用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 點樣可以鋪排入名牌大學?
go

點樣可以鋪排入名牌大學?  

阿女在BAND 1 中學讀緊中四, PHYSICS 全級第二, BIOLOGY全級第一, 數學頭5名, 但中文都係大概拿到3, 研究過IB要寫好多字唔適合佢, 佢比較喜歡計數,是否可以同佢鋪排下入名牌大學? 可以如何部署?

healthybaby 發表於 18-1-25 11:07
阿女在BAND 1 中學讀緊中四, PHYSICS 全級第二, BIOLOGY全級第一, 數學頭5名, 但中文都係大概拿到3, 研究過 ...

if u are talkimg about Top U in UK, most people would take the path of getting in Sixth Form of Top A Level/Pre U boarding school (as u said u dont prefer IB). The top UK boarding schools have good resources/support and expertise in applying to Top U in the UK.

But I don't plan to let my daughter to study at UK at sixth form. Any agent can help us?

healthybaby 發表於 18-1-25 11:26
But I don't plan to let my daughter to study at UK at sixth form. Any agent can help us?

AA,每年九月都有名校週。

回覆樓主:

如你打算用dse成績報英國大學,只須準備三樣: dse成績,personal statement and IELTS, 英國大學主要看成績。建議你去你心中名牌大學網頁,看看你心儀學科要求再步處,有些大學会有面試

poonseelai 發表於 18-1-25 13:04
如你打算用dse成績報英國大學,只須準備三樣: dse成績,personal statement and IELTS, 英國大學主要看成績 ...

仲有老師要寫reference letter

回覆樓主:

佢有冇唸過大學想讀咩或日後想做咩? 去英國,美國,或其他國家的路好唔同。

學麥明詩,去英國讀 A Level

認真,A Levels 只需考 3 科,對文科唔太強而理科強嘅專才會好 d。再唔係好似我同學咁,退學自修 International A Levels。入到嘅大學/學系會更加容易係名牌中的名牌。

不過你心目中嘅名牌定義係咩?Ivy League、Russell Group 、澳洲 8大裡面任何一間?大學打算讀邊個國家,讀咩系?個個國家都唔同成績要求。

回覆 healthybaby 的帖子

同校以往有無人入到你目標的名牌大學?

學校的海外輔導升學服務做得好嗎?如果支援不足, 可能要求教升學顧問, 但好貴好貴

MC1128 發表於 18-1-25 16:46
回覆 healthybaby 的帖子

同校以往有無人入到你目標的名牌大學?

報英國大學应唔收家長錢,但報美國大學就可以好貴

考 DSE 中文是必修科,如果中文成績不如理想會拉低整體成績。如果讀 A level 則只須修讀三,四科自己的強項,全選 science subjects 也可以。所以讀 A level 對你女兒報名牌大學應該有著數。如果不想現階段出國,可考慮在香港轉往 Hong Kong Harrow 或 Kellet - 它們是少數有A level 讀的香港學校。

poonseelai 發表於 18-1-25 16:51
報英國大學应唔收家長錢,但報美國大學就可以好貴
好多地方要收錢 , 有不同的套餐可揀

修改PS

點樣整靚份申請表,增加成功機會(唔係由中六開始, 早至中三四已準備)

如果要面試, 更加不得了

利申:無幫襯過, 太窮, 聽聞而已

MC1128 發表於 18-1-25 17:23
好多地方要收錢 , 有不同的套餐可揀

修改PS

中三開始準備应講緊美國,英國簡單好多

英國 or 美國? 前者多數自己攪掂,後者好多 agent 做,朋友問過廿幾萬,唔捨得,最後大女入唔到Ivy League,佢話好後悔準備SAT 太遲,分數唔夠高。

細仔IB 滿分+ school head boy + 有份量人士 reference letter,入 Harvard。

另一個case 十幾年前,堂妹移民美國,佢話考SAT 有"秘密" private tutor 教,sports / music 要特別既 (佢打馬球),入到Ivy League,佢宜家以 alumni 身份 screen applications。

Chole 發表於 18-1-25 18:21
英國 or 美國? 前者多數自己攪掂,後者好多 agent 做,朋友問過廿幾萬,唔捨得,最後大女入唔到Ivy League ...

大部份 Ivy League+ 都唔係咁睇重 international students 嘅 SAT score (當然都要過 1400),最難的其實是表現全面的才能。

只想分享經驗。我兩個細路都有搵 consultant,英美兩面都有幫手申請。首先搵 consultant 幫手喺佢地同學堆之中都好普遍,只不過大家唔話比對方知罷了。第二,consultant 唔係萬能,一切好睇個細路本身有無"料"。第三,如果目標係Oxbridge又或者美國頂級大學,要知道競爭真係好大,因為要面對嘅係全球各地嘅精英。第四,我相信得唔得有時係講運,所以盡咗力就不用介懷。

bobbycheung 發表於 18-1-26 02:59
只想分享經驗。我兩個細路都有搵 consultant,英美兩面都有幫手申請。首先搵 consultant 幫手喺佢地同學堆 ...

贊成。Consultant 只能錦上添花,不能起死回生。

healthybaby 發表於 18-1-25 11:07
阿女在BAND 1 中學讀緊中四, PHYSICS 全級第二, BIOLOGY全級第一, 數學頭5名, 但中文都係大概拿到3, 研究過 ...
以你個囡嘅情況,如想有把握地入英國(或本港)名牌大學,最佳選擇就係轉讀 A-Levels (IB 會更加好,但你女兒不想)。唔想出國讀,喺香港都有啲international and local 學校有A-Level課程。甚至乎可以自修去考。好多好多自修成功的例子。