用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中英writing卷可温?點温?(高小)
go

中英writing卷可温?點温?(高小) [複製鏈接]

如題
   1    0    0    0

@[email protected] 發表於 18-1-26 13:17
如題
writing即係作文? 初小高小都無溫喎。反而中作就會叫佢記下應用文既格式。

davywm    發表於 18-2-2 17:38

回覆樓主:

坦白講,從來無諗過呢科可以有得温。
但就咁諗一般嚟講學校嗰排課文教某類文體,作文就作類似嘅,即例如嗰排教描寫文就寫描寫文咁。如果真係要温,或者試試例如課文教描寫公園嘅,咪改少少教小朋友描寫郊外,主題公園等等,當練筆玩吓,多寫應該會有啲幫助啩。

回覆樓主:

平日多閱讀, 記生字, grammer, 自己寫作練習。

@[email protected] 發表於 18-1-26 13:17
如題
中作一點好重要, 叫小朋友撐大對眼望真條題目, 唔好離題, 離咗題就天父都救你唔到。英文作文相對簡單, 好少離題。

little_yolky 發表於 18-2-2 12:42
中作一點好重要, 叫小朋友撐大對眼望真條題目, 唔好離題, 離咗題就天父都救你唔到。英文作文相對簡單, 好少 ...

可以舉d中作離題的例子?如果離題會點比分?

Ocean419 發表於 18-2-2 12:51
可以舉d中作離題的例子?如果離題會點比分?

1. 叫同學記復活節假期其中一天的活動, 全班寫咗復活節假期活動, 作得好都得6X分。
2. 題目叫用XX修辭手法寫一篇遊記, 但手法用得唔明顯或無用, 篇文作得好好, 好流麗, 都只有7X分。
3. 題目叫作剩返三日生命會點安排, 去邊, 點知同學發雞盲, 睇錯, 寫咗功課既一篇文, 剩返三日光明。老師好心, 鬆手, 有7X分。
4. 題目話外國既表哥表姐返港籌備一個生日會, 點知全班都寫咗籌備個生日會, 請表哥表姐返嚟參加, 全班重作。

如果仲要係一般既同學, 離題係會唔合格的。

如題

作文夠平時練習,潛移默化。除非你捉到题目,就可以預早作定。如果真係要臨急抱佛腳,温下D grammer, 減少被扣分。

回覆樓主:

我會叫佢温吓老師教每種文既寫法。對照吓佢自己的作文功课,找出失分的地方。當然平常要多閱讀
‹ 上一主題|下一主題