用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解有D人仔女讀唔到書?
樓主: yesthomas
go

點解有D人仔女讀唔到書?   [複製鏈接]

回覆樓主:

自己冇興趣讀書,點解咁辛苦去讀?行行出狀元?

asweetmom 發表於 18-2-11 09:19
老師對創意大兒子的作文評語如何呢?老師有看得出他的創意嗎?還是純粹認為他文法和修辭不過關?
...
因為我地學校是比較開放, 除中文比較嚴謹, 字體不好(非錯)已扣晒分,  英文是可以自由的, 而英文一向少formal 作文, 通常是open式的creative writing , 所以英作冇太大問題.  反而所有科的長答, 包括General studies 都可以是英文長句, 其實個答案好factual / basic 已可, 太離經叛道冇好處.  所以我日日夜夜提佢好多野,自己空的時間創意多點都得.   但是遇上功課考試類基本答題,  跟左人地個要求先, complete sentense 答時要抄就抄, 而且要抄得齊抄得足,  想來想去想變化, 得個C都冇用.  

IloveJJ 發表於 18-2-11 10:17
我用手機懶打字嘛!
我既創意高人士,係指做生意、做發明、做研究既人。佢哋要有破格思想,創意同創造力  ...
我覺得無論創意有幾高, 有條理是在群體生活中必要的. 冇條理的人其實是唔止影響自己, 更影響大隊, 當然如果是從事單獨行事的生意同工作如(blogger etc..), 影響會細些, 但世上有幾多呢D工種.
如做數般的一步步做對唔喜歡follow rule 的人真是折磨, 近日抽睇功課, 我驚見Math功課有個C (佢平時通常A) , 原是就是不跟程序, a+12=b  =>   a+12-12=b-12   =>  a=b-12 呢類要做齊3步, 只做頭尾唔得,
好多高小的數學要求都一樣(有許多多餘左的步驟) , 老實說我唔係好認同, 但學校要求就應該要跟足, 到中學應該可以直去答案, 少D無謂野

HaYi 發表於 18-2-11 13:29
我覺得無論創意有幾高, 有條理是在群體生活中必要的. 冇條理的人其實是唔止影響自己, 更影響大隊, 當然如果 ...

你舉例果題數。。。

寫哂三步係確保細路們知道自己做緊既野係什麼意義,唔係所謂“調左調右”。

小學要細路咁做有佢正面意義。

IloveJJ 發表於 18-2-10 20:17
其實你絕對係一個有條理既人,我感覺你係唔欣賞有創意既人。我其實都係一個有條理既人,不過我份人好鐘意 ...

有條理係指有系統咁管理。跟所謂創意無直接矛盾。

循規蹈矩就跟創意有矛盾。當然唔等於循規蹈矩就沒有創意,雖然較難做到頂級。

現在潮流講創意,變得循規蹈矩一文不值。後者成功率較高,始終無論創意還是領袖,唔係需要大量呢種人。

retriever 發表於 18-2-12 15:06
你舉例果題數。。。

寫哂三步係確保細路們知道自己做緊既野係什麼意義,唔係所謂“調左調右”。
我覺得初學要如此寫足都明原因, 做多幾題下下要寫足就唔係有咩意義, 抄來抄去,   我識有些上左中學數學都仍照做晒多(餘)步, 拖慢晒, 有點頑石之感.   

HaYi 發表於 18-2-12 19:16
我覺得初學要如此寫足都明原因, 做多幾題下下要寫足就唔係有咩意義, 抄來抄去,   我識有些上左中學數學都仍 ...

我老公説當年老師也要求他們寫很多他們認為不必要的步驟,但當老師出示會考的marking scheme,便沒有人有異議了。

IloveJJ 發表於 18-2-12 15:36
有創意本身同有條理係無矛盾,但我覺得人性大部分只傾向一邊。

另外,認同唔需要大量有創意既人,因為只 ...

性格是否天生這個問題,其實和適應社會還是改變社會有些類似。

brother4 發表於 18-2-11 11:09
自己冇興趣讀書,點解咁辛苦去讀?行行出狀元?

在強制教育那九年,不讀書能打甚麼工?

asweetmom 發表於 18-2-12 19:50
性格是否天生這個問題,其實和適應社會還是改變社會有些類似。

性格是天生但后天的努力更加重要

asweetmom 發表於 18-2-12 19:53

有很多介绍少少如勞工處有青少年見習就業計劃,職業訓練局有學徒計劃,中南厨藝等,另考慮做老板網上公司

Sophie0804 發表於 18-2-12 20:13
性格是天生但后天的努力更加重要

後天的努力是指改變性格嗎?

asweetmom 發表於 18-2-12 19:47
我老公説當年老師也要求他們寫很多他們認為不必要的步驟,但當老師出示會考的marking scheme,便沒有人有 ...

呢個亦正係大家都接受,寫多一步嫌多寫少一步太少既理由。

asweetmom 發表於 18-2-12 22:43
後天的努力是指改變性格嗎?

心理學家講過,天生既叫性格,後天培養叫品性。無論點叫,實係有大部份可後天培養。

retriever 發表於 18-2-9 12:06
呢代著衫食野麻煩,都係我哋父母縱出來。
拿, 請工人姐姐有呢度好, 我兩個阿女已經久經訓練, 習慣咗:好又一餐, 唔好又一餐。

little_yolky 發表於 18-2-13 13:06
拿, 請工人姐姐有呢度好, 我兩個阿女已經久經訓練, 習慣咗:好又一餐, 唔好又一餐。 ...

唔請工人姐姐亦有度好,我兩公婆唔系屋企時,阿仔自己煮飯,自己食,洗埋碗。唔駛我理。

asweetmom 發表於 18-2-12 19:53

今日有新聞港大—年级生被踢出校,自己開網店起家,現有4000呎店鋪
‹ 上一主題|下一主題