於 18-2-12 01:33
講咁鬼多次都係唔明,呢種選擇性失聰係無得醫,我地講咗好多次,冇人話TSA係操練嘅根源,但絕對係火上加油 ...

真係唔知你乜油乜火講乜。小一至三測考排名多如牛毛,TSA不是主因,校本大把野可以取消,自己話事,唔使求人,但自己偏偏乜都唔做,只攪TSA,捨易取難。TSA不殺校,不公開,不影響派位,壓力影響力遠不及小一二的無盡排名測考。為咩呢。

A君啱,拆得一個得一個,TSA咁難,何不由學校自己做起,咁先至言行一致,做人有腰骨。說話起上來有說服力好多。

shadeslayer 發表於 18-2-12 01:54

真係唔知你乜油乜火講乜。校本大把野可以取消,自己話 ...

近來同啲一個津校家長講開,佢覺得小朋友升咗四年班之後少咗功課,唔知係咪TSA嘈完一大輪,呢啲positive side effect都係好事,你可以拗係唔關事,你可以自己堅持減TSA 唔會減操練,但呢位家位最少沒有因為佢小朋友少咕功課而加咗補習俾佢。公唔公義在呢個情況唔係最重要嘅考虑,因為行一個政策唔關公唔公義嘅事,係關有冇效果嘅事。

Doray 發表於 18-2-12 07:50
近來同啲一個津校家長講開,佢覺得小朋友升咗四年班之後少咗功課,唔知係咪TSA嘈完一大輪,呢啲positive s ...

嘈完有效果就好了,仲嘈乜?

無回應我的問題。不過我明白好難委的。

你說没有人認為TSA係原兇,咁原兇係邊個?

你說没有人認為TSA係原兇,但好多人有囉。

Doray 發表於 18-2-12 07:50
近來同啲一個津校家長講開,佢覺得小朋友升咗四年班之後少咗功課,唔知係咪TSA嘈完一大輪,呢啲positive s ...

乜話,一個行政機構唔關公唔公義,只要有效果?

講多次?

shadeslayer 發表於 18-2-12 08:51
乜話,一個行政機構唔關公唔公義,只要有效果?

講多次?
我打完reply 都知你會捉住呢樣哂打轉,但係又懶得改正,我講多次,我喺講緊取唔取消TSA嘅政策,你咪無限放大,正如我唔會話教育局用130分去介定資優公唔公義,將DSE 分為grade 54321公唔公義一樣,你咪鬼咁無聊啦!

Doray 發表於 18-2-12 10:13
我打完reply 都知你會捉住呢樣哂打轉,但係又懶得改正,我講多次,我喺講緊取唔取消TSA嘅政策,你咪無限放 ...

你講乜無限放大?我只 repeat 你用的字眼,叫你講多次。你知唔知咩叫無限放大?

咩話,公義和效果的考慮,是無聊?為了效果可以不擇手段?在TSA事件中可因為效果不理公義?

我不肖再回你。

shadeslayer 發表於 18-2-12 08:48
嘈完有效果就好了,仲嘈乜?

無回應我的問題。不過我明白好難委的。
人地講你又信?咁你唔抦教育局話TSA係香港教育支柱係亂講。我只睇事件幫唔幫到個情況,正如投票俾某議員,你唔會蠢到因為佢張poster 寫咗成功爭取某條斑馬線開通呀,睇事情要考慮整體情況,唔係捉住人哋一兩句說話就否定成事應該支持嘅事。

shadeslayer 發表於 18-2-12 10:17

咩話,公義和效果的考慮,是無聊?為了效果可以不擇手 ...
Thank you

Doray 發表於 18-2-11 22:08
陳sir 真正睇得通透,老實講,作為家長,有責任了解香港教育現況,自己都叫有資源去加多自己嘅選擇,但亦唔 ...

你提到家長教育,我覺得有必要,而且真的可以改變現狀。

在阿仔小學階段,我們面對不同挑戰,如何教養一個資優的孩子,不少免費的課程真的幫到手,最記得是黃重光教授的演講,対我們一家影響深遠!

當時,那些課程要自己留意,然後報名,先到先得,大部分同考試及學習無關,反而教我們如何了解孩子的內心世界,讓我們有同理心去跟孩子同行。

到現在,孩子出身了,回想起來,都十分懷念!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Doray 發表於 18-2-11 22:08
陳sir 真正睇得通透,老實講,作為家長,有責任了解香港教育現況,自己都叫有資源去加多自己嘅選擇,但亦唔 ...

叫我陈仔就好。

我不是通透,我在这话题较为兼听及分析多些!这个炸弹係要拆掉的,我只是指小三字母试。

楊润雄在教育界口碑不错,是一个真正做实事的AO,他懂得玩政治,懂得妥协,但要考虑如何安抚建制派班教育工作者,他们不想政治能量过咗去教協。

加上副局长是前教联会副主席,好大机会牌面不让,枱下会作出实质性的让步及改变。

shadeslayer 發表於 18-2-12 01:54

真係唔知你乜油乜火講乜。小一至三測考排名多如牛毛,T ...
"小一至三測考排名多如牛毛"

有啲為拗而拗。正常測考都有意見就無辦法了。
‹ 上一主題|下一主題