用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二男生 不願做功課 有乜辦法
樓主: yauyauyau
go

小二男生 不願做功課 有乜辦法   [複製鏈接]

Ocean419 發表於 18-6-16 10:32
反對第二點,確保功課整齊完成是家長和小朋友共同的責任,就咁將個波拋比老師是不負責任的行為
...
由幼稚園開始已灌輸功課是自己的責任, 所以自小一下學期開始已完全不管功課了。只會在暗中觀察質量和有否交齊,有需要才跟進。

yauyauyau 發表於 18-3-13 00:12

想問吓協康會排期訓練要幾耐呀?我排政府(學校心理學家轉 ...
之前我聽聞就到時間可能會快d,協康亦有不同的小組班,la la lum 在暑假catch up

MrBeast 發表於 18-6-16 11:39
更重要是小朋友有某些困難未必自己懂得解決,eg 小肌、空間感,父母要在合適的時候幫助,otherwise they m ...

係,好多時出比較大學習問題的小朋友,都係有d佢自己解决唔到的難關,唔係叫佢唔好懶、唔好依賴,tough it up就得。父母要幫佢搵出問題所在,一齊解决。

要幫佢搵出問題所在,一切努力解决。

Jane1983 發表於 18-6-16 13:03
係,好多時出比較大學習問題的小朋友,都係有d佢自己解决唔到的難關,唔係叫佢唔好懶、唔好依賴,tough it ...
到到高小,放或跟都可以和小朋友一起討論反思改善方案策略,得益更多

MrBeast 發表於 18-6-16 14:06
到到高小,放或跟都可以和小朋友一起討論反思改善方案策略,得益更多

我女出年小五,都開始大個,挑戰越來越大。

retriever 發表於 18-2-1 08:20
第一,仔,游魂好正常。

第二,功課最終佢係要自己負責架。咁你唔好幫佢CHECK。

仔,多遲熟,但你建議早放手,不要幫功課?通咩?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-6-16 16:12
那有可能一本通書睇到老。肯自動做咪早放手,先唔好理對錯或質量,老師改正後才教導。有類孩子做完馬上要改正要重寫靚啲就會打擊動力,寧願唔做好了;唔肯自動做就要試唔同方法,獎,罰,嚇,夾埋老師做場大龍鳳。。。等等。最後先采用督住做呢個辦法。

akys 發表於 18-6-16 19:32
那有可能一本通書睇到老。肯自動做咪早放手,先唔好理對錯或質量,老師改正後才教導。有類孩子做完馬上要改 ...

你唔明我指出的問題係邊。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MNIF 發表於 18-6-16 11:16
非常同意。正所謂言傳身教,潤物無聲。

你誤會了,不是拋個波俾老師心,完成功課是細路的責任,不是家長的責任。

MNIF 發表於 18-6-18 21:11
我和你是成年人,當然明白這是小朋友的責任。但是以一個二年級的小學生,如何能明白甚麼叫責任呢?
若然父 ...

你指的特權,是年紀少可以不需要自己負責任?

shadeslayer 發表於 18-6-16 16:12

係架,如要早交貨,如:小三爭入精英班,係未必通。

但要跟到課程,亦唔係咁難,即係要明姐。

放手係為了要走更長遠既路。

回覆樓主:

男仔有時係咁樣。我女小二時有個best friend,佢一年唔見咗7、8件校服外套,有d未趕得切燙名貼已經唔見咗。你諗吓一年要着外套就幾個月,頻率之高,比我一定發癲。但佢媽好calm,時間過去,佢仔大咗就自然無咁甩漏。

MNIF 發表於 18-6-19 10:12
其實以一個七八歲嘅兒童來講,要佢自責自負就未免有點沈重。若果真係要追究,最多只能係負上一半責任。
正 ...

你講既關於男仔我同意,但要求依舊,進程可包容。

要求負責任,重點在於,細路不需承擔後果,佢就回ABUSE權利。

譬如:細路丁屎咁多野就話要換件衫,唔注意整濕底褲一日換到無底換。

而家要佢自己洗底褲,佢就小心好多,一日換一條。。

三歲定八十,價值觀和責任心一定要自小培養,執行上年紀小可以包容,和通常唔肯做都是覺得難,咁父母要幫找方法,但我最終都是個句,正苦規定要返學,老師係罰學生唔係我,有什麼困難my door is always open

retriever 發表於 18-6-19 07:29
係架,如要早交貨,如:小三爭入精英班,係未必通。

因為一般男孩子心智遲熟,不是更需要父母師長一點時間的幫助嗎?  父母偏偏早放手,似乎有點矛盾。

MNIF 發表於 18-6-19 12:14
我都明白,所以小朋友要上學,不但只求學問,還要學習規舉。
有獎有罰。做班長又好,組長也罷,要小朋友學 ...

同意。

受人錢財,做好份工係責任,但好多大人也做得不好,偷懶等。

小學生不明白才是正常。
‹ 上一主題|下一主題