用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 差不多400 元一堂中文堂, 你們會上嗎?
樓主: KITTY0328
go

差不多400 元一堂中文堂, 你們會上嗎?   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 18-9-24 14:21

通常我們用後遺症這詞語,是帶有警告這種活動所帶來的 ...
我反而覺得係中文科老師真係教得好悶, 我中學時既老師教得好有趣的(拿, 大家唔好話我用中學同小學比, 依家個課程真係我哋中學既嘢嚟), 而且, 個評核內容認真趕客。

shadeslayer 發表於 18-9-24 14:13
我估計,這是因為以下原因:

1. 當一個小朋友同時接觸兩種語言,時間也不少的時候,孩子自然傾向學習比較 ...
我自身體驗,有足夠嘅生活互動,兩種語言都可以產生學習動機,我自己就唔會用S 兄嘅1.2.3 去介定。

ABC-DAD 發表於 18-9-24 15:03
我自身體驗,有足夠嘅生活互動,兩種語言都可以產生學習動機,我自己就唔會用S 兄嘅1.2.3 去介定。
...

我唔係界定,係我估計原因有三。你可以估計有其他原因,或估計唔到原因,或不估計原因,悉隨專便。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

little_yolky 發表於 18-9-24 15:03
我反而覺得係中文科老師真係教得好悶, 我中學時既老師教得好有趣的(拿, 大家唔好話我用中學同小學比, 依家 ...

除中文科外有那一科一般中小學會教得有趣?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-9-24 16:21
除中文科外有那一科一般中小學會教得有趣?
問我嗎? 我以前中學只有體育科是不有趣的。十分有趣的包括:中文、西史、中史、英文、數學、美術、音樂、聖經、科學。小學就沒有有趣不有趣, 因為當年課程比較淺, 只要全部記入腦, 回家就可以不停看電視了, 父母沒管我的。不過, 無論中小學, 體育課都是讓人很討厭就是了。

現在, 經阿女們的反映, 有趣的科目包括:數學(細)、電腦(both)、視藝(both)、體育(細)、聖經(細)。

little_yolky 發表於 18-9-24 16:35
問我嗎? 我以前中學只有體育科是不有趣的。十分有趣的包括:中文、西史、中史、英文、數學、美術、音樂、聖 ...

我同你反轉,只有體育堂有趣。

shadeslayer 發表於 18-9-24 14:21

通常我們用後遺症這詞語,是帶有警告這種活動所帶來的 ...
事實上身邊有些朋友去完日本歐洲唔會去大6,我質疑入到大學使唔使去月球。
閱讀上我都唔主張太早睇全文字 chapter books,可以看多些bridge books

little_yolky 發表於 18-9-24 09:14
原來要中學先得, 睇嚟我太心急了。P5同阿女講完, 連考試題目都捉到正, 但都無乜成果.................

我一向都認為,無論中英文,小學階段只要有良好的語感、辭彙量就足夠了。這兩種根底,需要很多年的日積月累才能成事,決不能三幾天就可以到手。但寫作技巧嗎,只要有上述的根底,三幾天的訓練就可掌握最精要部分,以後稍稍留心就可以有不錯的寫作能力。

傳統的家長認為要在小學時就要大量訓練孩子的中英文寫作,但我卻沒有這樣做,在女兒小學時只鼓勵閱讀以及看英文DVD的故事,耐心地等待女兒的根基成熟。成熟了,就可以訓練寫作。用這個先後次序,教導寫作太容易了。

MrBeast 發表於 18-9-24 20:33
事實上身邊有些朋友去完日本歐洲唔會去大6,我質疑入到大學使唔使去月球。
閱讀上我都唔主張太早睇全文字 c ...

你朋友情況,你唔會怪歐洲日本,只怪大6比不上人。

同理,你唔應該怪阅讀,只怪學校教得死板無趣。避得一時避唔到一世,孩子遲早知故事書的趣味。

shadeslayer 發表於 18-9-25 01:42
你朋友情況,你唔會怪歐洲日本,只怪大6比不上人。

同理,你唔應該怪阅讀,只怪學校教得死板無趣。避得一 ...
外國月亮特別圓
未學行先學走

little_yolky 發表於 18-9-24 10:29
咪就係唔想寫LOL。佢唔想寫, 我實在唔會迫佢, 佢自己自求多福吧。
好多野,自小養成習慣就唔洗煩,去到高小,唯有威迫利誘,到到青春期,就只能inspire 下

MrBeast 發表於 18-9-25 06:17
外國月亮特別圓
未學行先學走

歐洲日本例子是你的。朋友是你的。

外國月亮特别圓是指無任何理性分别下,認為外國的好。如果有理性分别下,例如人民禮貌真的比中國好,社會自由風氣真的比中國好,咁就不能用「外國月亮特别圓」形容。

甚麽是未學行先學走?幼稚園阅讀?如果孩子有真正能力和興趣阅讀,家長不特别谷,便不算未學行先學走,這明顯與個别孩子能力同興趣有關。

一句是未學行先學走,其實想表達乜?

shadeslayer 發表於 18-9-25 13:05
歐洲日本例子是你的。朋友是你的。

外國月亮特别圓是指無任何理性分别下,認為外國的好。如果有理性分别 ...

大家都知frequency 唔同,get 5 到恕我唔詳細解釋la. perhaps put it another way.  我較喜歡聰明仔爸的做法:一個小朋友match 閱讀能力 的reading list,另一個要guide 的 reading list,咁課本可成為guided reading 的一部份

學習興趣嘅培養,唔係大量唔大量嘅問題,係質素好唔好,日子夠, 火喉足,就會自然自發去追求新知識,同明白如何去選擇。對小朋友,適當嘅回饋,引導係比較合適。自小學開始就有同小朋友文字互動,寫作跟本係好平常嘅事。好學,自不然能學好。不在量,在質和日子有功。

外國人禮貌特別好?我不同意。
中國有唔好嘅人事物?當然有。
瑕不掩瑜,類似曹才子某類言論,有時未免有點太媚外。

MrBeast 發表於 18-9-25 15:20
大家都知frequency 唔同,get 5 到恕我唔詳細解釋la. perhaps put it another way.  我較喜歡聰明仔爸的做 ...

不要忘記,是你說「閲讀後遺症」。究竟「閲讀後遺症」你有乜野係咁有口難言?有乜野係你啱,但你講唔出理由。嗰一堆月亮圓,末學行,聰明爸方法,更加無理頭東拉西扯。

shadeslayer 發表於 18-9-25 17:42
不要忘記,是你說「閲讀後遺症」。究竟「閲讀後遺症」你有乜野係咁有口難言?有乜野係你啱,但你講唔出理 ...
三個字:i didnt join yesterday

ABC-DAD 發表於 18-9-25 16:46
外國人禮貌特別好?我不同意。
中國有唔好嘅人事物?當然有。
瑕不掩瑜,類似曹才子某類言論,有時未免有點 ...

我先對號入座。不過,是 MrBeast 舉歐洲日本為真實例子,他們為什麼去完歐洲日本會不去大6,他沒講,我唔會知。我說出禮貌,是用這例子推論出去,用禮貌作為假借原因。是否禮貌為真正原因,絶對不影響我的論點:就是真正原因是甚麼也好,不應怪責做得好的一方有「後遺症」(有禮貌/閲讀有後遺症),應該撿討做得不好的一方(沒有禮貌/課堂教得悶)。

退一千步,MrBeast 說的歐洲日本,在你口中被總結為「外國」,世上那麼多國家,冇可能每一個也比中國有禮貌,你咁講,當然冇可能會是錯,但亦是冇意思的說話。如果你針對講歐洲或日本,是否比中國人有禮貌,有意思得多。

MrBeast 發表於 18-9-25 17:50
三個字:i didnt join yesterday

I didn’t join yesterday, I wasn’t born yesterday......嘩,萬用詞語。

Oh, very good reason, extremely reasonably thing to say in expressing ideas and supporting materials.  

shadeslayer 發表於 18-9-25 17:58

我先對號入座。不過,是 MrBeast 舉歐洲日本為真實例子 ...
我唔介意你對號入坐,外國人唔係禮貌特別好,係我個人經驗,你有機會日日去香港嘅機場坐機鐵,或者會明白我講嘅嘢。我焦點係想表達:外國人無話禮貌特別好,中國又唔係人人都野蠻。
至於兩位之間嘅溝通,我唔參加,免傷和氣。

係其他帖已領教過,人善被人欺,在外國亦領略得唔少,教我女日文嘅2位日本老師,皆表示日本人並唔係表面上睇到咁,內心點諗,沒有足夠同日本人生活經驗嘅人,你完全估唔到嘅,唔好攪錯。
‹ 上一主題|下一主題