用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學操行
go

中學操行 [複製鏈接]

B 就收貨,B+就更好,A-不敢奢求。

王家爸爸    發表於 18-1-30 00:21

回覆 kkhon 的帖子

讀男校?讀男女校的話就難免會出現攞唔到 B+。
我未試過攞 A-,因為操行同成績有掛鉤,同埋我本身坐唔定,唔鍾意聽指令。B+都好,我個朋友高中年年考班 3 級 20,都係攞 B+(因為佢同我一樣,大小不良 )。

kkhon    發表於 18-1-30 01:06

回覆 victorshen 的帖子

C =等畀人踢出校B-=老師「特別關照」名單,除非個別老師鍾意你,否則預左科長、班長、XX 大使全部冇你份

不過如果你唔求中學嘅功名利祿,只求 DSE 成績夠分入大學的話,就可以忽視操行,你遲到早退缺席都得。我同學樣樣做齊,但係 DSE 分數夠高,照樣入港大理科。

又唔洗咁快話要轉校。我操行第一年都係 B-,我仲要收 Warning Letter,因為我被老師屈我整爛課室燈,唔係因為我成績有返咁上下,佢地即刻畀個 C+ 我添。之後自己慢慢學乖,同老師打成一片,中五開始就上下學期都有 B+(咁多年未試過)。
男仔比較遲熟,未咁快「識諗」、自律。睇埋出年中二都未遲,如果出年都係 B-,就家長日問下老師問題出係邊。如果你真係咁唔安樂,咪打電話去學校問班主任。

咁問題出係邊?改進方法是否唔適合?你冇說明,我地呢度好難幫手。

回覆 siden 的帖子

有面試,不過係冇用,最終都係睇分數。即係如果你夠分,你唔去任何 interview 都得。
面試冇提過高中成績,亦冇聽過同學話需要交成績副本。

操行 C 係合格,我記得我有一年有個同學係攞 C-,不過就預左畀學校用唔同方法去「請你走」,你賴死唔走都得嘅,不過要意志非常堅強。
‹ 上一主題|下一主題