用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解有D人仔女讀唔到書?
樓主: yesthomas
go

點解有D人仔女讀唔到書?   [複製鏈接]

greentea000 發表於 18-1-25 13:19
我12月都炒左一個助工,佢重點高中+名牌大學+主動+勤力。但係佢毫無安全意識,又唔跟工作守則,自己自創一 ...
其實你有無講返個死因俾佢知, 等佢知道自己有乜問題, 都係上咗寶貴既一課。

little_yolky 發表於 18-1-25 13:27
其實你有無講返個死因俾佢知, 等佢知道自己有乜問題, 都係上咗寶貴既一課。 ...

每個月都有個人總評俾返佢地,仲會一對一談話。

ANChan59 發表於 18-1-25 13:21
我唔知读完法律,未有PCLL,未有实战经验的,是否勝任去审核你指的大合约!

唔知有冇PCLL, 我估係冇,風險管理部都有呢種人材.

我哋所謂大合約係千幾萬美金以上.

又唔好話, 次次都提出一大堆野,要修改,俾佢哋煩死,  有冇用就唔知啦.

IloveJJ 發表於 18-1-25 13:28
因為佢唔夠謙卑,唔識反思自己做得好唔好?無配合老闆要求!

佢N多優點都抵唔返無安全意識一個缺點

ANChan59 發表於 18-1-25 13:17
我估入唔到PCLL,求其揾份工作,高不成低不就。
請教, 點解入唔到PCLL, 都可以讀法律碩士呢?

IloveJJ 發表於 18-1-25 12:59
你係咪想講「前途似錦」?定真係「前途似咁」呢?
我無寫錯字

Soundervolt 發表於 18-1-25 00:35

我有個朋友白手興家,身家用億計,但佢讀書成績十分差 ...
上一輩好多冇乜學歷, 但憑自身勤力搵到二餐做老細既人, 差不多都叫後生仔要讀多啲書.

IloveJJ 發表於 18-1-25 13:57
點解呢?法律前途好差咩?
唔好要我係度講政治啦

like_travel    發表於 18-1-25 14:23

IloveJJ 發表於 18-1-25 13:53
佢無安全意識,就係因為佢無留意到自己工作既環境同需要,你一定有講過話過佢,咁佢自己如果有反思,知道 ...

負責帶佢地既唔係我,我無同佢地有接觸,但有留意下月評"特出"果D。佢師傅有同佢求情,話基本條件好好,希望俾個文職佢。我同其他兩個同事都反對,佢考入來用左行動組名額,轉職又佔用一個文職名額,一個人佔用兩個位!

我有睇返佢三次筆試卷,全部正常。佢既安全意識只限紙上談兵,一落手落腳做就另一回事,佢話自己咁係靈活變通!

October. 發表於 18-1-25 13:54
請教, 點解入唔到PCLL, 都可以讀法律碩士呢?

Just checked HKU LLM, the admission requirement only need 2nd class honour of LLB.

October.    發表於 18-1-27 11:25
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

October. 發表於 18-1-25 13:42
唔知有冇PCLL, 我估係冇,風險管理部都有呢種人材.

我哋所謂大合約係千幾萬美金以上.

"有呢種人材" - Really   talents ?!

Risk Management is interesting, even in banking industry, no need to have RM background and experience as Risk Analyst. So how effective is the RM ???
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

greentea000 發表於 18-1-25 14:16
負責帶佢地既唔係我,我無同佢地有接觸,但有留意下月評"特出"果D。佢師傅有同佢求情,話基本條件好好, ...
Hopefully not involved in High Speed Train and KZM bridge projects  

greentea000 發表於 18-1-25 13:35
每個月都有個人總評俾返佢地,仲會一對一談話。
點解個個月講完, 都仲唔改善..................俾人炒咗仲問點解...............

我之前炒咗個菲姐, 佢响agent度都喊晒:我今日無做錯嘢呀!真係救命。

回覆 greentea000 的帖子

其實,可唔可以話佢高智低能,定係自認聰明不可一世呢?

‹ 上一主題|下一主題