用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE 轉 GCSE A level
go

DSE 轉 GCSE A level [複製鏈接]

阿女讀中四,而學校有得比佢哋揀讀DSE 或GCSE A level 。我聽人講話A level 簡單直接好多,要讀嘅理科範圍比DSE 多啲,但係問法直接好多,有填充題。中文嘅係超級簡單,但係GCSE 國際認可性比DSE 高,請問應唔應該轉讀A level

9    0    0    0

諗住出国定留港讀大学呢?GCE AL就non jupas入香港既大学?
楼主你塗剩-个学校名……

Yanamami 發表於 18-1-25 19:01
諗住出国定留港讀大学呢?GCE AL就non jupas入香港既大学?
楼住你塗剩-个学校名……

係喎而家先發現 其實我都想阿女係香港讀大學,但係阿囡話佢嘗試入外國大學,我話如果佢考到英國頭20的大學就比佢讀,佢而家暫時aim poly u 物理治療

我諗你入番“中学交流”自己学校问番師姐mami意见好d?

回覆樓主:

之前我仔都想IGCSE跟住A level,但系發現學校可以選擇的科目遠遠少於A level本身提供的範圍,喜歡的科目沒開,開課的科目未必是仔強項同興趣。所以最終決定讀DSE,符合自己現狀。學校老師以及學生發展主任給予好大支持,之前也告知我幾個關鍵點,分享給你,希望對你有幫助:
A level主要的生源是希望出國,尤其去英國澳洲,中文相對差特別古文部分,英文都比較好,理科比如物理化學生物高等數學和經濟科目為主。DSE也並非不可以出國,但相對選擇少些不過部分英國澳洲美國大學也會通過DSE成績收生,如果考埋IELTS就更加容易拿到unconditional offer,否則有可能CO多些。
祝您好運!

回覆樓主:

我之前有考慮俾個女留喺香港讀A Level,Harrow都收咗,所以做咗一啲research:

1. 香港考International AL ,A* /A percentage 比英國本土AL 低。最好睇下你想讀嘅科目難唔難攞好成績。
2. Non-JUPAS 入本地神科要求好高,以咁好嘅成績去英國讀Russell group 都應該冇問題,如果你想讀理工物理治療(理工三寶之一?),建議去Open Day問下A Level 收生要求。
3. 本地學校多數會俾學生考中文科,但冇人會計入成績,即係話最低限度讀三至四科,但中文唔計。不過好淺易,考埋無問題。
4. 冇考過GCSE英文,要考TOEFLor IELTS。

回覆 I_love_iphone 的帖子

樓主如果要由jupas 轉到 non jupas 考回香港的大學,有多方面的問題要小心考慮清楚:
1) A level 有多個不同程度exam boards, 而每個exam board 的A* % 是不同的,程度深淺也不同,所以你要 Check 清楚
2)    用non jupas 考番香港的大學,學位有限而且競爭非常大。如果是一條心不出國讀大學,要清楚衡量風險
3) 學校對學生的支援和老師對課程內容的了解
4) 學校師姊和家長們的用後評語

希望可以幫到你。

理工物理治療non jupas嘅位少到。。。同埋留意下會面對咩對手,喵係英國AL 回流嘅要咩成績。如非常有信心,亦無不可。。只係窄路難行亦總有人行到出目的地嘅。
#其他本地大學non jupas學位都要面對IB生,graduate students 嘅競爭。non jupas 對面試表現唔穩定嘅同學,會否是一個優點,可能要留意下。

出國讀大學就無意見,不過真係要有明確目標,再搜集多啲大學同學科要求嘅資料,早啲預備,重要有後著計劃。

去海外升學爬文打聽下亦無不可。

回覆樓主:

英國Alevel改制,Alevel程度不容易,另物理治療英國好似難畢業

回覆樓主:

請問,有朋友仔仔讀完中五後去英國讀foundation一年,再考英國大學,想避DSE中文科, 日後學成回港後,唔考DSE中文,對日後就業有無影響?特別是做政府工?

I_love_iphone 發表於 18-1-25 19:25
係喎而家先發現 其實我都想阿女係香港讀大學,但係阿囡話佢嘗試入外國大學,我話如果佢考到英國頭20的 ...

Physiotherapy 部份具名氣海外院校

澳洲
Queensland
Sydney

英國
Birmingham
Nottingham
King's College London

RiboMM 發表於 18-1-25 19:49
之前我仔都想IGCSE跟住A level,但系發現學校可以選擇的科目遠遠少於A level本身提供的範圍,喜歡的科目沒 ...

係呀係呀⋯⋯學校唔係科科有得考

chun媽 發表於 18-2-19 12:32
請問,有朋友仔仔讀完中五後去英國讀foundation一年,再考英國大學,想避DSE中文科, 日後學成回港後,唔考D ...
要求副學士或大學畢業或專業嘅政府工, 有啲無DSE要求, 有啲要DSE中英文. 所以可以考IGCSE中英文代替. 要求副學士以下嘅政府工, 未必得.

ABC-DAD 發表於 18-2-3 03:08
理工物理治療non jupas嘅位少到。。。同埋留意下會面對咩對手,喵係英國AL 回流嘅要咩成績。如非常有信心, ...
朋友囡囡今年用IAL 考 Polyu physiotherapy, 佢面試當日見到幾位一同去面試的申請人,全部是 predicted 4A*或 IB 44-45分,他們也是同一時間報了醫科。雖然並不代表這是收生要求,但可給樓主多一個參考。當日面試interviewer 問朋友囡囡有沒有報醫科和為何報 physiotherapy.

回覆 lovenature 的帖子

謝謝資訊。
真係好重裝備

lovenature 發表於 18-3-25 07:20
朋友囡囡今年用IAL 考 Polyu physiotherapy, 佢面試當日見到幾位一同去面試的申請人,全部是 predicted 4A* ...

好多申請NJ醫科學生,以PT做後備科目。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

chun媽 發表於 18-2-19 12:32
請問,有朋友仔仔讀完中五後去英國讀foundation一年,再考英國大學,想避DSE中文科, 日後學成回港後,唔考D ...
仔中文差成点?有範文应該已經好过我女上年考……其实我想像唔到点先会差过我女d中文~

Yanamami 發表於 18-3-25 11:26
仔中文差成点?有範文应該已經好过我女上年考……其实我想像唔到点先会差过我女d中文~ ...

只知唔合格,同時,佢媽媽說上中文時,伏在桌上,唔係好肯學,對中文科態度欠佳

chun媽 發表於 18-3-25 11:45
只知唔合格,同時,佢媽媽說上中文時,伏在桌上,唔係好肯學,對中文科態度欠佳
...
禁就惨……出師未折身先死~我女先天後天不足,興趣都無,但好彩仲有個目標:要死个3番黎!
‹ 上一主題|下一主題