用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想請問小一上門補中文oral的市價?
go

想請問小一上門補中文oral的市價? [複製鏈接]

想請問小一上門補中文oral的市價係幾多?主要想學普通語拼音和跟佢傾下計、講下故事,請問一小時收費是多少,同埋可以在那裏找上門老師?我係咪有需要佢提供証合先教,但我想再練拼音加oral, 咁老師要提供到咩先致叫合資格教?
   2    0    0    0

kwokbobo 發表於 18-1-29 15:14
想請問小一上門補中文oral的市價係幾多?主要想學普通語拼音和跟佢傾下計、講下故事,請問一小時收費是多少 ...

持有國家語委一级普通話証書。

朋友有介紹過都近300(1小時)

HaYi 發表於 18-1-29 15:34

差不多。

HaYi 發表於 18-1-29 15:34
依家PTH老師學費拍得住net,仔以前小學普教中,請的普通話老師由初時200/hr,後來她成為吾知咩普通話協會的理事就加到400/hr

回覆樓主:

IloveJJ 發表於 18-1-30 07:29
好隨意,我補過兩個,一個$300,一個$150。

我都試過同時有2位, 一位$280, 另一位$150。 $150 我吾敢試, 選$280 教。

回覆樓主:

同事直資小二女,老師係大二學生証書一乙,半小時拼音+半小時對話/角色扮演,$350/小時。老師講左2月加價到$400,同事1516又嫌貴又感覺老師教得用心。

greentea000 發表於 18-1-30 13:53
同事直資小二女,老師係大二學生証書一乙,半小時拼音+半小時對話/角色扮演,$350/小時。老師講左2月 ...

$400 有點貴。

assado 發表於 18-1-30 18:52
$400 有點貴。

同事女本來逢星期五有一堂普通話,今個星期有事打去取消,點知老師話已經俾左佢個時間另一個學生。因為今個星期五已經係2月,老師見佢成個月無明確回應加價問題,諗住佢唔續補。然後同事無奈改時間到星期六,指定時間老師係另一區補完要搭的士先趕到,要加收的士錢!

吃香的PTH / NET 老師都會好full.

greentea000 發表於 18-1-30 19:15
同事女本來逢星期五有一堂普通話,今個星期有事打去取消,點知老師話已經俾左佢個時間另一個學生。因為今 ...

PTH 老師吾難找, $350 都算高, 另找一個都好易, 冇謂浪費幾十元車費。

assado 發表於 18-1-30 20:09

PTH 老師吾難找, $350 都算高, 另找一個都好易, 冇謂浪費幾 ...

同事:$400/小時都唔包交通費?
老師:唔包。 本來你補星期五係唔使俾交通費。
同事: ......我考慮下。
老師:我唔會留位。
同事:好啦,就星期六,加一程的士錢!

greentea000 發表於 18-2-1 12:55
...

我就唔會受老師威脅, 另請高明。

greentea000 發表於 18-2-1 12:55
...
你同事今次就範左,下次又有其他借口加價。呢d我體會過,係老師個格的問題!

kkhon 發表於 18-2-1 18:15
你同事今次就範左,下次又有其他借口加價。呢d我體會過,係老師個格的問題! ...

同事一路都嫌貴,無停止過揾其他平靚正老師,只係試完堂無個滿意,個老師先教到一個學期咁耐。今次同事雖然讓步,仍然會繼續揾平靚正老師。同事老公就反對再揾,因為試堂都洗左幾千蚊,得個吉。老師加價之後原來另外送10分鐘電話對談,題材由學生/家長決定,提早兩日通知做準備就ok,家長加入三人會議都可以。同事老公感覺公平,想乘機練埋一份。兩公婆未有共識,暫時又補住先。

assado 發表於 18-2-1 16:08
我就唔會受老師威脅, 另請高明。

同事女小一係自己教,都有8x分。到女小二想有9字頭同少少自己時間抖下先假手於人,一揾就係呢個老師,交到貨,女又開心。其他同事話佢幸運,一揾就啱。不過同事認為無比較講唔到係咪啱,或者有更好既,甚至又平又好。

我就睇唔出老師有威脅,已經一個月通知,同事自己拖住唔回應。老師每次加價都有家長唔buy風險,除非另外有客排緊隊,無理由倒自己米,尤其$350/小時點都唔算平。

好老實講, 語言好難一補有成效, 所以幾唔喜歡個老師加價, 如果有實質成績分數出來, cut 第2樣豪俾佢都要啦. 同埋聽你形容個老師係教法上都用心, 貴少少無坊啦..

HaYi 發表於 18-1-30 19:57
吃香的PTH / NET 老師都會好full.

老師清楚自己是否有市場,家長卻未必個個知道。
‹ 上一主題|下一主題