用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 DSE英文 對應 ilets
go

DSE英文 對應 ilets [複製鏈接]

考評局這2012年對應表,大家覺得有幾準?

DSE文憑試英國語文科等級對應IELTS整體分數
5**         — 7.51 – 7.77
5*         — 7.16 – 7.32
5         — 6.81 – 6.99
4     — 6.31 – 6.51
3         — 5.48 – 5.68
2         — 4.79 – 5.07
   1    0    1    0

rogerlam123 發表於 18-1-29 22:18
考評局這2012年對應表,大家覺得有幾準?

DSE文憑試英國語文科等級對應IELTS整體分數
兩個考試好唔同,好難直接比較。

王家爸爸 發表於 18-1-30 17:55
兩個考試好唔同,好難直接比較。

我只係覺得怪怪地,當年那400人,竟然一個8分或以上都無!?有點奇怪。

兩種形式嚟嘅其實,加上DSE英文考得好嘅學生,例如5*/5**,只可以話係識考試,DSE Speaking 5**都可以內容講得差,口音難聽,我有學生DSE 4, IELTS 6.5, 可以做一個參考咁囉

rogerlam123 發表於 18-1-30 20:40
我只係覺得怪怪地,當年那400人,竟然一個8分或以上都無!?有點奇怪。
...
我唔覺得怪,DSE只係English as a 2nd language既考試~
‹ 上一主題|下一主題