用戶登錄
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 NZ 讀書交流下
發新帖回覆
go

NZ 讀書交流下

7月去NZ 啦......有係朋友仔準備去或者已經係NZ 讀緊,  大家交流下

讀幾年級?

我個女今年7月都會過去

YR 9

你地呢

我會住寄宿家庭....你地呢

回覆 jc0305 的帖子

你讀邊間呀? 我應該7月18,19號去個邊玩下之後送佢去寄宿家庭...

都未知要準備咩

回覆樓主

我的兒子都會今年7月到NZ升學,Y10

你地去學校寄宿OR 家庭呀??

醒目開學勳章

發表於 4 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主

白痴問題,如果女仔住home stay 會唔會危險啲呢

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
jcy 發表於 18-2-20 14:44
白痴問題,如果女仔住home stay 會唔會危險啲呢

homestay講到点好都無用,跟埋去就一清二楚,我阿仔原來間房响地窖,得一扇窗,房外四週放滿舊傢俱雜物,開暖爐燒死一定無人知,因為一條長樓梯下去,上面還有一度厚木門。阿仔鼻敏感、講明要無狗家庭,但都有兩隻狗、房內毛氈又地氃。

醒目開學勳章

koalakong 發表於 18-2-21 13:44
homestay講到点好都無用,跟埋去就一清二楚,我阿仔原來間房响地窖,得一扇窗,房外四週放滿舊傢俱雜物, ...

咁恐怖

jcy 發表於 18-2-21 21:27
咁恐怖

Homestay還有兩個細佬細過我個仔,試問咁樣住响下一層,isolate and sleep alone, 怎會有家的感覺。所以我覺得如果過去讀year 9, 男仔女仔揀住boarding會安全和放心啲。

發表於 前天 01:48 |顯示全部帖子
吓唔係呀......好擔心....好驚~~

發表於 前天 05:48 |顯示全部帖子
TTeresa 發表於 18-2-22 01:48
吓唔係呀......好擔心....好驚~~

唔使担心,我估無人會好似我咁唔好彩。我唔糸想增加你的担心,只糸想提醒一下,趁着仍有時間,自己和學校跟進好些各樣細節,堅持對homestay的安排和要求。

醒目開學勳章

發表於 前天 08:09 |顯示全部帖子
TTeresa 發表於 18-2-6 22:30
回覆 jc0305 的帖子

你讀邊間呀? 我應該7月18,19號去個邊玩下之後送佢去寄宿家庭...

想問下你係經agent定自己搵學校?要大概幾耐之前睇or準備好,我仲係大海撈針感覺

發表於 昨天 13:26 |顯示全部帖子
LULO 發表於 18-2-7 09:30
我的兒子都會今年7月到NZ升學,Y10

可以分享一下怎樣報讀嗎?自己在香港找學校還是經中介?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊