用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 數學和英文好?
樓主: andywmama
go

數學和英文好? [複製鏈接]

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

1998Ruby1998 發表於 18-2-8 19:24
回覆 Acatmom 的帖子

睇你係本身英文勁,定係你係操練靠 grammar 果種「叻」。
同義詞真係有用? 我剛剛請咗位NET, 佢就係叫我哋要用thesaurus字典, 話可以查一個字, 引申好多字學到, 但阿妹盲字唔識一個............................好似急進咗D咁.................

little_yolky 發表於 19-2-25 15:59
同義詞真係有用? 我剛剛請咗位NET, 佢就係叫我哋要用thesaurus字典, 話可以查一個字, 引申好多字學到, 但阿 ...

同義詞尤其到中學好重要,老師睇你篇作文用黎用去都係果幾隻字,真係唔想睇....
就比如初小寫 I am happy, he said they said 冇問題,但到高小仲只係識用 happy 用 said 就真係唔多得,作文冇分加。
但記得你細女好似唔止認字不足,行文通順嗎?唔同順我就唔建議咁快要學同義詞,搞掂句子先。
不如叫你個 NET 作文果陣俾 4-5 個新字佢揀 (例如 overjoyed, whisper, giggle),用兩三次,就會入腦。我都係用呢個方法幫小朋友同 BB 字 say goodbye

1998Ruby1998 發表於 19-2-25 16:08

同義詞尤其到中學好重要,老師睇你篇作文用黎用去都係 ...
唔好話英文, 佢連中文都咁衰, 睇到老師把火, 圈住個相同既詞, 叫佢唔好重覆用咁多。阿妹我真係唔知點算, 佢連基本既字都仲未識。

little_yolky 發表於 19-2-25 16:22
唔好話英文, 佢連中文都咁衰, 睇到老師把火, 圈住個相同既詞, 叫佢唔好重覆用咁多。阿妹我真係唔知 ...

莫生氣,慢慢黎。供詞供多兩三次就會識用。

回覆 Vanessatyl 的帖子

Kris Lau不好,學生成績好只因學生本身全是名校生,資質較好。補calvin sun最好

回覆樓主

沙田致臻!我是過來人,以前數學不好,初中開始補,dse考到5,中學考過九十幾分

醒目開學勳章 王國長老

版主按:含有PM回文,請看基本版規第一項
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~
‹ 上一主題|下一主題