用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請分享second in家長面試有什麼要注意
go

請分享second in家長面試有什麼要注意 [複製鏈接]

2間second in都要見家長最後都係waiting.  但唔使見家長果間就有offer. 會不會係我自己面試有問題而影響到阿仔呢?有沒有心得請分享。謝謝各位
   1    0    0    0

醒目開學勳章

scyu88 發表於 18-1-27 10:56
2間second in都要見家長最後都係waiting.  但唔使見家長果間就有offer. 會不會係我自己面試有問題而影響到 ...

見家長都係考對學校的認識及自己對小朋友的支援。也是幫小朋友補充甘。

YDLFATHER    發表於 18-1-27 22:48

scyu88 發表於 18-1-27 10:56
2間second in都要見家長最後都係waiting.  但唔使見家長果間就有offer. 會不會係我自己面試有問題而影響到 ...

你地父母一齊黎,定得你一個?呢個係第一關。

nicolemummy 發表於 18-1-27 12:48
你地父母一齊黎,定得你一個?呢個係第一關。
一個來會减分?那单親的話怎辦
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

weiwai 發表於 18-1-27 13:40
一個來會减分?那单親的話怎辦

處境題:

老師笑笑口望著得一個媽媽的你說:“呀,爸爸返工唔方便黎,對嗎?”

你會點答?

∼∼∼∼

當時我好尷尬笑笑口說:“係呀。”

≡≡≡≡≡≡≡≡

如果係單親的話,你點答?

當時我好尷尬地說:“分開左。”

≡≡≡≡≡≡≡≡≡

有無人畀D好答案出來?

nicolemummy 發表於 18-1-27 13:46
處境題:

老師笑笑口望著得一個媽媽的你說:“呀,爸爸返工唔方便黎,對嗎?”
我認識的朋友,即使爸爸得閑,媽媽都唔比佢去,話費事要照顧多一個!結果很多都順利有offer. 當中有b1a 女校
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

weiwai 發表於 18-1-27 13:56
我認識的朋友,即使爸爸得閑,媽媽都唔比佢去,話費事要照顧多一個!結果很多都順利有offer. 當中有b1a 女 ...

咁佢地叻啦。

有無人畀D好答案我?我真係遇過。

nicolemummy 發表於 18-1-27 13:59
咁佢地叻啦。

有無人畀D好答案我?我真係遇過。
咁考得入b1a應該唔會蠢得去邊
案例話我知,唔會單單因為一個家長出席而变得冇offer

weiwai 發表於 18-1-27 14:06
咁考得入b1a應該唔會蠢得去邊
案例話我知,唔會單單因為一個家長出席而变得冇offer
...

可以做既做囉、可以避既就避囉。樓主失落某一間,就係我遇過呢個問題個一間。所以我第一時間問樓主。

我真係想知道我應該點答。

ek 大神,你不如教教我。

nicolemummy 發表於 18-1-27 14:11
可以做既做囉、可以避既就避囉。樓主失落某一間,就係我遇過呢個問題個一間。所以我第一時間問樓主。

我 ...
最尾個句對我說吗?
我是在這教育制度下的小市民,“大神”,何敢當之!

我 2ND IN 都係自己同仔 無問題  我唔覺得會扣分 就算單親咪直講囉 無問題架  如果係小朋友面前 都唔敢講自己單親 咁日後叫小朋友 點面對人際 會有自卑感 如果就因為單親 學校唔收咁不讀也吧 現今社會 單親的 多的是啦 反而我覺得一間好既學校 仲更加 多看顧單親既小朋友成長添
bb 5月23號 出世la   [size=medium]得閒就入黎睇下la.

回覆樓主:

我想問如果是單親,但爸爸唔識英文,咁去見校長點算好?
還是爸爸找個懂英文的朋友一同去2nd in?
‹ 上一主題|下一主題