用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請求大家建議40校網選校策略
樓主: Jennypp
go

請求大家建議40校網選校策略 [複製鏈接]

Jennypp 發表於 18-1-31 11:06
請問你有呢d數據嗎?你地講到情況咁惡劣,好像係度鼓勵緊我乙二就應該填三線,乙三填寶校哈哈 ...

我勸你最好咁填, 上年唔係咁填的人,碌曬去五邑。

worldcat 發表於 18-1-31 09:58
係,信者得救。正如上年有網友話有朋友中乙二旅小,但我朋友一齊交表乙一都唔中旅小一樣。

聖安 ...

一定唔會乙二中旅小。乙一都入唔曬啦!否則點會分兩場叩門試。

不過好多人唔識分 甲乙部,以為乙一是「第二志願」。

貓頭雀 發表於 18-1-31 13:50

不過好多人唔識分 甲乙部, ...
明白,我都係靠你地先學到咁多嘢

worldcat 發表於 18-1-29 13:52
乙一唔講
乙二三 善導,嘉靈,聖紀文,聖安德烈,大坑東宣道乙四保底我會提議 基愛 深信(認左頭舊愛德地址 ...
請教, 如果之前已選長協, 為111, 乙一都會係長協...乙二選善導可以嗎?
另接著乙三選福榮街小, 那麼打後的還用填嗎? (就是覺得福街小也入不到, 填其它在後還有用嗎?)

謝謝你~

貓頭雀 發表於 18-1-31 13:50

不過好多人唔識分 甲乙部, ...
請教, 如果之前已選長協, 為111, 乙一都會係長協...乙二選善導可以嗎?
另接著乙三選福榮街小, 那麼打後的還用填嗎? (就是覺得福街小也入不到, 填其它在後還有用嗎?)

謝謝你~

ronaldlcm 發表於 18-1-31 14:52
另接著乙三選福榮街小, 那麼打後的還 ...

以善導做乙二保險線,上年不少同學都比善導撈返。 但乙二入唔曬。
你講得岩, 填完乙三,已經無其他名想填。但都盡量填埋佢啦,一陣入左間無填的學校,仲心煩。

乙三福小,應該ok 的

貓頭雀 發表於 18-1-31 13:47
我勸你最好咁填, 上年唔係咁填的人,碌曬去五邑。
我女同學自行就已經報四邑,呢間學校有咁好咩?

貓頭雀 發表於 18-1-31 15:07
以善導做乙二保險線,上年不少同學都比善導撈返。 但乙二入唔曬。
你講得岩, 填完乙三,已經無其他 ...
謝謝你~

metaltse 發表於 18-1-31 11:47
40網今年各學校加派位 俾上年少,因今年深信在南昌街臨時學校啟用,那裡有過百個位! ...

係呀,其實今年係差過上年,40網計。
但有朋友聽到教局公告,“全港”學位多左唔需要擔心喎。。。

Jennypp 發表於 18-1-31 11:06
請問你有呢d數據嗎?你地講到情況咁惡劣,好像係度鼓勵緊我乙二就應該填三線,乙三填寶校哈哈 ...
唔會有全部公開數據,自己諗自己估。
寶校定義係乜先,40網自己只認為有李官同深街福。
深官,白天,福官,自己都唔係覺得超差。

worldcat 發表於 18-1-31 17:40
唔會有全部公開數據,自己諗自己估。
寶校定義係乜先,40網自己只認為有李官同深街福。
深官,白天,福官, ...
好的,多謝大家寶貴意見

ronaldlcm 發表於 18-1-31 14:52
另接著乙三選福榮街小, 那麼打後的還 ...
我所知上年福官乙七八都入到。個人認為如果有其他二線尾心水學校,可以擺多一兩間擺乙三四。 唔諗地點問題,可考慮四邑,基愛。
掉轉講,乙三唔中福官,我諗後面只可擺白天 深福街 李官

Jennypp 發表於 18-1-31 15:14
我女同學自行就已經報四邑,呢間學校有咁好咩?
四邑有聯繫上黃棣珊,係二線學校考頭20~30名就好大機會入間b2a~b1中學都幾吸引。但風險係有機會中途取消。
‹ 上一主題|下一主題