用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 家吓讀書壓力好大
樓主: bobbycheung
go

家吓讀書壓力好大 [複製鏈接]

我見我仔間學校今年9月開學,已經有一個丫11反回Hk,
3個Y13轉校去讀  FOUNDATION COURSE, 所以真係難讀。全部都係香港學生
當中有情緒問題的
Hong Hong Ma  :-)

醒目開學勳章

jj100c 發表於 18-1-24 11:55
回覆 3b 的帖子

好似上年有D科目都轉左1-9評分,應該2019年會全部轉哂。(不肯定)但女year 9已讀緊新syll ...

即是今年9月讀Y12 or Y13 的同學 到左2019 A-LEVEL就會有1-9評分?

回覆 3b 的帖子

唔係。新A level玩法似以前香港A level。讀兩年然後考,唔會好似以前咁,可以先考AS level,餘下A level再考。課程用的英文,就算係理科,亦比GCSE深。
香港中四後去讀A level會比較吃力。如果原本英文麻麻地就更加吃力。

回覆 3b 的帖子

不如大學先去。宜家英國已經係新gcse同A level.學校Year 9已經教gcse課程,Y10去都要追讀返

醒目開學勳章

wloi 發表於 18-1-24 14:34
回覆 3b 的帖子

不如大學先去。宜家英國已經係新gcse同A level.學校Year 9已經教gcse課程,Y10去都要追讀 ...

我都有同佢講syllabus 不同以前, 但佢11月尾才搵agent, 好似得返1/2間學校比佢考試, 都未知有無學校收。 因為小朋友唔鍾意香港的教育制度, 所以想早些過去

老實講,如果讀到身體或精神出現問題,寧願佢唔讀好過。我覺得去外地讀書,要鼓勵d細路多d參加運動或其他活動,識多d人。不能夠如以往般死讀,只顧住學業成績而忽略了其他一切。初嚟報到,朋友少,又加上讀書壓力大,好容易出現問題,尢其是嗰d一向對自己成績要求高,又或者一向考第一嘅學生。佢地如果成績不及以往,好可能只會加倍努力,一日24小時死讀,而壓力亦會越來越大。

回覆樓主

我兒子今年考GCSE, 我覺得不太容易,我意思是,考4-6 A* 也還可,但考8-12 A* 那個程度,不是好易啊,尤其是今年eng Lang 同 eng Lit 都轉了1-9,所以我不明白為什麼有以前常聽香港的家長説GCSE 好易好易,是否自己的兒子不夠叻呢?

大家有沒有分享?

LiHing 發表於 18-1-24 18:36
我兒子今年考GCSE, 我覺得不太容易,我意思是,考4-6 A* 也還可,但考8-12 A* 那個程度,不是好易啊,尤其 ...
科科唔同,不能一概而論。最好係唔好聽人講,自己上網睇吓自己考嗰個 exam board 的 statistics。好似英文科咁,應考嗰d好多都係英國人,好難想像大多數香港人會覺得好容易攞到A*吧。如果細路第日讀IB, 就更加要睇清楚IB科目的statistics, 因為有些科目係好難攞高分嘅。

想問下大家,係咪大家比小朋友出去讀書,都能上到大學呢?如果讀得唔係太好,會有咩對策呢?

回覆 rba93 的帖子

當然不是一定入U,我仔身邊有香港和大陸朋友都上不到大學,有些repeat A level, 有些讀完A level 再讀Foundation入U, 有些Foundation 讀唔到就繼續Dip., 其實同香港學生一樣,很多路行。第一年去英訂機票的agent 講他很多客人都畢唔到業回來,而家聽得多,入到U亦有畢唔到業,大把名人二代都有。

noel2010 發表於 18-1-26 09:32

當然不是一定入U,我仔身邊有香港和大陸朋友都上不到大學,有些repeat A level, 有些讀 ...

因我見這裡啲post,好似大部分都係講啲小朋友點樣舖排入大學呀⋯⋯,所以覺得大家啲小朋友讀得好成功咁,但我個就連考學校試都考得唔係幾好

rba93 發表於 18-1-26 09:51
因我見這裡啲post,好似大部分都係講啲小朋友點樣舖排入大學呀⋯⋯,所以覺得大家啲小朋友讀得好成功咁, ...

孩子考GCSE嗎?應該考完mock exam. 針對弱項,自己再操下吧!出國後,更要靠自己懂得用功。加油!

英國讀書老師多是鼓勵,呀仔都是在大學才努力,溫書會通宵,但之前考試都唔知自己方向。

Candice1128 發表於 18-1-26 12:30
孩子考GCSE嗎?應該考完mock exam. 針對弱項,自己再操下吧!出國後,更要靠自己懂得用功。加油!
...
係呀!希望考完這次試,佢會真係再努力啲啦!

noel2010 發表於 18-1-26 13:24

英國讀書老師多是鼓勵,呀仔都是在大學才努力,溫書會通宵,但之前考試都唔知自己方向 ...
但你仔最後都成功,考入大學

rba93 發表於 18-1-26 13:46
但你仔最後都成功,考入大學
讀書幾時開竅真係好難講。但不用灰心,有志者一定都會事竟成。不過普遍嚟講女生比男生早熟,所以男仔唔知自己做緊嘜都唔出奇。牛津今年係有史以來比offer女生多過男生。睇嚟依個世界好快會變成係男人要求男女平等。

唔使咁灰,你個現只是考GCSE, 考完一個公開試,他自有領悟。

noel2010 發表於 18-1-27 10:05

唔使咁灰,你個現只是考GCSE, 考完一個公開試,他自有領悟。 ...
但我在這裡見你們啲小朋友個個都考得幾好,所以⋯,另外,想問foundation or diploma 是在咩時候讀呢?

有考完GCSE 讀Foundation 入U,有些AS 加foundation, A level 加Foundation, DSE 加Foundation, Foundation 唔得再入Dip一年,聽過Dip 唔得之後,repeat 另一學科Foundation 再來過。
那要視付孩子能力。
‹ 上一主題|下一主題