用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國讀大學
go

英國讀大學 [複製鏈接]

1    0    0    0

幾時申請都得,不過唔好太遲因為好多人要搞簽證。

中六可以開始申請 UCAS,最遲 5 月申請。

不如睇下 UCAS timeline:

https://www.ucas.com/ucas/events ... duate/type/key-date

I don't think that UK universities require deposit.  You may apply according to the normal timeframe (depending on whether you are applying Oxbridge or Medicine) and get the conditional offers first.

我女明年考DSE, (我也是想DSE放榜後才決定會否過英國讀大學)
我想她今年考國際認可的英文試,
請問ILETS可以嗎?

回覆 YanYan0116 的帖子

Ielts 係國際認可。

1998Ruby1998 發表於 18-1-26 17:49

Ielts 係國際認可。
多謝你咁快回覆

我又想問, 係咪今年要開始去教育展搵下資料, 睇下自己成績可以有什麼學校選擇..

首先要清楚自己想讀咩科。例如如果想讀 Maths,Warwick、Imperial、UCL 等係數學呢方面較出色/認受性高嘅大學會需要選修科 5*5*5*,然後主科不可低於 4 or 5,然後其他一線大學(例如 Russell Group)則應該要求選修科 555 或者 554。呢 d 可以參考 League Table 嘅大學個別學科排名,去一間一間大學學系網頁到睇門檻,AAA 大約等於 555,如此類推。留意有 d 學系/大學可能唔接受 「2 科選修科+ 1 主科」 呢個門檻搭配。
當然同樣這些在教育展可以知道,但係唔係每間心儀大學都會係教育展出現。如果你先上網做資料搜集,剔除邊 d 唔適合,到時候去教育展查詢會更加有效率。

1998Ruby1998 發表於 18-1-23 18:34
幾時申請都得,不過唔好太遲因為好多人要搞簽證。

中六可以開始申請 UCAS,最遲 5 月申請。 ...
最好1月中前

回覆樓主:

視乎樓主到時想你揀人定人揀你,international students 無截止申購日期,但英國本土生1月中截止,大部分大學会陸續出offer。所以理想做法是1月中前申請心儀大學,有offer在手到dse放榜再決定去唔去,如到放榜後才申請,選擇会少亦未必是你心儀的。英國大學過百間,科目又多,南北學費消費又不同,最好自己事先做定功課才去教育展,就如1998'Rudy1998所講咁

YanYan0116 發表於 18-1-26 17:44
我女明年考DSE, (我也是想DSE放榜後才決定會否過英國讀大學)
我想她今年考國際認可的英文試,
請問ILETS可 ...

我孩子也是2019年入大學(希望), 27同28号英國文化協會在湾仔会展有教育展,有講座介紹IELTS及其他,可去英國文化協会網頁看看講座時間表

1998Ruby1998 發表於 18-1-26 18:06

首先要清楚自己想讀咩科。例如如果想讀 Maths,Warwick、Imperial、UCL 等係數學 ...

唔該曬

YanYan0116 發表於 18-1-27 07:32
唔該曬

http://student.hk/site/?q=article/2314

呢到話UCAS 9月接受申請

YanYan0116 發表於 18-1-27 11:17
http://student.hk/site/?q=article/2314

呢到話UCAS 9月接受申請

係呀,19年入英國大學,18年9月可以開始申請, 所以而家要做準備
‹ 上一主題|下一主題