用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 關於聖瑪加利,基督教崇真,福建中學
go

關於聖瑪加利,基督教崇真,福建中學 [複製鏈接]

關於聖瑪加利,基督教崇真,福建中學如果不考慮學費及地點,從校風,語言環境,BANDING , 老師關愛幾方面,有家長可以分享一下嗎?

我自己收集的資料如下:

校風:
崇真 > 福建 > 聖瑪加利
語言環境: 聖瑪加利 > 崇真 = 福建
BANDING:
福建 > 聖瑪加利 > 崇真
老師關愛:崇真 > 福建 = 聖瑪加利
   1    0    0    1

個人吾太鍾意聖瑪加利, 你放學時間到學校附近睇睇, 曾見過吾係中國人果批男女一對一對行, 見過個男的拎住一朵花比隔離個女(同校但吾係中國人, 仲要著住校服), 當日吾係情人節 !!! 頭髮, 校服亦吾多整齊, 校風可見!

咁其他學校都有, 防不勝防, 自己考慮吧!

語境指邊方面? 普通話可能基崇同福建差不多,根據已升中嘅同學仔反映英文福建應該比基崇弱。
其實揀中學仲有好多考慮,近唔近屋企,宗教等,例如基崇最出名有佢嘅12門徒計劃,基督教家庭當然 welcome, 非信徒家長有可能抗拒。小朋友自己感覺亦好重要,我本人喜歡基崇,12月已註冊,但當收到另一 offer,我仔立即表明要我去取消基崇個位,咁唔代表學校唔好,只係小朋友心中也有喜好

回覆樓主:

我地無宗教信仰,可以搬屋就近上學。小朋友不是太喜欢祟真,但老师就話崇直學生乖D,聖瑪英文語境好D,福建英文弱D。
小朋友現在小學似聖瑪,有不同國籍學生。白話和普通话好好,所以我地想佢係好D既英語語言環境讀書。佢喜歡打籃球,福建籃球好出名。基崇校风好,學壞相對會細D。

好矛盾!

bluefriend 發表於 18-1-23 08:41
我地無宗教信仰,可以搬屋就近上學。小朋友不是太喜欢祟真,但老师就話崇直學生乖D,聖瑪英文語境好D,福建 ...

如果著重英文語境同成績, 應該選聖瑪加利

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

福建:運動及DSE成绩好,去年我親身致電學校,學校回覆高中有中文班,原來唔係全英中學,今年有無改就唔知喇

崇真:関愛及初中小班教学

聖馬:去年出席佢簡介会,简介会中校長講非常重視語文,唔单止英文,什至欧洲語言,初中課程要學多一种外語

小時了了 發表於 18-1-23 09:33
福建:運動及DSE成绩好,去年我親身致電學校,學校回覆高中有中文班,原來唔係全英中學,今年有無改就唔知喇 ...

如果聖瑪同李國寶比較呢?

bluefriend 發表於 18-1-23 13:01
一次過睇晒大部份直資banding

Michelle_Hung 發表於 18-1-23 08:02
語境指邊方面? 普通話可能基崇同福建差不多,根據已升中嘅同學仔反映英文福建應該比基崇弱。
其實揀中學仲 ...
基崇英文比福建好, 真的嗎?  

crazyhippo 發表於 18-1-23 08:00
個人吾太鍾意聖瑪加利, 你放學時間到學校附近睇睇, 曾見過吾係中國人果批男女一對一對行, 見過個男的拎住一 ...
曾經喺銅鑼灣鬧市見有間名女中嘅學生著住校服拖住嗰男仔, 個男仔仲要粗口橫飛。雖然都知喺個別例子, 但嗰刻難免影響外人對學校觀感。

bluefriend 發表於 18-1-23 13:01
李國寶我無親身了解過,其他網友答會準確啲。

ok3 發表於 18-1-23 16:50
曾經喺銅鑼灣鬧市見有間名女中嘅學生著住校服拖住嗰男仔, 個男仔仲要粗口橫飛。雖然都知喺個別例子, 但嗰刻 ...
哈哈, 去年在决定讀边间時, 都有网友提醒類似事情, 但最后都决定了這间...
可能比較好运, 我一星期約有一天会去接小朋友放学, 過去半年, 還未发現以上情况. 相反, 有次向荃灣某间名創優品, 景然见到三个同学在買野, 當下留意注, 全程約五分中, 佢地之间有講有笑, 態度几好, 冇追逐冇大聲嘈, 三个都係人样, 但全程 native English. 我估約S4或S5.

暫時還沒後悔, 但對中文科有点担心.

twhkleung 發表於 18-1-23 17:08
哈哈, 去年在决定讀边间時, 都有网友提醒類似事情, 但最后都决定了這间...
可能比較好运, 我一星期約有一天 ...
你講緊銅鑼灣嘅名女直? 我講緊嗰間係津中嚟, 學校唔係喺銅鑼灣。只係我喺銅鑼灣見到佢地啫!

又或都係米我要求低呢? 在我泥講, 曳同壞係兩樣嘢, 好似我小朋友咁, 你唔好講錯野, 否則一定會challenge你, 你只可以用道理說服佢, 權威係冇用的! 而我见的同学, 大都不是像周星馳口中的"番薯"果類形.
記得上次家長日, 老師話我小朋友的自主力只是相當於他們的小三/四左右, 我當時都几surprise. 但后來都感受到, 佢地係希望教d小朋友很能獨立和有主见的. 像今年6月, 我小朋友会跟老師和其它同学一起去歐洲某非英語國家十几天, 会單獨住响當地家庭和跟當地姊妹中学一起上課. 咁又真係如果一个中小生, 自理和獨立能力差d, 其实又其係会凢担心! 呵呵

ok3 發表於 18-1-23 17:27
你講緊銅鑼灣嘅名女直? 我講緊嗰間係津中嚟, 學校唔係喺銅鑼灣。只係我喺銅鑼灣見到佢地啫! ...
Oh, 以為講緊SMC 聖瑪加利添... Sorry!  我搭錯線...

twhkleung 發表於 18-1-23 17:30
又或都係米我要求低呢? 在我泥講, 曳同壞係兩樣嘢, 好似我小朋友咁, 你唔好講錯野, 否則一定會challenge你, ...

好大挑戰喎

twhkleung    發表於 18-1-23 18:00
其實係一家四口子

bluefriend 發表於 18-1-23 00:49
關於聖瑪加利,基督教崇真,福建中學,如果不考慮學費及地點,從校風,語言環境,BANDING , 老師關愛幾方面 ...
基督教崇真

chanwendy 發表於 18-1-23 14:34
基崇英文比福建好, 真的嗎?
我係崇小國際部家長,2間都有師兄姐升讀(福中幾鍾意崇小國際部學生,貪佢地英文好),感覺上當然福建 banding 好啲,但英文真係只會上英文堂用,同學間少講。崇小學生平時傾計都係慣用英文,所以上到基崇都帶住哩種文化

twhkleung    發表於 18-1-23 23:39

Michelle_Hung 發表於 18-1-23 23:20
我係崇小國際部家長,2間都有師兄姐升讀(福中幾鍾意崇小國際部學生,貪佢地英文好),感覺上當然福建 bandin ...

請問國際班同普通班有咩分别?
我見學校唔太多英文net teacher。

你話中文有D担心係指程度太浅或太深或學校支援不足?
另外同學仔之間多用咩語言溝通呢?
我見學校有接近20個外籍老師,請問咩科目係外籍老師教?
‹ 上一主題|下一主題