用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1 vs B2選擇
go

B1 vs B2選擇

如果小朋友B2B 成績(因本身小學屬於深)
有間B1C 中學 (龍校中學)
心信來緊六年,都會好金。
因學校收B1多學生,大部分都係谷得學生。

有間B2B 中學。知道個小朋友會讀得比較輕鬆,但心知六年後成績,應該同B1C學校有段距離。

大家如何決擇?
你哋會選擇讀得輕鬆學校,還是谷到爆中學,讀唔掂到時先轉校?

如果快樂童年論,寧願B2B,反正今時今日讀完大學並不代表什麼,讀到B1,又不一定代表保證讀到大學。如果樓主財務自由,有樓收租,小朋友已經無憂,無需要讀太多書,反正香港是資產主義社會而不是資本主義社會。
好過讀得太辛苦,連學習興趣都無埋。

回覆 asd456 的帖子

比著我, 我首先會問小朋友既意願(佢地其實知道自己想點架), 對讀自己中學有冇信心, 講下將會有可能面對既野, 講下父母擔心既問題。 當然會分析下如讀B2學校既好處, 有咩影響等等。

講真,嚟緊6年係佢讀, 比佢自己撰, 撰咗佢自己要負責同承擔。但點都好, 我地要對小朋友有信心, 唔好打擊佢地, 即使將來讀得辛苦或成績未如理想, 要鼓勵, 盡量幫佢, 凡事同佢有商有量。

小小建議, 加油!

回覆樓主:

係唔係B2B,實質上是基於全港小學生排名,而無關依家學校是否深。

大部分學生也是谷上去這個斷論應該比較主觀,無法作為選擇的參考。

B2中學是否就輕鬆,更加不能過早定論,要做深入瞭解這間學校方方面面才知道哪些適合自己小朋友哪些未必中意。

樓主聯繫中學就算收的B1生,應該都係B1C多,未必追唔到。最緊要你理解到小朋友學習問題同有無信心可以一齊努力追到。小朋友特別係男仔上到中學又係另一個變數,未必需要咁快打定輸數。

asd456 發表於 18-1-26 10:01
有間B1C 中學 (小學聯繫中學)

過往最尾要考第幾先入到聯中?
B2b未必入到

我亞仔需要人認同, 需要父母鼓舞,
佢對一D小小唔明既事係好有動力去學,
對於一D完全唔明既事係冇興趣去學,
B1B-B1C成績 所以我偏向選擇低半格中學B1C-B2A
我覺得開心學習同和諧家庭係佢現在最需要

我覺得要因應小朋友性格,
有d好易俾人打沉, 就唔好睇高一線
有d唔輸得遇強愈強, 就可以
不過現實中好少家長可以睇得開..

醒目開學勳章

我覺得選邊間, 睇小朋友性格比較重要, 如果對自己要求高, 睇成績名次好重要, 成績差會影晌自信同情緒, 就選間讀得輕鬆, 相反, 如果小朋友對名次睇得開, 成績雖然一般, 但唔怕功課多, 而聯繫中學又有好多朋友, 即使谷都未必會讀得唔開心, 有些小朋友須要少少壓力先會有動力讀書.

我大女成績1B,舊年派學校派咗自己聯繫中學(1C-2A)。到而家讀咗半年,佢覺得好開心,因為程度OK,比以前多咗動力去做功課﹑溫書。仲同我講,反正他朝都係想入大學,做band 2頭幾好吖,起碼學校會特別關顧。

佢有同學仔係band 2上嚟,佢話佢啲同學仔讀得辛苦,可能真係好多嘢唔明,要出去補習。

asd456 發表於 18-1-26 10:01
有間B1C 中學 (小學聯繫中學)

如果聯繫中學有B1水平,聯繫位應該已收晒B1學生,唔會論到B2學生。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-26 12:29
如果聯繫中學有B1水平,聯繫位應該已收晒B1學生,唔會論到B2學生。

謝謝回復
因為我小朋友小學係龍校,所以先可以咁樣升上去

醒目開學勳章

asd456 發表於 18-1-26 12:43
謝謝回復
不過你響第1個post話聯繫喎,其實你知道一條龍、直屬同聯繫嘅分別嗎?

asd456 發表於 18-1-26 12:43
謝謝回復

忘記咗之前覆過你添!

考到邊間呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。