用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 GH 2nd in 校長見/老師見分別
go

GH 2nd in 校長見/老師見分別

我哋級一見校長,其他同學全部見唔同房裡面嘅老師,你哋又係唔係?

係唔係校長見必收呢?

e2m 發表於 18-1-27 18:08
我哋級一見校長,其他同學全部見唔同房裡面嘅老師,你哋又係唔係?

係唔係校長見必收呢?
我估是隨機分配,上年我女是見校長,她不是級一,雖有offer,但我不覺得見校長就必收,不過校長確係比老師多問題問!

e2m 發表於 18-1-27 18:08

係唔係校長見必收呢?

八點幾那批是近乎必收生。

yesthomas 發表於 18-1-27 23:47

八點幾那批全部見校長?

yesthomas 發表於 18-1-27 23:47

其實你有實證嗎?我只知上年確有八點幾見,最後無offer,雖那同學成績確是屬前列,可能只表示成績好的早些見,或只是跟入圍的考生編號編排,更不是必收!在後的也不是唔收多!你有這些說法,用意何在

以我知的,GHS 2nd in老師校長只用英文跟同學interview!不會用廣東話、普通話了!今年未知是否改變了,看看今年度有2nd in 的家長有否補充。

e2m 發表於 18-1-28 00:55
八點幾那批全部見校長?

放心!那肯定唔係!上年我雖然是屬早見的一批,也見校長!但我見同一時間多間房同時見!有副校老師在不同房間見同學家長的

之前SPCS 也有人話上午見比下午見機會大!又話見校長機會更大!我乜都唔係,仲要見到頗晏!嚇到個心也一離!但都要見架!最後咪係隔日就收到call有offer!所以傳言聽了也不要動「軍心」!係你的就係你!加油

bettyay 發表於 18-1-28 07:31
其實你有實證嗎?我只知上年確有八點幾見,最後無offer,雖那同學成績確是屬前列,可能只表示成績好的早些 ...
是的,我们见的是老师,全英文,问家长用广东话

黎小宝 發表於 18-2-3 17:56
是的,我们见的是老师,全英文,问家长用广东话

上年亦係8點幾見,但不是見校長, 見科主任 (收咗讀緊才知佢係科主任)。不過,有資深德望家長話,叩門真係知道最早第一批見副校長果五個小朋友全部收曬,第二、三批好似一個都無收。