用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 GCSE Predicted Grade
go

GCSE Predicted Grade

請問predicted grade 準確嗎?我仔説學校會set低少少,到考真的時候會上一個Grade, 是真的嗎?有沒有過來人可分享?

但我有聽其他媽咪說是差不多一樣的,更有人說考真的時候會差過predicted 都唔定。

LiHing 發表於 18-1-24 18:47
請問predicted grade 準確嗎?我仔説學校會set低少少,到考真的時候會上一個Grade, 是真的嗎?有沒有過來人 ...

What’s the use of GCSE predicted grades? Or u mean GCE?

回覆樓主

Not for applying university or anything. I think it just gives you the idea how you are doing so far.  

我看字面我以為是學校估計學生考 GCSE 時的成績?

是否根據mock Exam results,我仔考sixth form 時有D學校都會問。

醒目開學勳章

LiHing 發表於 18-1-24 18:47
請問predicted grade 準確嗎?我仔説學校會set低少少,到考真的時候會上一個Grade, 是真的嗎?有沒有過來人 ...

阿仔份form order都有GCSE predicted grade, 通常比平時assesement的成績高一級, 除非是9. 不知道到實際考試時會否有偏差, 因為出年才考.

3b 發表於 18-1-25 09:07
阿仔份form order都有GCSE predicted grade, 通常比平時assesement的成績高一級, 除非是9. 不知道到實際考 ...

阿仔學校mock exam 後school report 有show exam results = predicted grades? 好似從無正式用PG 呢個term for GCSE.
其實大家唔洗太緊張,GCSE results 唔係咁significant, 對報大家影響唔係好大,反而中六mock exam 要考得好,攞高PGs 嚟報大學,GCSE 只係supportive.
我見阿仔有同學GCSE 考得非常好,all A*, 但到中六突然"pai"咗,GCE PG 得A 甚至B, 學校唔比報Oxbridge.

另一個thread 講英國學生壓力大自殺,真係幾得人驚。送仔女去外國讀書多數就係為咗避香港嘅考試讀書壓力,唔好忘記初衷就返轉頭呀。

回覆樓主:

AL成績當然是入U主要評估方式,但是因為改革後沒有AS level, 所以GCSE變相重要。如果GCSE考不好,升上sixth form亦相當辛苦。

Candice1128 發表於 18-1-25 10:12
AL成績當然是入U主要評估方式,但是因為改革後沒有AS level, 所以GCSE變相重要。如果GCSE考不好,升上sixth ...

我仔舊年報大學都已經無AS, 只得math 一科有,大學都係base on GCE predictions 嚟出offer. Even Oxford 出名要睇GCSE results 嘅,但都係part of assessment, Oxford 年年都有俾 offer 一啲GCSE results 唔靚嘅applicants.

回覆樓主

多謝大家的意見,我想問的是同 3b 一樣,因他的predicted Grade 非常一般,仲有幾個月就考真的,佢死話學校的Grade 嚴d,真考時會好d,唔知佢有無 “點” 我

回覆樓主

老實說,因家境一般,送他去外國讀書也很大負擔,去到見多識廣當然是好,但對成績也有要求,所以如此著緊,想知多點,身邊又無乜朋友送小朋友去讀書。

我仔考完mock先知predicting grade,mock分數咪可以反映到現階段的成績,仲有三個月左右先正式考,到真正時成績一定有進步。

醒目開學勳章

LiHing 發表於 18-1-25 14:21
多謝大家的意見,我想問的是同 3b 一樣,因他的predicted Grade 非常一般,仲有幾個月就考真的,佢死話學校 ...

Predict grade同assesment級數相差幾多? 阿仔12月的History只有5, 但predict是8, 不知道是否過往成績較好, 只是今次失手, 所以學校仍然比8

醒目開學勳章

Ruby1219 發表於 18-1-25 09:42
阿仔學校mock exam 後school report 有show exam results = predicted grades? 好似從無正式用PG 呢個term ...

對阿仔來講,不用讀中文已經減輕了很多壓力。

講開大學, 我反而想知日後大學錄取學生的成績要求, 過往是3科成績達A或A*, 不知道以後是否以8做基本要求, 9係錦上添花?

醒目開學勳章

LiHing 發表於 18-1-25 14:44
老實說,因家境一般,送他去外國讀書也很大負擔,去到見多識廣當然是好,但對成績也有要求,所以如此著緊, ...

明白為人父母的心情,或者同house parent聯絡, 問下意見!?

LiHing 發表於 18-1-25 14:21
多謝大家的意見,我想問的是同 3b 一樣,因他的predicted Grade 非常一般,仲有幾個月就考真的,佢死話學校 ...

我諗間間學校唔同,呢度嘅家長未必答到你,不如直接問housemaster or 老師?

我仔當年中三學校叫佢提前考gcse german, 但係佢mock 考C, 我問老師不如唔好比佢考住,老師話佢只要肯努力catch up 返應該無問題, turn out 佢考得好好。我覺得老師最清楚可以話俾你知佢情況,mock 就俾小朋友認清自己嘅improvement area.

回覆樓主

咁都係,我都要問淸楚,我個仔好老定咁,好似覺得到時會ok, 小朋友想法,我不想他掉以輕心。

LiHing 發表於 18-1-25 15:59
咁都係,我都要問淸楚,我個仔好老定咁,好似覺得到時會ok, 小朋友想法,我不想他掉以輕心。
...

我諗你最好specific 啲同阿仔同mai老傾,佢想攞咩成績,你想佢咩成績,老師覺得佢能力去到邊。。
而家離考試仲有好多個月,唔洗擔心。

我仔都係考完MOCK出PREDICT GRADE, AGENT話學校都會按PG考慮收唔收返阿仔升A LEVEL, 考得太差未必有得升, 會叫你要搵定第二間. 考得好的話就出埋OFFER, 再出CAS比你搞VISA, 唔洗等到GCSE8月出成績先再搞VISA喎, 所以我都要阿仔唔可以HEA考.

回覆樓主

吓?咁恐佈,考得唔好無得升 A level??

如果Sixth form想轉校,PG, mock exam就好重要。學校係會參考呢個成績決定有無得申請