用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德信中學 是否band 3?
go

德信中學 是否band 3? [複製鏈接]

4    0    0    0

MacMacMa 發表於 18-1-23 12:09
朋友兒子呈二考100/128
如大抽獎不理想,想叩德信中學
定林大輝会好D?
德信是b2男校,大部份收b2生,但小朋友若英文好可以試下。林大輝就是b3直資,收2尾至b3生多。

MacMacMa 發表於 18-1-23 18:32
知唔知通識是否英文?
通識以中文教學

洋蔥頭媽咪 發表於 18-1-23 12:20
德信是b2男校,大部份收b2生,但小朋友若英文好可以試下。林大輝就是b3直資,收2尾至b3生多。
...

不過德信既成績不見得比坊間評為B2C既津中好

Arabellahk    發表於 18-1-23 22:39
王家爸爸    發表於 18-1-23 19:00
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-23 18:45
留意第18頁,係公佈2率,應該都有B2C,即使無都應該頗接近。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-1-23 12:20
...

請問有冇聽過德信盃?呢個比賽認受性高嗎?http://www.tsss.edu.hk/MathTech/taksuncup/1718Inmain.html

Saracl 發表於 18-1-23 19:12
請問有冇聽過德信盃?呢個比賽認受性高嗎?http://www.tsss.edu.hk/MathTech/taksuncup/1718Inmain.html
冇留意呢個,唔太清楚

洋蔥頭媽咪 發表於 18-1-23 20:01
冇留意呢個,唔太清楚
Thanks!

hkpapa852 發表於 18-1-23 18:45
若論 Dse 成績,此校呢幾年的確一般,不過我覺得去到band 2,選校重點已非只看成績。德信算是一間不錯學校,地方夠大設施多,千禧校舍,而且英語教學,對於成績未達B1而又想英語教學嘅學生颇吸引,學校口卑不差。識人响入面讀緊,須然成績不算很好,但普遍學生品行良好,校長老師都關愛學生。

按 Schooland 的資料,是2A。 但個人覺得應是2B。

https://www.schooland.hk/ss/

5tgb    發表於 19-3-1 13:57

德中真係好關顧學生, 成績唔好, 但品行一定要好, 尤其男仔, 校長好好人

Miffy-miffy 發表於 18-1-23 21:37
按 Schooland 的資料,是2A。 但個人覺得應是2B。
https://www.schooland.hk/ss/

我對 Schooland 的資料有保留。Schooland 評以下直資與 EK & 我心目中有落差。

中華基督教青年會中學: 1C  高過 香港青年協會李兆基書院: 2A

中華基金中學: 1B

小時了了 發表於 18-1-23 22:22
我對 Schooland 的資料有保留。Schooland 評以下直資與 EK & 我心目中有落差。

中華基督教青年會中學: 1 ...

以成績計,青年會最多只有2B水平,中華基金應只和李兆基相約
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-24 07:48
以成績計,青年會最多只有2B水平,中華基金應只和李兆基相約
中華基金不是band 1?

artroboy 發表於 18-1-24 08:16
中華基金不是band 1?

中華基金過去4/5年既3322率都只有5x% - 6x%, 升讀local degree亦只有2x%-3x%,是否有B1中學水平就自己衡量一下了。

hkpapa852 發表於 18-1-24 08:21
中華基金過去4/5年既3322率都只有5x% - 6x%, 升讀local degree亦只有2x%-3x%,是否有B1中學水平就自己衡量 ...
會唔會係因為之前係派位直資原故?

artroboy 發表於 18-1-24 08:29
會唔會係因為之前係派位直資原故?

每間直資中學成績唔理想都一定有漂亮既原因,有時間的可睇遠D,睇吓所謂既原因是否會隨時候改變。
‹ 上一主題|下一主題