用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 K1已準備直私叩門,太怪獸了嗎?
go

K1已準備直私叩門,太怪獸了嗎?   [複製鏈接]

見好多家長都分享考直私,K2開始要發力準備,但研究左一輪後發覺原來要準備既野好似好多,但小朋友時間真又限,又唔想日日都外補學野,可以請前輩分享下其實有咩係必須要準備架?

PS:我仔超怕羞,英文完全無興趣,中文幾好,9月讀K1NET,因平時長老湊,禮貌脾氣都唔太好

我好想慢慢由K1開始準備,好似學phonic & trinity,準備考GAPSK,但又想佢有番D真正興趣班,當然會日日伴讀,希望教番好佢禮貌品德

15    0    0    0

dd_bb_kf 發表於 18-1-25 18:55
其實而家考小一cert 的幫助真係唔大,trinity、cambridge、GAPSK等,真係可有可無,有些學校連portfolio 都 ...

多謝你分享呀,但其實我完全無信心我仔會考到直私,因通常慢熱怕羞小朋友第一輪已被out走,所以先諗住會唔會考多d cert for 叩門會好d

dd_bb_kf 發表於 18-1-25 19:29
如果for叩門,除基本品德和禮貌外,學術要求會更高,因為interview時多數要做小一的卷。
其實唔需要太冇信 ...

真的嗎?要外補先可達小一學術程度?

可能聽得太多連名校都考唔到直私例子,所以都唔敢寄予厚望

baoyeah2014 發表於 18-1-25 18:44
見好多家長都分享考直私,K2開始要發力準備,但研究左一輪後發覺原來要準備既野好似好多,但小朋友時間真又 ...

或者咁講,如果外補學習為考小一,未必可符合期望;不如想清楚自己想孩子成為一個甚麼的人,如樓上網友所言,多閱讀,考小與否,其實也終身受用。考cert不重要,但孩子需有一定程度兩文三語聽和講的能力,是無用置疑的。

回覆樓主

多謝各位過來人分享,因我除了知道要和小朋友多閱讀,多教佢待人處事禮貌外,聽好多人講要學好多野,所以就好迷失,唔知應該點培養小朋友

我小朋友都係K1,開始留意學校,去學校升小分享講座,冇外補但會閱讀認字,參加非學術既興趣班,小朋友喜歡學習,覺得玩多啲小朋友都叻啲
暫時備戰係咁

回覆樓主

個人覺得準備升小,尤其n無15分新手,家長自己要預備的比小孩更多。建議家長首先理清自己的選校要求,詳細了解小一入學制度及各校特色等。如考慮直私一條龍要睇埋中學部資料,延伸至要了解升中制度,甚至高中選科、入大學制度。

至於為小孩預備,如上面各位所言,即使非為考小各家長也會有自己培育小孩的方向吧。閲讀、語言表達能力、待人接物品德教養、社交生活體驗等,順著自己的教育理念做,小孩也終身受用。

另外,「貼市」其實很重要。有部份家長低估了、亦有不少過份誇大了考小難度。最理想是有一群真心分享扶持的戰友,多了解不同背景同齢小孩的程度,前輩家長考小經驗,這對冇上面試班/幼稚園冇升小支援的家長尤其有用。當然有人覺得會做成比較徒添焦慮,各位自己衡量。

hkpapa852    發表於 18-1-26 13:35

baoyeah2014 發表於 18-1-25 18:44
見好多家長都分享考直私,K2開始要發力準備,但研究左一輪後發覺原來要準備既野好似好多,但小朋友時間真又 ...

諗清楚想小朋友條路點行, 如讀咩類型小學, 中學和大學等目標

不要盲目跟風去考直資/私立學校, 亦不一定需要盲目預備叩門

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果唔係有父母兄弟宗教等凡加分, K1開始預備唔早呀.

針對樓主.
如中文OK, K1可以加強英文閱讀/phonic/Story, 自己教或外判唔係問題, 最重要唔好深, 有趣為主等佢pickup 同多些用英文.   

回覆樓主

我仔也是K1, 我覺得K1重點有:1. 建立良好學習態度;2. 閱讀興趣;3. 基本數數Counting能力和4. 中英文表達能力。

不論考直私與否,也同樣重要。

回覆樓主

明白,因我係緊張大師,其實一早已研究左小學中學目標,當然希望入到一線直私或叩到名津,暫時觀察我仔都幾適合做填鴨,老師評佢上堂幾專心吸收力唔錯,我自己本身麻麻地活動教學

中文書自問已好努力伴讀,只係英文令我好頭痛,好似點樣都提唔起小朋友既興趣咁

baoyeah2014 發表於 18-1-26 17:55
明白,因我係緊張大師,其實一早已研究左小學中學目標,當然希望入到一線直私或叩到名津,暫時觀察我仔都幾 ...
定好中學目標, 再睇吓是否會搬去該區抽小學.

然後再考慮是否去考直資/私立小學

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-26 17:59
定好中學目標, 再睇吓是否會搬去該區抽小學.

然後再考慮是否去考直資/私立小學

屋企情況唔容許搬,因要照顧長老,所以先咁擔心

baoyeah2014 發表於 18-1-26 18:05
屋企情況唔容許搬,因要照顧長老,所以先咁擔心

咁就花多D時間研究下區內既官津小學吧!

反正香港大部份小朋友,最終都係就讀官津小學

‹ 上一主題|下一主題