用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 幾時可以買到2018年尾聖誕倒頭飛機票?
樓主: nickfong
go

幾時可以買到2018年尾聖誕倒頭飛機票?   [複製鏈接]

bbqueen 發表於 18-2-28 16:48
因我要買直航,可能再平既机會吾大! Virgin 好吾好? 只得一班, 驚有咩事, 佢啲航班會好混亂 ...

未買過,唔清楚好唔好!

回覆 bbqueen 的帖子

https://www.cathaypacific.com/cx/zh_HK/offers/flight/overseas-study-fares-origin-hong-kong.html?cm_mmc=AF-GB-_-AFFILIATEMARKETING-LHR-MAR2015-_-AFFILIATEFUTURE-_-xx

我地訂了CX. 但未比錢.

其實係一家四口子

bbqueen 發表於 18-2-28 16:48
因我要買直航,可能再平既机會吾大! Virgin 好吾好? 只得一班, 驚有咩事, 佢啲航班會好混亂 ...

阿仔話VS 幾好坐, 不過佢得一日一班機同埋好晏下。

Ruby1219 發表於 18-2-28 17:13
阿仔話VS 幾好坐, 不過佢得一日一班機同埋好晏下。

thx, 咁坐 BA 又好吾好? 聽聞佢啲comments 都係麻麻!

bbqueen 發表於 18-3-1 01:00
thx, 咁坐 BA 又好吾好? 聽聞佢啲comments 都係麻麻!

BA 座位ok, 我通常揀A380 大機,坐樓上,如果揀到window seat 有闊少少arm rest 位。

回覆 Ruby1219 的帖子

不過價錢就相對較貴,一分錢、一分貨,睇你要D乜!
BA出左3 PACKAGES套票計劃,每次人均唔平$10XXX,未必適合等買平D票價(8xxx-9xxx)的家長。不過學生回港高峰期(聖誕),價錢跌低過一萬樓下,有難度。
不過係票價浮動上落情況下,可能你會覺得值(BA PACKAGE),所以真係好睇個人定位,同budge預算係幾多。

nickfong 發表於 18-2-28 15:23
各位大大,感激大家的回覆。
我現在搵左AGENT幫我,
2018年12月13日夜機-2019年1月6日(倒頭)        
我都買咗維真倒頭飛14/12/18-6/1/19 GBP947.51己扣稅

仔唔鍾意BA食物,同T5較多人排隊安檢。不過我都係睇價錢,BA平得多就買BA, 差不多就買CX

yhma 發表於 18-3-1 11:03
我都買咗維真倒頭飛14/12/18-6/1/19 GBP947.51己扣稅

16 歲以下可以扣稅?

回覆 bbqueen 的帖子

係呀!

nickfong 發表於 18-2-28 15:23
各位大大,感激大家的回覆。
我現在搵左AGENT幫我,
2018年12月13日夜機-2019年1月6日(倒頭)        
夜機回程? 學校可以送機  or 自己坐車去機場?

bbqueen 發表於 18-3-1 11:31
16 歲以下可以扣稅?

可以呀!15歲要打上航空公司買,即是做埋退稅,寄倉行理得23kg, 手提10kg

請問如何安排扣稅?
已經上網買咗CX10月中同聖誕嘅到頭飛共二套,小兒十三歲。
謝謝

醒目開學勳章

meemeefung 發表於 18-3-1 18:35
請問如何安排扣稅?
已經上網買咗CX10月中同聖誕嘅到頭飛共二套,小兒十三歲。
謝謝 ...

打CX ticketing hotline, 通知乘客生日日期並要求退稅

Brianmommy 發表於 18-3-1 11:20

仔唔鍾意BA食物,同T5較多人排隊安檢。不過我都係睇價錢,BA平得多就買BA, 差不多就 ...

我都係睇CX 同BA 邊個平買邊個,阿仔無所謂佢全部飛機餐都唔食
嚟緊大學可以考慮埋轉機,不過啱啱買咗Xmas BA 直航都係5千,所以未試轉機住

Ruby1219 發表於 18-3-1 19:26
我都係睇CX 同BA 邊個平買邊個,阿仔無所謂佢全部飛機餐都唔食
嚟緊大學可以考慮埋轉機,不過啱啱買咗 ...

咁平!幾號飛呀

回覆 3b 的帖子

thanks 亮燈兄!

yhma 發表於 18-3-1 20:16
咁平!幾號飛呀

dec 1 - jan 9, 英國倒頭飛香港

yhma 發表於 18-3-1 18:11
可以呀!15歲要打上航空公司買,即是做埋退稅,寄倉行理得23kg, 手提10kg

係咪學生飛至可以扣稅? 我小朋友已經超過16歲,所以都冇我地份!
以前去英國旅行都唔知道, 係咪當時都可以扣稅?

bbqueen 發表於 18-3-1 23:39
係咪學生飛至可以扣稅? 我小朋友已經超過16歲,所以都冇我地份!
以前去英國旅行都唔知道, 係咪當時都可 ...

在英航網頁上看到 !

英國航空旅客稅 (APD) 是航班附加費,只要航班於英國及馬恩島機場起飛,同時擁有超過 20 個座位,該航班的乘客都要繳付這筆附加費。 每個人都須繳付附加費,金額視航程長短而定。

從 2016 年 3 月 1 日起,12 到 15 歲的旅客若乘坐經濟客艙,則毋須繳付 APD(12 歲以下的兒童已獲豁免,毋須繳付 APD)。 我們正在更新預訂系統以配合這個變更,但更新期間 APD 仍然適用。 所以若你現在預訂了於 2016 年 3 月 1 日或以後的經濟客艙航班,並由我們六個英國服務城市出發,我們會向所有合資格的年輕乘客退回 APD 費用。 若你已預訂航班,亦可獲退款。
‹ 上一主題|下一主題