用戶登錄
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一派位填表前瞻  拆解熱門聯繫學校「大抽獎」成功率 ...
發新帖回覆
go

小一派位填表前瞻  拆解熱門聯繫學校「大抽獎」成功率

小一統一派位(俗稱大抽獎)將於2月3日至4日遞交表格,統一派位的結果將於今年6月公布。適逢龍年出生率高企,小一派位成功率估計會較往年低。小一「大抽獎」的填表又何策略,是否應該繼續搏熱門學校?

首先重溫去年11月公布的小一自行派位結果,42.2%學童成功獲配學位。根據教育局資料,在自行分配學位階段中不獲取錄的兒童,下月要填表參加統一派位,父母可以根據校網選擇心儀的學校,電腦會編號碼,再由號碼先後順序決定成功率。

TOPick歸納自行分配學位結果的資料,至少有42間學校在自行派位階段都出現超收學額,當中不少更是深受家長歡迎、有聯繫中學的官津小學,「大抽獎」的中獎率或大幅降低。

從上表可見,位於14校網的香港嘉諾撒學校,其聯繫中學為Band1英文中學的嘉諾撒書院,該校於第一階段「自行分配學位」超收情況最嚴重,超收25個學生。根據教育局的資料顯示,嘉諾撒學校的學位總數為180個,自行收生已經錄取了115人,估計統一派位的學額僅剩下65人。

此外,浸信會沙田圍呂明才小學、保良局錦泰小學、馬頭涌官立小學及沙田崇真學校等受歡迎的聯繫小學,分別抄手11人至23人不等。

超收學額為何會影響大抽獎?

根據現行的小一入學制度,在自行收生階段(俗稱計分制),學校至少要錄取50%的學額,當中30%要預留給「甲類」申請人(俗稱世襲生或必收生),包括教職工子女、在讀學生的弟妹等。

正常情況下,自行派位超收人數愈多,學校的總學額不會因此增加,變相令「大抽獎」學額減少,減少「大抽獎」中獎的幾率。

浸信會沙田圍呂明才小學總學額有150個,原本預計自行收生階段及統一派位學額各佔50%,即75個。浸信會沙田圍呂明才小學在自行收生階段已經錄取了99個學生,「大抽獎」的配額就只剩下51個。

其他學校的超收情況。

由於自行收生階段,每個學生只能往一間小學遞交表格,父母往往會將表格遞交往最心儀的小學,搏被錄取的機會,因此交表人數愈多,學校愈受歡迎,競爭也愈大。在「大抽獎」階段,這批家長極大機會將最心儀的小學放在甲部或乙部首選。

「一條龍」VS「直屬」VS「聯繫」

為何有聯繫中學的小學特別受歡迎?根據教育局制定的中學學位分配辦法,全港小學與中學有「一條龍」、「直屬」及「聯繫」三種不同的關係。

「聯繫學校」是指經中學校方扣除重讀生及自行分配學位後,可最多保留餘額 25% 學位予其聯繫小學的學生, 每間中學可以聯繫多所小學。

以港島區傳統名校皇仁書院為例,除了灣仔區軒尼詩道官立小學外,皇仁書院與東區的「愛秩序灣官立小學」、及灣仔區的「軒尼詩道官立小學(銅鑼灣)」同樣有聯繫關係。

要注意的是,由於教育局的指引只是提供最多保留預額,但學校因應情況,未必會保留足25%的學位,所以家長須留意每年教育局公布的數據。

至於直屬學校,每年會預留85%學位給直屬小學;「一條龍學校」,即小學和中學結合成「一條龍」,只要小學成績達到中學基本要求,小六畢業生毋須考試或參加升中派位,便可直升「龍」內的中學。

elbar 發表於 18-1-23 17:11
小一統一派位(俗稱大抽獎)將於2月3日至4日遞交表格,統一派位的結果將於今年6月公布。適 ...

佢地連D學校會係統一派位扣埋留班位都唔知
我唔係正常家長, 又唔係怪獸家長, 咁算乜呢? 唯有叫自己做異形家長啦! 哈哈哈!
*** 我係: 得罪人多, 稱呼人少, 膚淺又現實既數據佬兼異形家長 ***

咁...即是D料又係唔實....

Felix223 發表於 18-1-23 17:44
咁...即是D料又係唔實....

DPS, 通常又會再扣起一班一個留班位,即係實際得番 20-2=18個位

灣仔3大女校同St Joe一樣,所以年年無超收,3大女校都只有56個位(60-4), St Joe只有70個位(75-5)

仲有不少學校會咁做, 如LS, MCS .......
連呢D基本資料都唔知又扮專業...... 唉!

仲有 「一條龍」VS「直屬」VS「聯繫」

解釋又係唔update兼有錯

Felix223    發表於 18-1-23 17:55
我唔係正常家長, 又唔係怪獸家長, 咁算乜呢? 唯有叫自己做異形家長啦! 哈哈哈!
*** 我係: 得罪人多, 稱呼人少, 膚淺又現實既數據佬兼異形家長 ***

其實今年缺位情況咁嚴重,教育局已經四圍咁撲位,點解仲容許學校扣起留班位而唔拎出黎抽呢?應該今年唔准小一學生留班,所以中英數唔合格既都可以試升。

se6b03 發表於 18-1-23 17:56
其實今年缺位情況咁嚴重,教育局已經四圍咁撲位,點解仲容許學校扣起留班位而唔拎出黎抽呢?應該今年唔准小 ...

咁又無可能?邊有學校預知一定無人留班㗎?

se6b03 發表於 18-1-23 17:56
其實今年缺位情況咁嚴重,教育局已經四圍咁撲位,點解仲容許學校扣起留班位而唔拎出黎抽呢?應該今年唔准小 ...

上年幾間原本派咗8-1X班既短命小學, 最後咪又係開得4/5班左右......

位一定夠, 只係差在派去邊同係咩學校啫!

版主 醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 18-1-23 18:01
上年幾間原本派咗8-1X班既短命小學, 最後咪又係開得4/5班左右......

位一定夠, 只係差在派去邊同係咩學校 ...

佢有責任要原區安置丫嘛
派左,家長唔要寧願老遠返學,就唔關佢事啦(拿,總之我有offer過,無欠你架)

版主 醒目開學勳章

回覆樓主

其實每年都講足幾個月超收超收超收,覺得無咩意思。
只避開超收果間就可以增加入學率?以12網為例,軒官超收呀,咁揀mps係咪勝算大d? 揀軒銅好過揀軒官?咁又其實軒官競爭幾大?mps/軒銅又競爭幾大?根本參考價值係minimal

Charlotte_mom 發表於 18-1-24 07:15
佢有責任要原區安置丫嘛
派左,家長唔要寧願老遠返學,就唔關佢事啦(拿,總之我有offer過,無欠你架)
...

如果真係諗原區安置,就唔會攪同隔離校網借位呢種玩意。

而且有D校網,同區都學校都可以攪到人唔想返學,好似得兩間小學既99網,一間係愉景灣,一間係坪州。

住愉景灣既學生,會唔會寧願去東涌返學呢?

Charlotte_mom 發表於 18-1-24 07:19
其實每年都講足幾個月超收超收超收,覺得無咩意思。
只避開超收果間就可以增加入學率?以12網為例,軒官超 ...

咪係,灣仔3大女校,MCS, St Joe等年年無超收, 咁應該唔算受歡迎,競爭應該唔大先啱

版主 醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 18-1-24 07:54
如果真係諗原區安置,就唔會攪同隔離校網借位呢種玩意。

而且有D校網,同區都學校都可以攪到人唔想返學 ...

係坪洲嘅會返愉景灣(應該無倒轉掛!)。我識人住坪洲,係日日搭船去愉景灣,坪洲嘅連坪洲人都唔揀

事實係,校網有咩只能揀咩。18網家長夠望住港島北d學校流晒口水,但校網就係咁玩

Charlotte_mom 發表於 18-1-24 08:13
係坪洲嘅會返愉景灣(應該無倒轉掛!)。我識人住坪洲,係日日搭船去愉景灣,坪洲嘅連坪洲人都唔揀
...

其實原因可能係:坪州間小學,中學網係離島NT9,但愉景灣間小學,中學網係中西區HK1

版主 醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 18-1-24 08:18
其實原因可能係:坪州間小學,中學網係離島NT9,但愉景灣間小學,中學網係中西區HK1
...

你岩!
又係校網闖嘅禍
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊