用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問有無測試知道小朋友強項/弱項, 從而作出栽培嗎? ...
go

請問有無測試知道小朋友強項/弱項, 從而作出栽培嗎? [複製鏈接]

小朋友今年K3, 5歲半, 暫時覺得佢運算較佳, 但數學分運算同推理範疇, 興趣班老師就覺得佢記性唔錯...

諗緊好無在數學方面加以培訓, 有這些測試嗎?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

(1)聽過有個DNA測試,分到強弱項,得好貴 (幾萬)
(2)又聽過皮紋都做到相關嘅野,但有人話信唔過
(3) 另一種,可能相學/紫微斗數都幫到手 (睇下有無某類活動較 "夾" )

但我一樣都無做過!(1) 公司以前代理呢個test,一單生意都無做過... 佢俾成本價我都唔做!
(2) 我以前上司係皮紋師/自然療法醫師/化驗師博士,佢話信個過,仲睇過我d手指 (跟住冷笑,唔講野),我唔鍾意呢個人,唔信呢樣野
(3) 呢個近d,有朋友用呢樣野搵緊食,但我好衰,佢建議過,但無時間俾仔去學 (我覺得仔唔會鍾意)

恐龍家

小曳人 發表於 18-1-22 14:27
(3) 另一種 ...

(2) 和 (3) 都很相學

是咁的, 我仔學左年多珠算, 宜家識加減乘除同點數加減, 我唔知算唔算係有數學天份, 因為我唔知正常學年多程度去到邊

諗緊學唔學奧數, 如果要睇推理方面掌唔掌握得到, 唔知要放多少時間。

小曳人 發表於 18-1-22 14:27
(3) 另一種 ...

謝謝你的回覆

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 cherimama 的帖子

孩子成長,只要係佢有興趣學嘅野,加上佢肯付出,就自然會有d成績睇下
如果佢鍾意數學,你可以試試佢能力 (參加奧數比賽,裸考!),亦可以俾書佢睇 (有興趣就自然會追買,或要求你俾佢學)

其實無需要太過緊張,孩子嘅興趣會變,就隨佢變,做個愛學習嘅人,樣樣識d,只要有一兩樣嘢比較精,都唔錯

我嘅做法係暑期見識多d,有興趣自然會出聲,無興趣的話亦唔緊要
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實皮紋係西方野,話同大腦摺疊分佈有關,佢地講到好科學架!

恐龍家

回覆樓主

但大腦摺疊的情況是會後天增多,而皮紋是一出世就有(emoji)

cherimama 發表於 18-1-22 13:39
小朋友今年K3, 5歲半, 暫時覺得佢運算較佳, 但數學分運算同推理範疇, 興趣班老師就覺得佢記性唔錯...

諗緊 ...
幼稚園既小朋友其實運算好壞唔太重要,反而推理、記性更加重要。如果真係想訓練,都係從呢兩方面著手好啲。

回覆 小曳人 的帖子

我唔信的, 之前免費比個女玩下。對方話我女語文十分差, 所以佢一講我就一定不會比錢去做詳細測試, 因為我女是早期閱讀的小朋友。

醒目開學勳章 貢獻勳章

scyauchris 發表於 18-1-23 11:07
回覆 小曳人 的帖子

我唔信的, 之前免費比個女玩下。對方話我女語文十分差, 所以佢一講我就一定不會比錢去 ...
免費嗰d,有商業目的,一定唔可信!
恐龍家

回覆樓主:

其實我覺得還是自己最了解自己小朋友,比錢評估可能只是别人口中說出確認一下,佢講D野你多數都巳經知道

王家爸爸    發表於 18-1-24 09:21

964000 發表於 18-1-23 12:25
其實我覺得還是自己最了解自己小朋友,比錢評估可能只是别人口中說出確認一下,佢講D野你多數都巳經知道
...
有啲似揾算命師父?  

王家爸爸 發表於 18-1-24 09:22
有啲似揾算命師父?

算命有做過,天賦基因也有做過,兩者吻合,準確

王家爸爸    發表於 18-1-24 23:22
‹ 上一主題|下一主題